Για τον «Μύλο των Ξωτικών»: Η μονοφωνία της επίσημης άποψης

«Μήπως ο πολυδιαφημισμένος  “Μύλος των Ξωτικών” αποδειχτεί εν τέλει το Τρικαλινό μνημόνιο;» Του Χρήστου Σταμόπουλου Πολίτες και κινήματα της πόλης μας εκφράζουν μια διαφορετική άποψη για τον «Μύλο των Ξωτικών», που για τρίτη χρονιά διοργανώνεται φέτος.   Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος θα περίμενε δίπλα στην επίσημη άποψη των ιθυνόντων της πόλης να ακούγεται και η “άλλη” άποψη, που κυρίως προέρχεται από τους «από κάτω», δηλαδή από πολίτες και κινήματα της κοινωνίας μας.


  Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Η κυρίαρχη άποψη προβάλλεται ως η μοναδική, ως θέσφατο. Όλα σχεδόν τα τοπικά ΜΜΕ (μεγάλες καθημερινές εφημερίδες, ραδιοσταθμοί, τηλεοπτικά κανάλια) έχουν εξοβελίσει, στέλνοντάς την στο πυρ το εξώτερο την άλλη, την κριτική, την «αιρετική» άποψη.

  Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι θέσεις για τον Μύλο των Ξωτικών που δημοσιοποίησε πρόσφατα το «ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ» Τρικάλων, θέσεις που πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστές.

  Αναδημοσιεύουμε, με την άδεια του «ΜΕΤΩΠΟΥ», μερικές απ’ τις θέσεις και απόψεις του αυτές:

   «Όλα δείχνουν πως το αδικαιολόγητο περυσινό οικονομικό έλλειμμα του «Μύλου», φέτος θα διευρυνθεί, επιβαρύνοντας κι άλλο τον Τρικαλινό πολίτη που πεινάει ήδη.

Η γάγγραινα των καταλήψεων δημοσίων και κοινόχρηστων χώρων, που γνωρίσαμε πέρυσι στην πόλη μας, σχεδιάζεται ν’ απλωθεί φέτος ακόμη περισσότερο.

Σκηνικό κιτς και άγριας εμπορευματοποίησης θα είναι η εικόνα στην όμορφη πόλη μας. Η αλλοίωση του παραδοσιακού πνεύματος των εορτών θα κερδίσει κι άλλο έδαφος.

Το μεροκάματο του εργάτη, που απ’ τα 40€ πρόπερσι κατέβηκε πέρυσι στα 25€, φέτος θέλουν να το ρίξουν στα 20€, για 10ωρη εργασία! Ο «Μύλος» γίνεται ο προπομπός του εργασιακού Μεσαίωνα στα Τρίκαλα.

Για να γίνουν τα έργα του «Μύλου» παρακάμπτουν την πολεοδομική και εν γένει νομοθεσία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ιστορία και αισθητική της πόλης και των Τρικαλινών. Οι διαδικασίες fast-track δεν πρέπει να περάσουν στα Τρίκαλα!

Η αδιαφάνεια και η αυθαιρεσία των διοργανωτών του «Μύλου» και των τοπικών αρχόντων βλέπουμε χρόνο με το χρόνο να μεγαλώνει. Το ίδιο η διαπλοκή και η εμπορευματοποίηση...

Εύλογα τίθεται το ερώτημα μήπως όλη αυτή η ιστορία με τον «Μύλο» βοηθάει στον αποπροσανατολισμό και το σκέπασμα της κοινωνικής λιμοκτονίας που ζούμε σήμερα στα Τρίκαλα, όπου η πείνα, η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση απλώνονται σαν καταιγίδα;  

Ή μήπως οι Λάππας – Ράπτης, ακραιφνείς απολογητές και βαστάζοι των μνημονίων, δεν τα βλέπουν αυτά;
Πίσω απ’ όλα αυτά τα ωραία που ακούμε απ’ τα επίσημα χείλη για τον «Μύλο των ξωτικών» (διαφήμιση της πόλης μας, τουρίστες,

χρήμα και τόνωση της τοπικής αγοράς,  χαρά για τα παιδιά κ.λπ.), υπάρχει η όχι και τόσο αθέατη πλευρά . Ο «Μύλος» βλάπτει σοβαρά: το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο συμφέρον, τα δικαιώματα των πολιτών, το δημόσιο (δημοτικό) ταμείο, τις εργασιακές σχέσεις και τα μεροκάματα, τον πολιτισμό και την αισθητική μας, προωθεί τη χειραγώγηση των πολιτών και επιβάλλει τη φίμωση της άλλης άποψης. Και όλα αυτά, μάλλον, για να κερδίσουν οι λίγοι και να χάσουν οι πολλοί»

  Το ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους Τρικαλινούς» και υπενθυμίζει τι έπαθε η χώρα μας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες  του 2004, τότε που  «συμπαρασυρθήκαμε στο χειροκρότημά τους, γιατί και τότε μας μιλούσαν για δόξα, χρήμα, τουρίστες και δουλειές, αλλά οι βαριές συνέπειές τους συντέλεσαν στο βούλιαγμα της χώρας».

  Η Ανακοίνωση του ΜΕΤΩΠΟΥ ΛΑΟΥ, αφού επισημάνει ότι «οφείλουμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς», κλείνει με το ερωτηματικό που πρέπει να μας ανησυχήσει όλους πολύ: «μήπως ο πολυδιαφημισμένος  “Μύλος των Ξωτικών” αποδειχτεί εν τέλει το Τρικαλινό μνημόνιο;»

http://www.fatsimare.gr/kous-kous-alhimeies/2013/12/08/gia-ton-mylo-ton-ksotikon-i-monofonia-tis-episimis-apopsis

Σχόλια