Συνεχίζεται η «οδύσσεια» των διοριστέων του ΑΣΕΠ


Τις 1.900 έφτασαν οι εγγραφές αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ σε ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) οι οποίοι εκλήθησαν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία και προσόντα τους (τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακοί τίτλοι, ξένες γλώσσες) σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Μία ακόμη «δοκιμασία» πέρασαν οι επιτυχόντες σε παλιούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ή σε προκηρύξεις υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ οι οποίοι, αν και έχουν διατεθεί προς διορισμό, παραμένουν από το 2009 αδιόριστοι. Στις 7 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η απογραφή τους που είχε ζητηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μια και τόσα χρόνια μετά η κυβέρνηση εμφανίζεται να μη γνωρίζει τον αριθμό τους!
Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων τους από το ΑΣΕΠ αναμένεται πάντως να μειωθεί, όχι όμως δραστικά, και υπολογίζεται ότι τελικά θα είναι τουλάχιστον 1.500 οι αδιόριστοι ΠΕ και ΤΕ.
Εκτός διαδικασίας ωστόσο έμειναν οι αδιόριστοι του ΑΣΕΠ σε ειδικότητες Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), σαν να είναι... δεύτερης κατηγορίας επιτυχόντες. Βέβαια η επικαιροποίηση στοιχείων δεν αποτελεί πρόκριμα διορισμού για όσους απογραφούν ή μειονέκτημα για όσους δεν το κάνουν, καθώς είναι ρητή για την Πολιτεία η εκ της νομοθεσίας δέσμευση ότι όσοι περιλαμβάνονται στους έχοντες ΦΕΚ διορισμού από 1.1.2009 θα πρέπει να διοριστούν ως τον Δεκέμβριο του 2015.
Ουσιαστικά περιμένουν για χρόνια να τοποθετηθούν στις θέσεις για τις οποίες διαγωνίστηκαν και πέτυχαν και βρίσκονται σε μια παρατεταμένη ομηρεία, πόσω μάλλον σήμερα που οι προεκλογικές υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν.
«Μπούσουλας»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης, φτάνουν συνολικά τις 6.000 εκείνοι που από το 2009 έχουν ΦΕΚ διορισμού, είτε από γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ είτε από διαγωνισμούς που διενήργησαν διάφοροι φορείς, κυρίως ΝΠΔΔ και δήμοι, και το ΑΣΕΠ ήλεγξε τα αποτελέσματα. Από αυτούς περίπου 500 είναι διοριστέοι σε ειδικότητες ΔΕ και ΥΕ, ενώ περίπου 3.200 επιτυχόντες βρίσκονται «παγωμένοι» με την παράταση αναστολής προσλήψεων ως το 2016 - ειδικά για προσωπικό ΔΕ και ΥΕ στους ΟΤΑ.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να θέλει να έχει την απογραφή ώστε να υπάρχει ένας «μπούσουλας» για την απορρόφηση επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ με βάση τα προσόντα τους κατά τις προσλήψεις που θα γίνουν εφέτος. Είναι μια «δεξαμενή» από την οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται να θέλει να αντλήσει προσωπικό, κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του, για να καλύψει θέσεις που προκύπτουν από απολύσεις με την αναλογία «1 προς 1» (μία πρόσληψη για μία απόλυση) και «1 προς 5» (μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις).
«Οχι στον κανιβαλισμό»

Πάντως, όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, εκπροσωπώντας την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Συλλόγου Αδιόριστων ΑΣΕΠ, η υπομονή έχει εξαντληθεί προ πολλού και προειδοποιούν ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με ζωές ανθρώπων. Μάλιστα τονίζει ότι «δεν θέλουμε να εμπλακούμε στον... κανιβαλισμό μεταξύ εργαζομένων που καλλιεργείται, αλλά διεκδικούμε την πρόσληψή μας με έμφαση την αναλογία "1 προς 5". Δεν θέλουμε να απολυθούν άλλοι για να προσληφθούμε εμείς. Το "1 προς 1" είναι δική τους πατέντα για κοινωνικό αυτοματισμό».
Οπως εξηγεί ο κ. Χαρίτου, σήμερα αφενός αίρεται ο λόγος που οδήγησε στο «πάγωμα» των προσλήψεων, μια και διαλαλούν τα περί πλεονάσματος, αφετέρου η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ότι προτεραιότητα στις όποιες προσλήψεις θα αποτελούν οι αδιόριστοι του ΑΣΕΠ, η κινητικότητα και τελευταίες οι νέες προσλήψεις. Θυμίζει μάλιστα ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μόνο κατά το 2012 πραγματοποιήθηκαν 31.382 αποχωρήσεις (ως τον Ιούλιο του 2013 είχαν ολοκληρωθεί μόλις 598 προσλήψεις) και επομένως θα μπορούσε και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 6.276 ατόμων προερχομένων από τη δεξαμενή διοριστέων του ΑΣΕΠ.
Παράλληλα οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ υπογραμμίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι το δημοσιονομικό κόστος από αυτή την κατάφωρα άδικη και έξω από κάθε λογική περί χρηστής διοίκησης πρακτική είναι τεράστιο. Οπως σημειώνουν, υπάρχει νομολογία του ΣτΕ αλλά και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (255/2012 του ΝΣΚ) που έχουν κρίνει περιπτώσεις διοριστέων του ΑΣΕΠ, επισημαίνοντας ότι δικαιούνται αναδρομικές αποδοχές για το διάστημα μέχρι του χρονικού σημείου που ανατρέχει ο αναδρομικός διορισμός τους. Οι περισσότεροι των αδιόριστων του ΑΣΕΠ έχουν ήδη κάνει προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια «για το αυτονόητο...».
Ο κ. Χαρίτου, 38χρονος δασοπόνος επιτυχών στον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ της προκήρυξης 3Κ/2009 για θέση ΤΕ στο Δασαρχείο Αριδαίας, είναι στο «περίμενε», όπως και χιλιάδες άλλοι επιτυχόντες.
Την ίδια αγωνία ζει εδώ και χρόνια η 48χρονη κυρία Σοφία Σπάρταλη, από τα Γιαννιτσά, διοριστέα στην ειδικότητα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωπονίας στην προκήρυξη 1/116Μ για θέση στον ΕΛΓΑ. Με δύο παιδιά και χωρίς ταμείο ανεργίας καθώς το «έκοψε» όταν δήλωσε ότι για δύο καλοκαίρια δούλεψε εποχικά σε εργοστάσια της περιοχής. «Με δανεικά είμαστε. Να είναι καλά οι γονείς μας που μας βοηθούν. Δεν το βάζω κάτω και για την ηθική δικαίωση» λέει. Οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ επιμένουν ότι πρέπει να γίνει άρση αυτής της κατάφωρης αδικίας «όχι μόνο απέναντι στο πρόσωπο των επιτυχόντων αλλά και της εν γένει αξιοκρατίας που οφείλει να διέπει το κράτος δικαίου».

Εξειδικευμένο προσωπικό

Επιτυχόντες ΔΕ και ΥΕ που δεν κλήθηκαν να απογραφούν θεωρούν ότι κρύβονται άλλες σκοπιμότητες. Η κυρία Μαριάννα Δεμοιράκου, διοριστέα ΔΕ στην προκήρυξη 6Κ/2008 (κλειστή προκήρυξη ΑΣΕΠ), πέρασε με ειδικότητα «τεχνικός μηχανολογίας αεροσκαφών και ελικοπτέρων». Οπως σημειώνει, όλες οι προκηρύξεις «Κ» αφορούν πολύ εξειδικευμένο προσωπικό. Πρόκειται για θέσεις, π.χ., του υπουργείου Αμυνας με ειδικότητα μηχανολόγος, τεχνικός μηχανών οχημάτων μάχης, βαρέων μηχανημάτων, ηλεκτροτεχνίτες, τεχνικοί αεροσκαφών και ελικοπτέρων και τεχνίτες οργάνων ακριβείας. «Ελλειψη προσωπικού σε πολλούς τομείς στη βιομηχανία, απαξίωση της ΕΑΒ, τα πυροσβεστικά δεν λειτουργούν στην Ελευσίνα και πάει λέγοντας. Μπήκα μέσω ΑΣΕΠ για θέση τεχνικού μηχανολόγου στην Πολεμική Αεροπορία. Ο φορέας μάς ζητάει, αλλά τίποτα δεν κινείται. Ή μήπως κινείται χέρι ιδιώτη αφού έχουν απαξιωθεί πρώτα όλοι αυτοί οι τομείς;» παρατηρεί.
Η κυρία Δεμοιράκου είναι 36 ετών, μητέρα ενός παιδιού 3,5 ετών που τα βγάζει δύσκολα πέρα (μονογονεϊκή οικογένεια) και διεκδικεί, όπως και άλλοι, το δικαίωμα στη δουλειά.
Εχουν απευθυνθεί και στον ΑΣΕΠ ζητώντας τη βοήθειά του για την επίλυση του ζητήματος «σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος και των νόμων του κράτους μας, αλλά φυσικά και με γνώμονα την ηθική δικαίωση των επιτυχόντων, οι οποίοι καρτερικά και με μεγάλο προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος πιστεύουν στην επικράτηση του κράτους δικαίου και της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση...». Εχουν προσφύγει επίσης σε ευρωπαϊκά όργανα, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες έφτασαν να ζητήσουν και ραντεβού με κλιμάκιο της τρόικας...
HELIOS PLUS 

Σχόλια