Γιατι το ΥΠΕΞ αφήνει την Άγκυρα να κινείται στο Αιγαίο;

Στη Ρόδο υπάρχει και λειτουργεί Τουρκικό Προξενείο. Σύμφωνα με την απόφαση ίδρυσής του και λειτουργίας του, που έχει υπογράψει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται για προξενείο με σκοπό την δραστηριότητά του σε Ρόδο και Κω.

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι και η πολιτική προκλήσεων της Άγκυρας, το ονομάζουν Προξενείο Ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα η σημερινή πρόξενος έφθασε ως το σημείο να επισκέπτεται ως “πρόξενος Ανατολικού Αιγαίου” τη Μυτιλήνη, χωρίς αντίσταση κι αντίδραση από την πλευρά των ελληνικών αρχών. Κάπως όπως άλλωστε με μισά λόγια και χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις αποδέχεται τις προκλήσεις του Γενικού Προξενείου Κομοτηνής.
Η όλη υπόθεση δεν θα είχε μεγάλη σημασία αν με τον έμμεσο αυτό τρόπο η άγκυρα δεν επιχειρεί να επιβάλλει την άποψη ότι θέτει υπό τον έλεγχό της μια ευρεία ζώνη, εντός της οποίας μάλιστα έχει (κατ΄την άποψή της) δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και διεκδικούμενες νησίδες και βραχονησίδες.
Το Ελληνικό ΥΠΕΞ, κάνοντας πάντα λιγότερα απ’ όσο προορίζεται και υποχρεούται, δεν φαίνεται να αντιδρά επαρκώς στην τουρκική αυτή πολιτική. Οπότε το ερώτημα παραμένει: αναγνωρίζει παρόμοιες πολιτικές ή τις θεωρεί μέρος της πολιτικής καλής γειτονίας” του Αχμετ. Νταβούτογλου;
e-dragoumanos

Σχόλια