Η εισφορά της «αλληλεγγύης»

Tου Αθανάσιου Κατσίμπελη* 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα την ικανότητα των πολιτικών μας να δίνουν ωραία ονόματα και να εξευμενίζουν με ωραίες λέξεις όλες τις παράλογες αποφάσεις που ελάμβαναν πριν και που συνεχίζουν να λαμβάνουν μετά την κατάρρευση της χώρας μας. 
Το ταλέντο τους να δίνουν ωραία ονόματα στα επιδόματα μετατράπηκε σε εκπληκτικό ταλέντο να δίνουν ωραία ονόματα στις οριζόντιες εισφορές και τους φόρους που σκαρφίζονται.
Κι είναι οριζόντιες οι παρεμβάσεις τους γιατί δεν θέλουν ούτε αξιοκρατία να φέρουν στη χώρα, ούτε να διαταράξουν τις εκλογικές πελατείες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που έχουν συνηθίσει να ελέγχουν.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εκπληκτικές ονομασίες επιδομάτων που έδιναν σε εκλεκτές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων τις εποχές των παχιών αγελάδων; «Επίδομα μεταφοράς φακέλου», «επίδομα πλυσίματος χεριών», «επίδομα περιποίησης πελατών» και το εκπληκτικό «επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου». Ποιος δημόσιος υπάλληλος σήμερα, με το επιλεκτικό ενιαίο μισθολόγιο της επετηρίδας και όχι της αξιολόγησης που επέβαλαν στο δημόσιο οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν σήμερα μαζί με τη Ν.Δ, γνωρίζει που πάνε τα χρήματα της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» που του παρακρατάνε από το μισθό κάθε μήνα; 
Ωραίο όνομα όμως βρήκαν οι «μπαγάσηδες» και το οικονομικό επιτελείο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Παπανδρέου : «Ειδική εισφορά αλληλεγγύης» σου λέει. Τα δίνετε για τους φτωχούς, τους άπορους, τους άνεργους… Μπράβο λένε όλοι που κόβουν χρήματα από τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά το θέμα είναι : Πού πάνε αυτά τα χρήματα της «Εισφοράς αλληλεγγύης»;
 Όπως μας είχε πει ο τότε Υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης που την επέβαλε το 2011 : «Το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδεται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 0828 «Έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2%) για την καταπολέμηση της ανεργίας». 
Το εν λόγω ποσό παρακρατείται κατά την πληρωμή της τακτικής μισθοδοσίας και των λοιπών πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του μισθοδοτούμενου προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. 
Η απόδοση αυτού στον οικείο ΚΑΕ του κρατικού προϋπολογισμού γίνεται κάθε μήνα σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται για την απόδοση και των λοιπών κρατήσεων. Ειδικότερα, για τις δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και ΝΠΙΔ, καθώς και τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής της ΕΑΠ, η απόδοση της ανωτέρω κράτησης πραγματοποιείται στο τέλος κάθε μήνα μέσω των ΔΟΥ.» 
 Όμορφα και ωραία όλα αυτά αλλά στο ερώτημα δεν απαντούν. Πού πάνε τα χρήματα της «Εισφοράς Αλληλεγγύης» ; Υπάρχει κάποιος φορέας που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και την ορθή αξιοποίηση αυτού τα ταμείου Αλληλεγγύης; Πάνε τα χρήματα στην ενίσχυση των ανέργων και πώς; Ερωτήσεις στη Βουλή έχουν γίνει, διάβασα πρόσφατα του κ.Καπερνάρου. Απαντήσεις πήρε κανείς; Γιατί είχαμε ακούσει εδώ στην Ηλεία και για άλλα Ταμεία Αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους της Ηλείας και δεν είδαμε να γίνεται τίποτα και να διατίθενται τα ποσά στους πραγματικά δικαιούχους και στις υποδομές που θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί στο Νομό (π.χ κρατικό εργοστάσιο ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης των σκουπιδιών) ώστε να αποφευχθεί ένα μελλοντικό νέο ολοκαύτωμα εξαιτίας των σκουπιδιών και να δοθεί τέλος στο διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον τόπο μας. 
Αναφέρομαι σε αυτή την εισφορά «αλληλεγγύης» γιατί λίγες ημέρες πριν τελειώσει το 2013 κάποιοι όψιμα ανακάλυψαν πως είναι αντισυνταγματική η καταβολή της και προέτρεψαν τους εργαζόμενους να ζητήσουν με αιτήσεις την επιστροφή της ιδιαίτερα για το έτος 2011 ώστε να μην παραγραφεί το δικαίωμα διεκδίκησής της δικαστικά. 
Ήταν όμως οι υπόλοιπες οριζόντιες περικοπές και μηχανορραφίες που οδήγησαν με την ανοχή συνδικαλιστικών ηγεσιών στην εξαθλίωση χαμηλόμισθων του δημοσίου και ιδιαίτερα των νέων υπαλλήλων συνταγματικές; 
Αυτό μόνο τα δικαστήρια μπορούν να το κρίνουν αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δυστυχώς τέτοιες δικαστικές αποφάσεις. 
 Είναι κοινά αποδεκτό νομικά πως τέτοιες οριζόντιες εισφορές σαν την εισφορά αλληλεγγύης είναι αντίθετες τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διότι και ανταποδοτικές δεν είναι και έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Δεν φτάνει όμως η νομική άποψη αλλά απαιτείται και η δικαστική δικαίωση καθώς πολλές φορές τα δικαστήρια στη χώρα μας (όπως για παράδειγμα στο θέμα των προσφυγών αρκετών υπαλλήλων για το περιβόητο επίδομα των 176 ευρώ που δόθηκε πάλι σε εκλεκτούς) δεν ορίζουν δικάσιμο και εκκρεμούν προσφυγές εδώ και πολλά χρόνια, φτάνοντας στα όρια της αρνησιδικίας. 
Δεν μπορώ όμως να μην αφιερώσω σε κάποιους όψιμους αγωνιστές, μεγαλοσυνδικαλιστές και υπερασπιστές -τώρα- των δικαιωμάτων των εργαζομένων τους παρακάτω στίχους του Σεφέρη από το ποίημά του «Αλληλεγγύη»: «Τα λόγια σας συνήθεια της ακοής βουίζουν μέσα στα ξάρτια και περνάνε μήπως πιστεύω πια στην ύπαρξή σας μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι….» 
*Δάσκαλος-Med, Nομικό

Σχόλια