Πάνος Καμμένος: Πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν ευθύνες και να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε για την τρίτη εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια. Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκίνησε από την πρώτη σύμβαση που υπεγράφη το 2000. Οι αμαρτίες της συγκεκριμένης προμήθειας ξεκίνησαν πριν καν υπογραφεί η σύμβαση.
Είχα την τύχη τότε να χειριστώ το θέμα ως νέος Βουλευτής.
Στις 17/1/2000 η Νέα Δημοκρατία καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 9/9/1998. Στη Βουλή κατατίθενται όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η συγκεκριμένη προμήθεια που ήρθε με τον χαρακτηρισμό του «απορρήτου» και του «κατεπείγοντος» - για να πραγματοποιηθεί σε έντεκα χρόνια - ήταν διάτρητη.

Αγοράζαμε υποβρύχια που δεν υπήρχαν, που δεν είχαν καν σχεδιαστεί, όπως αποδείχθηκε από την όλη διαδικασία. Αγοράσαμε υποβρύχια του ιδίου τύπου με εκείνα τα οποία είχαν προσφερθεί στην Τουρκία με έκπτωση 50%. Αγοράσαμε υποβρύχια, τα οποία αγόρασε η Κορέα 35% φθηνότερα απ’ όσο τα αγόρασε η Ελλάδα και μάλιστα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα περίφημα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Γνώριζε άριστα το ΚΥΣΕΑ τότε, επί Κωνσταντίνου Σημίτη, ότι προχωρούσε σε μία απευθείας ανάθεση για υποβρύχια, την ώρα που υπήρχαν ανταγωνιστικά υποβρύχια, τα οποία είχε εγκρίνει το Πολεμικό Ναυτικό, σε καλύτερες τιμές, με πιο γρήγορη παράδοση και μάλιστα πιστοποιημένα.

Τότε όσοι παλέψαμε κατά της συγκεκριμένης σύμβασης δεχθήκαμε έναν μεγάλο πόλεμο. Τώρα πια δεν δεσμεύομαι και μπορώ να μιλήσω. Στις 17 Ιανουαρίου καταθέτω την ερώτηση. Στις 19 Φεβρουαρίου 2000 από το γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνω μια επιστολή με συνημμένη την επιστολή της ΔΑΚΕ, των εργαζόμενων δηλαδή που ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου ζητούν τη διαγραφή μου από τη Νέα Δημοκρατία. Από τότε το πάλευαν.

Μου διαβιβάζει ο τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τη συγκεκριμένη επιστολή και ορίζεται επιτροπή έρευνας με τους απόστρατους του Πολεμικού Ναυτικού. Επρόκειτο για μια έρευνα, η οποία κατέληξε σε δύο πορίσματα επτακοσίων σελίδων, τα οποία κατέθεσα τον Απρίλη του 2011 στη Βουλή των Ελλήνων. Δυστυχώς, κανείς δεν τα είδε και περιείχαν τα σημειώματα τα οποία βρίσκονταν δίπλα από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που ποτέ δεν έγιναν, τα σημειώματα των αξιωματικών και τα πρακτικά των επιτροπών τα άκρως απόρρητα, τα οποία έδειχναν ότι η κυβέρνηση παρανόμως αποφάσισε τη συγκεκριμένη προμήθεια και βεβαίως την οικονομική διαφορά, από την οποία προέκυπταν οι μίζες.

Το 2000 λοιπόν, ως Νέα Δημοκρατία, κοινοποιήσαμε τη συγκεκριμένη αυτή έρευνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των «απορρήτων» και των «άκρως απορρήτων» στη δικαιοσύνη. Ο φάκελος αυτός προξένησε μια προκαταρκτική εξέταση, η οποία χάθηκε.

Καταθέτοντας στην κ. Πόπη Παπανδρέου για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και ουσιαστικά αναφέροντας τη συγκεκριμένη προανάκριση η οποία δεν κατέληξε ποτέ, μου είπε ότι δεν υπάρχει στα αρχεία της δικαιοσύνης. Ευτυχώς είχα μαζί μου την κλήση για ανάκριση από τον τότε ανακριτή πταισματοδίκη που αποδεικνύει τουλάχιστον ότι δεν είμαι τρελός και ότι δεν φανταζόμουν μια υπόθεση που ποτέ δεν υπήρχε. Ο φάκελος εχάθη. Κατηγορούμενος τότε μόνο ο πρώην Αρχηγός Γιάννης Ιωαννίδης.

Αυτή η υπόθεση από τότε βρωμάει. Είναι μια υπόθεση που σήμερα καλούμαστε να εξετάσουμε την τελευταία της φάση, μια υπόθεση που δεν αφορά μόνο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, γιατί ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν Υπουργός Άμυνας αλλά οι αποφάσεις παίρνονταν στο ΚΥΣΕΑ.

Ο Πρωθυπουργός τότε της χώρας κ. Σημίτης, που επανέρχεται στον πολιτικό βίο ως νέος, άφθαρτος και παρθένος, που θα δώσει και τη λύση στο μέλλον της χώρας, ήταν εκείνος που προσωπικά αποφάσισε και έδωσε εντολή να εκτελεστεί η προμήθεια που είχε αποφασίσει ο Τσοχατζόπουλος. Γνώριζε ο κ. Σημίτης πολύ καλά τις επιστολές που είχαν στείλει οι Γάλλοι αλλά και τα Πρακτικά από το Πολεμικό Ναυτικό. Ο κ. Σημίτης έχει ακριβώς την ίδια ευθύνη με τα άλλα μέλη του ΚΥΣΕΑ.

Βέβαια, αποφασίσαμε εδώ να στείλουμε στη δικαιοσύνη μόνο όσα αφορούν τον Άκη Τσοχατζόπουλο και την οικογένειά του και όχι όσα αφορούν τον επόμενο Υπουργό κ. Γιάννο Παπαντωνίου ή τα άλλα μέλη του ΚΥΣΕΑ που υπέγραψαν.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο συνεχίστηκε, γιατί τα αντισταθμιστικά ωφελήματα τα οποία υπεγράφησαν τότε, δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Κάποια δε εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν για αγορές και πωλήσεις με διακίνηση χρήματος μεταξύ των εμπλεκομένων. Παράδειγμα, αντισταθμιστικό ωφέλημα για τη HDW ήταν το Hangar όπου σήμερα κατασκευάζονται τα υποβρύχια στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά. Τι σημαίνει αντισταθμιστικό ωφέλημα; Σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Όμως, περιείχετο στα περιουσιακά στοιχεία που πούλησε η HDW στην Thyssen δημιουργώντας υπεραξία.

Πώς έγινε η μπίζνα τότε; Έγινε από την περίφημη ΕΤΒΑ. Τι έγινε από την ΕΤΒΑ; Πούλησε ουσιαστικά η ΕΤΒΑ στην HDW τα Ναυπηγεία με ένα τίμημα 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Έλα όμως που το ελληνικό δημόσιο όφειλε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 4 δισεκατομμύρια δραχμές, τα οποία δεν τα έδινε προ της πωλήσεως.

Με το που αγοράζουν οι Γερμανοί και υπογράφουν με τη HDW την αγορά των Ναυπηγείων, την επόμενη μέρα το ελληνικό δημόσιο δίνει 4 δισεκατομμύρια στην HDW. Παίρνουν αυτοί τα 2,5 δισεκατομμύρια από τα 4 δισεκατομμύρια δραχμές, τα δίνουν στο ελληνικό δημόσιο και μένουν με τα Ναυπηγεία και 1,5 δισεκατομμύριο προίκα στην τσέπη.

Ποιος το υπέγραψε; Ο κ. Χριστοδουλάκης. Ο κ. Χριστοδουλάκης εν συνεχεία ως Υπουργός Οικονομικών και συμμετέχων στο ΚΥΣΕΑ έρχεται και προσλαμβάνεται, όπως λέει στην Εξεταστική της SIEMENS σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη, στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία διαδέχθη την ΕΤΒΑ. «Scratch my back to scratch your back», λένε οι Αμερικάνοι, δηλαδή «ξύσε μου την πλάτη, για να σου ξύσω τη δικιά σου». Οι ίδιοι τύποι επανέρχονται πάλι ως σωτήρες. Τους βλέπουμε. Αρχίζουν και ξεπετιούνται.
Βεβαίως, το σκάνδαλο συνεχίστηκε μέχρι την εποχή που ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει. Δεν εξαιρώ την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, οφείλω να πω ότι δύο Υπουργοί, ο κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, με Γενικό Γραμματέα Εξοπλισμών τον κ. Ζορμπά τότε, αλλά και ο κ. Μεϊμαράκης, ως Υπουργοί Άμυνας αρνήθηκαν να παραλάβουν τα υποβρύχια.

Συστήθηκε επιτροπή από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, της οποίας είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος και μεταβαίνουμε τότε στη Γερμανία με τον κ. Μαγκριώτη, τον κ. Ζώη και τον κ. Γιαννέλη και κάποιον άλλο συνάδελφο από την Αριστερά που δεν θυμάμαι τώρα. Πάμε στη HDW. Τους μιλάμε για τις μίζες, για το ότι πήραν λεφτά και ζητάμε να μας δώσουν τους λογαριασμούς και πώς έγιναν οι προμήθειες. Τους βλέπουμε μαζί με τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και μπαίνουμε στο υποβρύχιο το οποίο έγερνε.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ως πρωτότυπος ο «Παπανικολής» είχε δεκαεπτά καταγεγραμμένα προβλήματα τότε από την Επιτροπή του Πολεμικού Ναυτικού. Κάνουμε ειδική συνεδρίαση από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Κάνουμε πόρισμα διακομματικό και το υπογράφουμε όλα τα κόμματα. Το παραδίδουμε στον Υπουργό. Δεν δίνουν σημασία εκ των υστέρων.

Και βεβαίως, από κάτω γίνεται το πάρτι. Η εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ παίρνει τρεις φορές την αξία του εργοστασίου της: μία φορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, μία φορά από το ελληνικό δημόσιο και άλλη μια φορά τα χρήματα αυτά τα παίρνει από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ποιος το έψαξε; Κανείς, μέχρι φέτος που ενεπλάκη το ΣΔΟΕ και βρέθηκαν μίζες προς εταιρεία όπου συμφέροντα έχει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Όλα τα αντισταθμιστικά ωφελήματα θα χρειάζονταν ώρες να τα αναλύσω και το πώς κάθε αντισταθμιστικό ωφέλημα από πίσω έχει μια κομπίνα, μια απάτη. Κατά τη γερμανική δικαιοσύνη 83 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν μόνο σε ένα χρόνο σε μία φάση της σύμβασης των υποβρυχίων.

Και βεβαίως, το πάρτι συνεχίζεται στον πολιτικό τομέα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Πού δηλαδή; Στα περίφημα τρένα, στα τρένα που εξετάσαμε στην Εξεταστική Επιτροπή της SIEMENS, στα τρένα που άλλα αγοράζονταν μεγαλύτερα από τις υφιστάμενες ράγες - μόνο στο Τέξας προχωράνε τα τρένα αυτά - άλλα τα παίρναμε σε δεκαπλάσια τιμή, αλλά κανένα από αυτά τα τρένα δεν δούλεψε ποτέ στον ελληνικό σιδηρόδρομο! Και όλα αυτά, τις συμβάσεις των τρένων, τις συμφωνίες των Γερμανών, τα αντισταθμιστικά ωφελήματα έρχεται ο νόμος Βενιζέλου να τα κλείσει.

Άκουσα με προσοχή τους συναδέλφους Βουλευτές. Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Δημοκρατία πλέον αναιρεί ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα και βάζει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Βορίδη, ο οποίος είναι ένας εκ των δύο Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν τότε σαν Βουλευτές του ΛΑΟΣ τη σύμβαση μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά δηλαδή αφήνει το θέμα να το χειριστεί ένας εκ των Βουλευτών που έκρινε τότε ότι θα έπρεπε να υπογράψει το νόμο Βενιζέλου.

Είπε προηγουμένως ο Βουλευτής κ. Γεωργαντάς μια φράση που πέρασε όμως στο ντούκου στη Βουλή: «Πρέπει να ησυχάσει ο τόπος». Δηλαδή, τι; Θα πρέπει να καλύψουμε όλες τις απάτες και τα σκάνδαλα; Θα πρέπει να σιωπήσουμε γιατί κάποιοι μπορεί από το πολιτικό σύστημα να θιχτούν;

Εδώ είναι η κάθετη διαφωνία η δική μας, των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Όχι, να μην ησυχάσει ο τόπος βάζοντας χώμα επάνω από εκείνα τα πτώματα που δημιούργησε η κομπίνα, η απάτη και το σύμπλεγμα της Μεταπολίτευσης. Ας σπάσουμε το «σπυρί» αυτό και να φύγει το πύον και όσοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα να πληρώσουν.

Όσοι, αντίθετα, εμπλέκονται στη συγκεκριμένη περίοδο και το όνομά τους περιφέρεται αριστερά ή δεξιά, να αποδοθούν αθώοι στον ελληνικό λαό και να μη φορτώνεται όλος ο πολιτικός κόσμος τις κομπίνες και τις απάτες συγκεκριμένων προσώπων. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Θέλετε να αλλάξουμε την Εξεταστική Επιτροπή; Συμφωνούμε. Βάλτε ό,τι θέλετε μέσα, όλες τις περιόδους, όλες τις πτυχές. Δεν μπορεί όμως να μπει στο συρτάρι. Δεν μπορεί να ησυχάσει ο τόπος όταν μέσα στους τριακόσιους υπάρχουν πέντε, δέκα, είκοσι, ένας ή κανένας οι οποίοι «έχουν βάλει το δάκτυλο στο μέλι» και έχουν ληστέψει την περιουσία του ελληνικού λαού.

Στις προηγούμενες Εξεταστικές αναρωτήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, τι να πούμε, αφού έχουν ελεγχθεί. Ποια έχουν ελεγχθεί; Να σας θυμίσω ότι όταν κατατέθηκαν στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή οι αριθμοί των λογαριασμών που αποδεικνύεται πλέον ότι αποτελούν τους διαδρόμους της μίζας, ο κ. Βενιζέλος, ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μας είπε από αυτό εδώ το Βήμα ότι είναι αριθμοί τηλεφώνων. Αριθμοί τηλεφώνων ήταν οι λογαριασμοί. Σε αυτές τις Εξεταστικές θα στηριχθούμε εμείς; Στους αριθμούς τηλεφώνων που αποδεικνύεται από τη δικαιοσύνη ότι είναι αριθμοί λογαριασμών;

Και βέβαια, να είστε σίγουροι πως ό,τι και να γίνει, όσο και να προσπαθήσει να το καλύψει το σύστημα, θα βγουν κάποια στιγμή οι αλήθειες, είτε αυτές είναι κρυμμένες μέσω δύο και τριών off shore στη Σιγκαπούρη, είτε είναι στα Κέιμαν, είτε είναι σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.

Έσπασε το απόστημα και αρχίζει και ρέει το πύον. Εμείς πρέπει αυτή τη στιγμή να καθαρίσουμε την πληγή και να βγουν όλα στον αέρα. Δεν μπορεί να συγκαλυφθεί τίποτα και δεν επιτρέπεται να ψηφίσει κανείς τη συγκάλυψη για να μη γίνει η εξέταση των συγκεκριμένων συμβάσεων.

Επειδή, μάλιστα, θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απευθύνομαι προς τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς, έχω κρατήσει όλα τα Πρακτικά, τα οποία προκύπτουν - και δεν θέλω να τα αναλύσω αυτή τη στιγμή - από τις λίστες των ραντεβού του κ. Χριστοφοράκου με πολιτικούς, τις οποίες είχαμε κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής της SIEMENS, που έλεγαν ότι ο κ. Χριστοφοράκος καλούσε τον Άκη, τον κ. Χριστοδουλάκη, Υπουργούς, προκειμένου να συμφωνήσουν για τα θέματα των Ναυπηγείων, για τα θέματα του τροχαίου υλικού. Στην Πάτμο γίνονταν συναντήσεις με αντιπροσώπους που αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Να θυμίσω, επίσης, μέρος των Πρακτικών της 17ης Μαρτίου του 2010, όπου η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπείτο τότε από το σημερινό Πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, από το σημερινό Εισηγητή κ. Τασούλα και από εμένα. Ακούστε ένα μικρό διάλογο. Τι είχε πει τότε ο κ. Μεϊμαράκης;

«Ευάγγελος Μεïμαράκης, απευθυνόμενος στον Υπουργό Άμυνας κ. Βενιζέλο: Όσον αφορά τη συγκεκριμένη σύμβαση, γνώμη μου είναι, κύριε Υπουργέ, ότι κακώς προχωρείτε προς αυτή τη σύμβαση. Κακώς παραγγέλνετε τα δύο υποβρύχια. Αν θυμάμαι καλά…» - λέει ο κ. Μεϊμαράκης - «…δεν υπάρχει αίτημα του Ναυτικού και δεν υπάρχει στο ΕΜΠΑΕ για δύο πλέον υποβρύχια. Αυτό σημαίνει πως τα δύο υποβρύχια τα οποία παραγγέλνετε, τα παραγγέλνετε με δική σας πρωτοβουλία προσωπική, κάνετε εσείς προσωπικά και όχι μέσω των υπηρεσιών σας τη συζήτηση, όχι με ομολόγους σας, αλλά με ιδιώτες, αγνοώντας τα θεσμικά όργανα της πολιτείας και προχωρώντας σε μία συμφωνία η οποία δεν ξέρουμε αν θα τηρηθεί και την οποία δεν έχουμε και μπροστά μας».

Προχωρά παρακάτω: «Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Απορώ κι εγώ, κύριε Υπουργέ, πώς απευθείας κάνετε ανάθεση και συζητήσεις με ιδιώτες, οι οποίοι είναι και αναξιόπιστοι».

Περιφέρετο τότε στα αεροπλάνα - έπαιρνε το κρατικό αεροπλάνο - ο κ. Νίκος Παπανδρέου με την κ. Κατσέλη και τον κ. Παμπούκη στο Αμπού Ντάμπι, γιατί - λέει - είναι αδελφός, συγγενής Πρωθυπουργού, άρα μιλά καλύτερα με τον Πρίγκιπα που είναι και αυτός ξάδελφος του Εμίρη.

Καλά, σταμάτησαν και στο δρόμο και δεν ξέρουμε ποιον πήραν. Ήταν είκοσι επτά χιλιάδες κέτερινγκ τότε. Φοβάμαι ότι είναι κάποιος εκ των δανειστών της βίλας.
Και προχωρά παρακάτω ο κ. Μεϊμαράκης. «Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Είπα ότι παίρνετε ένα υδάτινο φέρετρο, το οποίο θα ονομασθεί «Βενιζέλος - Μπεγλίτης». Δεν μπορείτε να βάλετε ούτε ένα παιδάκι εκεί μέσα».

«Ευάγγελος Βενιζέλος (Υπουργός Εθνικής Άμυνας) απευθυνόμενος προς τον κ. Μεϊμαράκη: Όχι τέτοια συμπεριφορά εδώ.

«Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Έτσι να μιλάτε στους υποτακτικούς σας».

Παίρνει την μπάλα ο κ. Τασούλας. ««Κωνσταντίνος Τασούλας: Κύριε Υπουργέ, το ερώτημά μου είναι να μας πείσετε γιατί δεν είναι σκάνδαλο. Βεβαίως, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι στην Ελλάδα ισχύει το «είσαι ό,τι δηλώσεις και ό,τι σε δηλώσουν». Δεν είναι αυτό που δηλώσατε. Είναι αυτό που ρώτησα. Συνεπώς, σας ρωτά ο σημερινός Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και πάλι εφ’ όσον εσείς είστε αποφασιστικότεροι ημών, το οποίο θα το δεχθώ για την πρόοδο της συζητήσεως, τι σας κάνει να νοιώθετε δημοσιονομικά ανετότεροι μήνες μετά τη δική μας δημοσιονομική δυσπραγία και να επιβαρύνετε το λαό…», κλπ, κλπ.

Στη φάση αυτή ερωτάται ποιος μιλά για σκάνδαλο. Και απαντά ο κ. Μεϊμαράκης. «Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Την πρωτοείπα και εγώ, λέγοντας ότι έχει οσμή σκανδάλου».

Από τότε, δηλαδή, που συζητείτο η υπογραφή του συγκεκριμένου νόμου που έρχεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση να ζητήσει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή, η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι πρόκειται για σκάνδαλο. Ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος είπε «υποβρύχιες διαδρομές».

Για το όνομα του Θεού! Τι άλλαξε; Τα βρήκαμε; Γίνατε συγκυβέρνηση και πρέπει να κουκουλωθούν όλα;

Πιστεύετε ότι ο κόσμος που ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία, οι ψηφοφόροι σας, θέλουν να τα βάλουμε όλα στο συρτάρι, να ρίξουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί;

Σας λέω ότι δεν είναι. Μάλιστα, αν προχωρήσουμε να δούμε τι έγινε μ’ αυτή τη σύμβαση, θα δούμε ότι εδώ αυτό που συνέβη είναι, πρώτον, ότι καλύφθηκαν συμφωνίες που θα οδηγούσαν στην απόδειξη σκανδάλων, όπως το πόρισμα του ΣΔΟΕ που έχω στα χέρια μου σαν μέλος της Επιτροπής Εξοπλισμών που αποδεικνύει ότι εδώ έχουμε τεράστιες φορολογικές παραβιάσεις από τη μεριά των Γερμανών, που θα μπορούσαν να επιδικάσουν - και πρέπει να επιδικάσουν - τεράστια ποσά.

Έχουμε μαϊμού τιμολόγια. Είχαν χρεωστικά τιμολόγια οι Γερμανοί της HDV και της Thyssen και έκοβαν παράλληλα πιστωτικά τιμολόγια προς δημόσιους οργανισμούς, για να τα καλύψουν. Το ΣΔΟΕ τα βρήκε και τα καταλόγισε. Τα έστειλε στη Βουλή. Τα διαγράψαμε; Μάλιστα, πώς; Με τροπολογία επί της αρχικής συμβάσεως, επί συμβάσεως δηλαδή η οποία δεν μπορεί να αλλάξει, όπως προβλέπει το άρθρο 120 του Κανονισμού της Βουλής.

Και έρχεται στο νομοσχέδιο για τα φάρμακα, την ιατρική περίθαλψη - και λοιπές «ενέσεις» - ο κ. Βενιζέλος και βάζει μία τροπολογία, με την οποία ουσιαστικά μετατρέπει τη σύμβαση, γιατί αλλάζει, κάνει σκάντζα, τις εταιρείες. Από μία εταιρεία η οποία είχε ελεγχθεί από τον ελεγκτή τότε που είπε ότι αυτή η εταιρεία μπορεί να υπογράψει και είναι επαρκής, πήγαμε σε μία εταιρεία η οποία δεν έχει καμία επάρκεια και δεν έχει ελεγχθεί από κανέναν.

Εδώ, λοιπόν, προκύπτει και ένα άλλο θέμα, κύριε Υπουργέ. Απευθύνομαι σε σας πλέον. Έχω στα χέρια μου την επιστολή που έστειλε ο πρώην Νομικός Σύμβουλος του ΥΠΕΘΑ, ο κ. Μπακόπουλος, τον Αύγουστο του 2011, που η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου έκανε δεκτή.

Τι λέει, λοιπόν, για τη σύμβαση; Πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει 132, 25 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει παραλάβει αντίστοιχη κυριότητα ή εγγυητική επιστολή. Δεύτερον, τα ΕΝΑΕ είναι υπερήμερα από το Μάρτιο του 2011 για το Υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ και από τον Ιούλιο του 2011 για το Υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ. Τρίτον, τα ΕΝΑΕ δεν παρέδωσαν τα πρόσθετα υλικά 117 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν 103 εκατομμύρια ευρώ, λόγω προβλημάτων που συσχετίζονται με διπλοεγγραφές και ανύπαρκτα υλικά. Τέταρτον, τα ΕΝΑΕ έχουν περιέλθει σε αδυναμία υποβολής έγκυρης εγγυητικής επιστολής με επικείμενο το χρόνο λήξης τους. Πέμπτον, τα ΕΝΑΕ δεν προσκόμισαν παραστατικό φορολογικού ελέγχου διαχειριστικής περιόδου μέχρι 30.9.2009 που αποτελούσε υποχρέωση ενεργοποίησης της σύμβασης. Έκτον, τα ΕΝΑΕ έχουν περιέλθει σε αδυναμία κατάθεσης τίτλου μεταβίβασης κυριότητας για δύο υποβρύχια.

Εν συνεχεία, δεν κατατέθηκαν επίσημα μετοχολόγια προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρωση των όρων διαφάνειας. Η HDV αρνήθηκε να δεσμευτεί στις υποχρεώσεις διαφάνειας για τα υποκατασκευαστικά της συμβόλαια. Διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τη SIEMENS σχετικά με τη μη προσκομιδή ή τη χρονική διάρκεια ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Βεβαίως, αναφέρεται εν συνεχεία σε σωρεία νομικών παραβάσεων που υιοθετεί ο Νομικός Σύμβουλος του ΥΠΕΘΑ, όπως και η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών.

Και έρχεται τώρα ουσιαστικά η Κυβέρνηση - και λυπάμαι που είναι δι’ υμών, κύριε Υπουργέ - να αγνοήσει το Νομικό Σύμβουλο, να αγνοήσει τη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών και να προστατέψει τον κ. Βενιζέλο. Για το όνομα του Θεού! Αλλάξτε τώρα στάση και ψηφίστε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και συμφωνούμε να βάλετε όποια περίοδο θέλετε και όποιο άλλο θέμα προκύψει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, όπως κάναμε στη SIEMENS.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι δεχόμαστε - και αυτό προτείνουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική Επιτροπή, με την προσθήκη μίας φράσης, ότι δηλαδή δίνουμε τη δυνατότητα στην Εξεταστική Επιτροπή να εξετάζει το οποιοδήποτε άλλο παρεμπίπτον θέμα. Έτσι, θα ανοίξει όλη η περίοδος αυτή την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όποια προσπάθεια και να γίνει, θα φτάσει μέχρι εκεί που το ΣΔΟΕ περιγράφει ως ανύπαρκτη τη συγκεκριμένη σύμβαση με τέσσερα γρήγορα σημεία: Πρώτον, δεν υπάρχει σύμβαση - λέει το ΣΔΟΕ - μεταξύ της ΓΕΡΜΑΝΟΣ και της HDV που να αφορά τη συνεργασία για την υλοποίηση ΑΩ των υποβρυχίων. Αντίθετα, η HDV φαίνεται πως μεσολάβησε για να αναλάβει η ΓΕΡΜΑΝΟΣ εξυπηρέτηση πελατολογίου της HDV, το οποίο και πληρώθηκε. Ο βασικός σταθμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την έμμεση επιστροφή μέρους ή συνόλου δαπανών δεν πραγματοποιήθηκε.

Δεύτερον, το ΥΠΕΘΑ δέχθηκε την αναδρομική ισχύ υποβολής τιμολογίων από το 2002, ενώ η τροποποίηση των όρων των ΑΩ είναι το 2003.

Τρίτον, για την περίπτωση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε αιτιολογία της HDV, η οποία δεν αποδεικνύεται, ενώ η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν εγκρίνεται από τις κείμενες διατάξεις. Αυτά τα λέει το ΣΔΟΕ.

Τέταρτον, δεν επεστράφησαν χρήματα στην Ελλάδα ως απόρροια της συγκεκριμένης διαχείρισης, ενώ η εταιρεία πληρώθηκε κανονικά από τους πελάτες που της προτάθηκαν.

Εδώ, λοιπόν, με αυτήν την απόρριψη την οποία έρχεστε να προτείνετε, ως κυβερνητικοί εταίροι, για να καλύψετε τον κ. Βενιζέλο ή πιθανώς και άλλους, αυτό που κάνουμε είναι να κουκουλώνουμε ένα σκάνδαλο για το οποίο, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει - εμάς μας αρέσει -, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν ευθύνες και να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα, όπως επέστρεψε ο Κάντας από τη Σιγκαπούρη τα 14 εκατομμύρια πριν από λίγες ώρες. Και αυτά είναι πολύ περισσότερα.

Εάν βγάλουμε το 2% που φέρεται ότι έδιναν οι γερμανικές εταιρείες στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία ως μίζα, θα δείτε ότι από τις προμήθειες του ενός τρισεκατομμυρίου για την επίμαχη περίοδο, οι μίζες που δόθηκαν κυμαίνονται στο 25% με 30%. Δηλαδή δέκα φορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από αυτά που κοιτάτε να πάρετε από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ρίχνοντας τους μισθούς τους και από τα κατασχεμένα σπίτια των Ελλήνων που θέλετε να θεσμοθετήσετε παραμονές Χριστουγέννων, για να ευνοήσετε τους τραπεζίτες, που - αν ψάξουμε καλά - κρύβονται πίσω και απ’ αυτήν τη μπίζνα.

Εμείς, υπογράφουμε τη σύσταση της Επιτροπής, την ψηφίζουμε και είμαστε ανοικτοί για οποιαδήποτε επέκτασή της».

Σχόλια