Ο Ευαγγ. Βενιζέλος βαφτίζει τις τούρκικες προκλήσεις σε “παρεξηγήσεις”!

H επίλυση του Κυπριακού  θα ανοίξει νέο ορίζοντα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις” υποστήριξε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα είναι ώριμες για ένα νέο βήμα και ξεχνώντας απολύτως ότι μέχρι και πριν λίγες ημέρες η Τουρκία έκανε σειρά βημάτων αμφισβήτισης ελληνικών νησιών, παραβίασε τον εναέριο χώρο, μίλησε για “διαζύγιο” στην Κύπρο, επιμένει στο casus belli και επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα στη Θράκη με την ανεξέλγκτη κινητικότητα του Τουρκικού Προξενείου.
Ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ,
μια ημέρα πριν συναντήσει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ τον Τούρκο ομολογό του κ. Νταβούτογλου χαρακτηρίζει τις σχέσεις με την Τουρκία ως «ιδιαίτερα εποικοδομητικές», παρά «τα γνωστά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
«Υπάρχει το βάρος της ιστορίας, υπάρχουν παρεξηγήσεις, αλλά η στρατηγική επιλογή μας είναι η προσέγγιση και συνεχίζουμε με επιτυχία με τους διαύλους διαλόγου» σημειώνει και τονίζει ότι «εδώ και 13 χρόνια είμαστε οπωσδήποτε στο σωστό δρόμο. Αυτό είναι δική μας στρατηγική επιλογή».
Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ.Βενιζέλος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή, εξηγώντας ότι υπάρχει η ανάγκη για μία Τουρκία σταθερή, ανεπτυγμένη, Ευρωπαϊκή και που δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξάγει προβλήματα.
Για το Κυπριακό ο έλληνας ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καλεί την Άγκυρα να κάνει βήματα που θα συμβάλλουν στην επίλυση του ζητήματος υπογραμμίζοντας ότι: «θα είναι κάτι σημαντικό για την κοινή μας τύχη και το κοινό μας μέλλον…Εάν βρούμε την τελική λύση θα κλείσουμε μία ιστορική περίοδο και θα ανοίξουμε νέο ορίζοντα».
Είμαστε έτοιμοι, συνεχίζει, να συναντηθούμε στην Αθήνα με το διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που είναι ένα κομμάτι της συμφωνίας του 1960.
«Εάν δεν κάνουμε το πρώτο βήμα, δε μπορούμε να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα» λέει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και δηλώνει ότι  στηρίζει τις ιδέες, που προβάλλει τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

e-dragoumanos.eu

Σχόλια