«Χωρίς περίσκεψιν, λύπην και αιδώ»

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΠΑΛΙΟΙ, καινούριοι (υποψήφιοι) στο «γυαλί». Τέλος του μπαλκονιού τα ψέματα, ιδού η τηλεόραση. Φλύαρη και εικονική, ωστόσο, αν δεν σου μοστράρει την προεκλογική φάτσα, δεν σε ξέρει κι η μάνα σου. Αν το κόμμα δεν σου προσυπογράψει τη…φιλοδοξία, σ’ έφαγε το σκοτάδι.

ΠΡΟΒΟΛΗ πάση θυσία και η ψήφος «κόποις κτάται». Παλιές…καλές συνήθειες, κληρονομούμενα γνωρίσματα και μόνο η μορφή (της προβολής) και τα μέσα έχουν αλλάξει.
ΚΑΙ σκάνε μύτη παρατώντας γραφεία και δουλείες άνθρωποι που (μας) ξέχασαν και ξεχάστηκαν. Αυριανοί δήμαρχοι, περιφερειάρχες και ξοπίσω τους πιστοί(;). Με το «μέμνησο», όταν ο αρχηγός «έλθει εν τη βασιλεία του». Για ρουσφετάκι τυλιγμένο σε «ιδεολογικό» περιτύλιγμα.
ΚΑΙ πάμε στα…σκουπίδια. Μας έπνιξαν σε δρόμους επαρχιακούς, με τη μεγίστη πυκνότητα σε σταυροδρόμια και φανάρια. Το ίδιο και στη (λεγόμενη) εθνική οδό. Σκουπίδι δεξιά κι αριστερά, διόδια της ντροπής, της επιμονής και της απάτης-τι άλλο θέλεις για ν’ αποδιώξεις τον τουρίστα;
ΚΑΝΕΝΑΣ δήμαρχος και περιφερειάρχης δεν νοιάστηκε για το σκουπιδαριό διάσπαρτο στα όρια της πόλης του και του νομού, καμιά κυβέρνηση δεν έκανε το κουμάντο της για νόμιμες χωματερές. Αλλά κι όταν έκανε το πρώτο βήμα, έπρεπε ν’ ακολουθούν τα ΜΑΤ. Για τοπικούς «επαναστάτες» μη μαγαρίσουν το (μαγαρισμένο) χωριό τους.
ΤΑ ευρωπαϊκά κονδύλια περίμεναν τους δημάρχους και την κεντρική εξουσία να ξυπνήσουν. Αυτοί επέμενα στα μικρά και «τεμαχισμένα» έργα της πόλης και στις παράνομες, ανοιχτές χωματερές, μιας και δεν είναι για μεγάλες και μη «αποδοτικές» σκοτούρες.
ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ και θα πληρώσουμε την απραξία τους με κάποια εκατομμύρια ευρώ τη μέρα. Η εξουσία, αμάθητη σε έργα και ανυπόταχτη σε ευρωπαϊκούς κανόνες, άλλαξε πλευρό. Την ξύπνησαν οι «κουτόφραγκοι», απαιτώντας προϋποθέσεις για την απορρόφηση των κονδυλίων τους κι έρχονται πρόστιμα. Δεν τα πληρώνουν απ’ τη τσέπη τους-άλλοι θα τα πληρώσουν. Δεν θα την «πληρώσουν», όλοι «την πληρώνουμε».
ΚΑΙ ποιοι άλλοι…ξύπνησαν με το προεκλογικό καμπανάκι; Οι τοπικοί άρχοντες, που δεν έδωσαν πεντάρα για το σκουπιδαριό. Δεν το έβλεπαν απ’ τα πολυτελή γραφεία τους, δεν έφτανε η μπόχα απ’ τις ανοιχτές, παράνομες, χωματερές.

Σχόλια