Καρφώνει την Ευρωζώνη το ΔΝΤ..για ολιγωρία

Ολιγωρία ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης καταλογίζει στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρμόδιος για την Ευρώπη, Ρίζα Μοχαντάμ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Agence Europe, o αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο κλειστής συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών
και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η ευρωζώνη περίμενε, πριν παρέμβει, μέχρις ότου οι χώρες που αντιμετώπιζαν δημοσιονομικές δυσκολίες να βρεθούν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Σύμφωνα με τον Moχαντάμ, τα κράτη μέλη άφησαν ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να περάσει πριν να αναλάβουν δράση καθώς δεν γνώριζαν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.
Σχολιάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας, ο ίδιος ανέφερε ότι, το 2010, το ΔΝΤ ζήτησε την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά η ΕΚΤ διαφώνησε με την ιδέα.
Ως προς την Ιρλανδία, δήλωσε ότι το ΔΝΤ είχε υποστηρίξει το αίτημα της ιρλανδικής κυβέρνησης για εκ των έσω συμμετοχή στη διάσωση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος των ομολογιούχων με σημαντικά χαρτοφυλάκια.
Η ΕΚΤ όμως ήταν αντίθετη.
Ο Moχαντάμ ανέφερε ότι τα μέτρα λιτότητας θα ήταν πολύ ελαφρύτερα αν είχε προτιμηθεί η επιλογή αυτή.
Σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δήλωσε επίσης ότι το ΔΝΤ είχε προτείνει λύσεις, αλλά αυτές δεν είχαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας.
Οι λύσεις που προκρίθηκαν, τελικά δεν ήταν οι καλύτερες, κατά την άποψη του Ταμείου.

Σχόλια