Φορομπήχτες ή Φοροεμπαίχτες;


Προσδεθείτε και μην καπνίζετε. Πάρτε άδεια από τη δουλειά σας για να κάνετε συγκεντρωτικές, δηλώσεις πάσης φύσεως και να πηγαινοέρχεστε σε εφορίες και λογιστικά γραφεία.
Βάλτε το χέρι βαθιά στην τσέπη αν έχετε γιατί πρέπει να προσλάβετε και κάποιον να σας θυμίζει κάθε τρεις και λίγο τι δηλώσεις πρέπει να υποβάλλετε.
Μείνετε συνδεδεμένοι με το twitter του κ. Χάρη Θεοχάρη να περιμένετε μήπως ... βρέξει καμία εγκύκλιο από τις κάμποσες εκατοντάδες που εκκρεμούν για την εφαρμογή των νόμων που ψηφίστηκαν αλλά είναι τόσα σαφείς και ξεκάθαροι που χρειάζονται ερμηνεία.
Σε αυτή τη χώρα δυστυχώς όλο τα ίδια αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Απλοποιείται χρόνια το φορολογικό σύστημα αλλά ουδέποτε απλοποιήθηκε. Το αντίθετο μάλιστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περίφημος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων που έγινε ΚΦΑΣ. Δηλαδή μας είπαν ότι τον απλοποίησαν. Μόνο που ο ΚΦΑΣ παραπέμπει σε διατάξεις του ΚΒΣ και χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.
Τώρα υποτίθεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη έκαναν Επιτροπή για να τον απλοποιήσουν. Στην Επιτροπή μπήκαν άνθρωποι που είχαν ιδέες αλλά μέχρι σήμερα πόρισμα ουδέν. Το πράγμα συζητείται γενικώς και ουδείς ξέρει πόσο θα συζητείται. Άλλωστε στα φορολογικά θέματα λόγο δεν έχουν μόνο οι νυν διοικούντες του ΥΠΟΙΚ αλλά και οι προηγούμενοι άσχετα αν στη θητεία τους δεν έγινε τίποτα απολύτως. Κλασσικό παράδειγμα ο κ. Σαχινίδης που εμφανίζεται στο ΥΠΟΙΚ συνοδευόμενος από πρώην στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το οποίο επί χρόνια έχει αναλάβει εργολαβικά την έκδοση βιβλίων για να ερμηνεύει ... την ερμηνεία των ερμηνευτικών εγκυκλίων. Και μετά περιμένουμε απλοποίηση !!!
Μόνο που έτσι δεν προχωρά απολύτως τίποτα και σε λίγο το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράξει φόρους λόγω του νομοθετικού αλαλούμ που το ίδιο δημιουργεί. Ένα αλαλούμ το οποίο έχει οδηγήσει τους λογιστές σε παράκρουση καθώς έχουν καταντήσει διεκπεραιωτές υποβολής των στοιχείων που ζητά συνεχώς από τους φορολογούμενους το ΥΠΟΙΚ. Πολλά από αυτά δε τα στοιχεία υποτίθεται ότι είναι γνωστά και υπάρχουν στο Taxisnet με αποτέλεσμα να τίθεται το εύλογο ερώτημα αν πραγματικά λειτουργεί το Taxisnet ως ενιαίο πληροφοριακό σύστημα ή και αυτό είναι τόσο προβληματικά πολυδιασπασμένο ώστε να μην βγαίνει ποτέ και πουθενά άκρη. Και μη χειρότερα αν και το ερώτημα είναι πόσο χειρότερα μπορούμε να πάμε.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
nkaroutzos@gmail.com

 http://www.fpress.gr/nikos-karoytsos/item/14122-forompihtes-i-foroempaihtes

Σχόλια