Οι αλλαγές στο Ε1

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά. Με τις αλλαγές αυτές ενσωματώνονται στο έντυπο της δήλωσης οι διατάξεις των τελευταίων φορολογικών νόμων που αφορούν τροποποιήσεις στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, από ελεύθερα επαγγέλματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.


Ειδικότερα, αλλαγές υπάρχουν στον πίνακα των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα.

Οι δαπάνες αυτές έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση πέρυσι. Έτσι, δεν εκπίπτουν πλέον οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα δίδακτρα, οι δαπάνες για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι φοροαπαλλαγές που αφορούν τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια, τις δωρεές προς το δημόσιο και τα κοινωφελή ιδρύματα καθώς και τη διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων.

Τις δαπάνες αυτές που διατηρούνται θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Στη φετινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά οι τόκοι των καταθέσεων των φορολογούμενων. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εισόδημα για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς.

Επίσης είναι υποχρεωτική η αναγραφή σε ειδικό κωδικό των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιήθηκαν από τους φορολογούμενους. Θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των τεκμήριων διαβίωσης.

Οι μισθωτοί με μπλοκάκι (εφόσον απασχολούνται σε έως τρείς εργοδότες και ο ένας καταβάλει το 75% των αποδοχών τους) θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδικούς κωδικούς στη φορολογική δήλωση προκειμένου να φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και να μην τους επιβληθεί το τέλος επιτηδεύματος.

Φέτος όσοι καταβάλλουν ενοίκια θα πρέπει να καταγράψουν αναλυτικά τα στοιχεία για τα ποσά αυτά είτε αφορούν ενοίκια κατοικίας είτε επαγγελματικής στέγης.

Και αυτό προκειμένου τα στοιχεία αυτά να αξιοποιηθούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για διασταυρώσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια