Ιωάννης Καποδίστριας. Το πρότυπο Χριστιανού πολιτικού στην ακριτική Φλώρινα



Μία ομιλία με ξεχωριστή σημασία και έντονους παραλληλισμούς είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ο λαός της Φλώρινας και οι φίλοι του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου "Αριστοτέλης" την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα του πονήματος "Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άγιος της πολιτικής" κ.Ιωάννη Κορνιλάκη. Στην ομιλία του ο κ.Κορνιλάκης παρουσίασε τον μοναδικό Έλληνα Κυβερνήτη, μέσα από ένα λόγο βιογραφικό, Θεολογικό, ιστορικό, φιλοσοφικό και πολιτικό, στηλιτεύοντας το
χθες και το σήμερα μέσα από πανομοιότυπες καταστάσεις και πρόσωπα, τα οποία εξακολουθούν να γράφουν την ιστορία. Βέβαια για τον Κυβερνήτη, που λατρεύτηκε από τους απλούς Έλληνες,
υπήρχαν δεκάδες βιογράφοι και ιστορικοί που παρουσίασαν την πραγματική του διάσταση, αλλά βέβαια υπήρξαν και οι "κατ' επίφαση" ιστορικοί, όπως ανέφερε ο κ.Κορνιλάκης, δηλαδή οι ιστορικοί του συστήματος, που φρόντισαν να αποσιωπήσουν κάθε αληθινή φωνή για τον Έλληνα Κυβερνήτη.

Παρουσιάζοντας την μοναδική πορεία του Ι.Καποδίστρια μέσα στα Ευρωπαϊκά δρώμενα ο κ.Κορνιλάκης παρουσίασε και κάποιες από τις βασικές αρχές του Ελβετικού συντάγματος οι οποίες οφείλονται σε μέγιστο βαθμό στον συντάκτη τους Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο συγγραφέας αναρωτήθηκε γιατί οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν κάνουν μια απλή αντιγραφή αλλά καυτηρίασε ότι δυστυχώς, προηγούμενος πρωθυπουργός, έφθασε στο σημείο από του βήματος της Βουλής να αναφέρει ότι ο Καποδίστριας έβαζε και εκείνος φόρους. Ο κ.Κορνιλάκης απάντησε στον ανυπόστατο ισχυρισμό, ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας ερχόμενος στην Ελλάδα βρήκε ερείπια, φτώχεια και συντρίμμια και σαφώς από τους εξαθλιωμένους Έλληνες δεν ζήτησε ποτέ φόρους. "Αλλά τι μπορεί να περιμένει κάποιος από τους σημερινούς πολιτικούς", ανέφερε ο κ.Κορνιλάκης, "που κάποιος άλλος τους γράφει τους λόγους τους μόλις τεσσάρων σειρών και ακόμη και αυτές τις κάνουν λάθος".

Ο συγγραφέας καυτηρίασε και τη στάση των Ελλήνων πολιτών που απαξιώνουν τις εκλογικές διαδικασίες, σημειώνοντας ότι είναι μοναδική ευκαιρία των Ελλήνων να ξεπεράσουν τα 5,5 εκατομμύρια ψήφους και να στείλουν σπουδαίο μήνυμα στους Κυβερνώντες.

O κ.Κορνιλάκης ανέφερε επίσης ότι την πρόσφατη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προβολή  του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρότυπο Χριστιανού πολιτικού. η Ελαία την πραγματοποιεί εδώ και 4 χρόνια και πραγματικά σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μία πραγμάτωση της προφητείας-παρακαταθήκης του Γέροντος Παϊσίου που είχε πει ότι : "Είναι επιτακτική η ανάγκη προβολής ενός προτύπου  πρωτίστως για τους πολιτικούς αλλά και για υποβοήθηση του λαού, ώστε να αποκτήσει ορθά πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των Κυβερνητών του"

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Κορνιλάκης παραλλήλισε το χθες και το σήμερα, μέσα σε μια αξιοπρόσεκτη σύμπτωση, αρχικά με τους δολοφόνους του Ιωάννη Καποδίστρια και ουσιαστικά της Ελλάδος, τον Κώστα και τον Γιωργάκη Μαυρομιχάλη. Ο μεν πρώτος πυροβόλησε εξ επαφής των Κυβερνήτη στο κεφάλι και ο δεύτερος τον αποτελείωσε σκίζοντας του τα σωθικά με μαχαίρι. Στην σύγχρονη εποχή η Ελλάδα είχε και αυτή δύο πρωθυπουργούς, που έφεραν και τα ονόματα των δολοφόνων του Ι.Καποδίστρια και με την ίδια σειρά αποτελείωσαν αυτό τον τόπο. Τραγική ειρωνεία-σύμπτωση ότι την δολοφονία του Καποδίστρια υποδέχθηκε η Βαυαροκρατία του Όθωνα και των δανείων και τους πρόσφατους δυο πρωθυπουργούς διαδέχθηκαν τα ειδεχθή μνημόνια της σύγχρονης Βαυαροκρατίας.

Παρακάτω απολαύστε το βίντεο της εξαιρετικής ομιλίας του κ.Κορνιλάκη



Σχόλια