” Διαλύστε το τουρκικό λόμπυ στο Κογκρέσο! “

Δίνουν και παίρνουν τα αντι-τουρκικά άρθρα στο διεθνή τύπο,  όμως,  ιδιαίτερου ενδιαφέροντος  το  άρθρο  της 16ης Φεβρουαρίου 2014, στο γνωστό αμερικανικό μηνιαίο περιοδικό γνώμης,  COMMENTARY, γνωστό ως η φωνή των διανοουμένων στην Αμερική, με τον επιτακτικό τίτλο «Διαλύστε το τουρκικό λόμπυ στο Κογκρέσο».  (Το COMMENTARY ιδρύθηκε στις ΗΠΑ  το 1945 από την Εβραική Επιτροπή).
Ο αρθρογράφος δεν μασά καθόλου τα λόγια του και γράφει:
΄Όποιος Αμερικανός βουλευτής παραμένει στο τουρκικό λόμπυ για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και τους Τούρκους στην Αμερική, είτε κοιμάται στο ακουστικό είτε δεν τον νοιάζει να χρησιμοποιείται η θέση του ως ασπίδα για μια κυβέρνηση που:
Υποστηρίζει τη Χαμάς
Βοηθεί το Ιράν να αποφεύγει κυρώσεις
Κλείνει τα μάτια στους jihadis να χρησιμοποιούν το έδαφός της
Χρηματοδοτεί και ίσως  στέλλει  οπαδούς της Al-Qaeda στην Συρία
Φαντάζεται φθηνές αντιαμερικανικές και αντισημιτικές συνωμοσίες
Συστηματικά επιτίθεται στον ελεύθερο Τύπο και επιδιώκει λογοκρισία τύπου Κίνας στο διαδίκτυο.
Και το κερασάκι πάνω απ΄όλα,  προσθέτει ο αρθρογράφος Michael Rubin,  είναι η μαρτυρία ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσίπ Ταγίπ Ερτογάν σε συνεργασία με τον δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως βοηθούν τα συμφέροντα του Yasin al-Qadi τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ως χρηματοδότη της Al-Qaeda.
Πολλοί βουλευτές/γερουσιαστές  γράφει, συμμετέχουν στο τουρκικό λόμπυ του Κογκρέσου  με καλές προθέσεις.  ΄Ισως να πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι ένας δυνατός σύμμαχος, συνέταιρος στο ΝΑΤΟ, και μια δύναμη σταθερότητας. Είναι λανθασμένοι, γράφει, αυτή ήταν η Τουρκία πριν μια δεκαετία, όχι η Τουρκία του σήμερα. Δοσμένης της υποστήριξης του Πακιστάν σε τρομοκρατικές ομάδες, τα φλέρτ με την Κίνα και αντι-αμερικανές υποκινήσεις, ελάχιστοι βουλευτές/γερουσιαστές θα ήθελαν τ΄όνομά τους να συνδεθεί με λόμπυ για το Πακιστάν, και όμως τον ίδιο αντίχτυπο έχει και η συνέχιση συμμετοχής τους σε λόμπυ για την Τουρκία. Και κλείνει ο αρθρογράφος με την προειδοποίηση  προς όλους, ότι παραμονή τους σε λόμπυ για την Τουρκία ισοδυναμεί με υποστήριξη της χειρότερης συμπεριφοράς Ερτογάν και των συνοδοιπόρων του και επομένως βλάπτει την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Προηγήθηκε,  δε το άρθρο της CAROLINE B. GLICK στην Jerusalem Post στις 13 Φεβρουαρίου 2014, με τίτλο « Γιατί η Τουρκία τελείωσε για πάντα». Αναφερόταν στα ίδια κύρια σημεία του άρθρου του Commentary, όμως πρόσθετε επιπλέον ότι η έχθρα του Ερτογάν εναντίον των Εβραίων, ο απολυταρχικός του και η ισλαμική του ιδεολογία μετέτρεψε την Τουρκία σε ένα από τους σπόνσορες της τρομοκρατίας. Κατηγορούσε τον Ερτογάν ότι αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του,  ξεκίνησε συστηματικά να υποβαθμίζει την στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, η πολιτική του αυτή προχώρησε περισσότερο  μετά την νίκη της Χαμάς στις εκλογές του 2006 και κορυφώθηκε το 2010.
Ο λόγος που τα άρθρα αυτά  είναι πολύ σημαντικά  σε σχέση με το Κυπριακό και τις σχέσεις της Κύπρου με το γειτονικό Ισραήλ που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, είναι παράλληλα και το οξύμωρο που δημιουργούν. Γιατί και εφόσον  στην Ουάσιγκτον καλούν τη  διάλυση του λόμπυ για την Τουρκία επειδή υποστήριξη προς αυτήν βλάπτει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ακούμε για αμερικανικές πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού στο άψε σβήσε με κουμποίστικες νοοτροπίες υπέρ της Τουρκίας! Και δικοί μας να  τρέχουν με λεγόμενα «κοινά ανακοινωθέντα» γεμάτα καταστροφικές ασάφειες (με 1002 ερμηνείες για όλα τα γούστα)  να της δώσουν τη μισή Κύπρο, να την αθωώσουμε για τα εγκλήματά της από το 1974 μέχρι σήμερα και να την κάνουμε συνέταιρο! Και αν αυτό και μόνο δεν είναι σχιζοφρένεια με περικεφαλαία, κυκλοφόρησε προκαταβολικά και από το ΚΕΒΕ (Κυπριακό εμπορικό επιμελητήριο) ένα προπαγανδιστικό φιλμάκι υπέρ της Τουρκίας που, απευθυνόμενοι οι παραγωγοί, προαγωγοί και ξένοι και δικοί μας χρηματοδότες του, σε ανεγκέφαλους προφανώς, μας εξηγούν με νομπελίστικες κορώνες, πόσα  ωραία οφέλη θα έχουμε αν συνεργαστούμε με την Τουρκία!
Φανούλα Αργυρού

vimasaronikou

Σχόλια