Μαριάς :«Καταστροφικός για την οικονομία της χώρας και την κοινωνία ακόμη περισσότερο ο προϋπολογισμός»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Καταστροφικός για την οικονομία της χώρας και την κοινωνία ακόμη περισσότερο ο προϋπολογισμός» τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Νότης Μαριάς
«Καταστροφικό για την οικονομία της χώρας και την κοινωνία ακόμη περισσότερο» χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό που συζητείται στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Νότης Μαριάς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.


«Στα κεντρικά σημαντικά θέματα του μνημονίου και της αφαίμαξης των κοινωνικών εισοδημάτων και της μνημονιακής πορείας της χώρας η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει στις απαιτήσεις των δανειστών. Άλλωστε και ο προϋπολογισμός του 2014 είναι εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου» σημειώνει ο κ. Μαριάς και προσθέτει: «Οι όποιες φραστικές αντιδράσεις της κυβέρνησης, όπως στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για παράδειγμα, αποτελούν κατά τη γνώμη μας λεονταρισμούς οι οποίοι είναι στο πλαίσιο του επικοινωνιακού παιγνιδιού της συγκυβέρνησης για να δείξει ότι κάνει κάτι και να δικαιολογήσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας την παρουσία τους. Στο τέλος πάντα η κυβέρνηση λέει στην τρόικα «ναι σε όλα».

Ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Μαριάς τονίζει:

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θέλουν να υπάρξει ένα ενωτικό αντιμνημονιακό μήνυμα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά το εάν αυτό θα γίνει, σε ποιες περιοχές θα γίνει, θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις δυνάμεις της κοινωνίας και τις δυνάμεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τοπικά, που θα επιλέξουν υπό ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις και εάν μπορούν να συνεργασθούν με άλλες δυνάμεις, όπως σας είπα του αντιμνημονιακού, πατριωτικού δημοκρατικού τόξου και ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με άλλες δυνάμεις που ανήκουν σε αυτό το τόξο... Αυτήν την προσπάθεια, αυτήν την προσέγγιση μιας ενδεχόμενης συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, τη χαρακτηρίζω ως αντιμνημονιακό πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο της μεταβλητής γεωμετρίας. Δηλαδή αλλού μπορείς να συνεργασθείς, αλλού ενδεχόμενα μπορούμε να έχουμε μία αυτοδύναμη κάθοδο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές... «Στις Ευρωεκλογές είναι δεδομένο, όπως και στις Εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα κατέβουν αυτόνομα στον εκλογικό στίβο και θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Νότη Μαριά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Μαριά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», το 2014 η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε 11.000 απολύσεις υπαλλήλων από 74 φορείς υπουργείων που είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα κλείσουν. Έχετε ενημερωθεί για αυτές τις προθέσεις;

Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Είναι η συνέχιση της γνωστής μνημονιακής πολιτικής με βάση την οποία διαλύονται πλέον η ίδια η δημόσια διοίκηση και διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί, προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο των 11.000 απολύσεων που απαιτεί το μνημόνιο και μαζί με τις προγενέστερες απολύσεις να επιτευχθεί ο «μαγικός» αριθμός των 15.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Βλέπετε να προωθείται αυτό το σχέδιο, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις;

Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Υπάρχουν αντιδράσεις και είναι βέβαιο ότι όλος ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, θα αντιδράσουν σε αυτή την πολιτική γιατί πέραν των άλλων οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα συμπαρασύρουν και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι απολυμένοι δεν θα έχουν εισόδημα να διαθέσουν με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση και η κατανάλωση. Αν δούμε δε το περίφημο δημοσιονομικό όφελος δεν νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για να προκληθεί αυτή η τεράστια κοινωνική αναστάτωση.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Μαριά, στη Βουλή ξεκινά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, που παραδοσιακά θεωρείται ως άτυπη ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εκτιμάτε ότι θα υπάρχουν εκπλήξεις;

Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Δεν είναι κάτι που μπορεί να προβλεφθεί. Μιλώντας στη Βουλή προσπαθώ να πείσω τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι ακολουθούν ένα λάθος δρόμο στηρίζοντας την κυβέρνηση του μνημονίου. Αν καταφέρουμε να τους πείσουμε ή αν οι ίδιοι αποφασίσουν να μην στηρίξουν τον προϋπολογισμό είναι θέμα δικό τους και δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει στο τέλος. Εγώ τουλάχιστον κάνω μια μεγάλη προσπάθεια με την τεκμηριωμένη παρουσίαση των θεμάτων και με την εισήγηση που υπέβαλα για τον κρατικό προϋπολογισμό 2014 αλλά και με την ομιλία μου χθες στη Βουλή, νομίζω ότι απέδειξα ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι καταστροφικός για την οικονομία της χώρας και την κοινωνία ακόμη περισσότερο.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Μαριά, οι Financial Times εκτιμούν πάντως σήμερα ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και δυο χρόνια, που η ελληνική κυβέρνηση, φέρνει δημοσίως αντίσταση στα μέτρα που ζητά η τρόικα, μια στάση που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία και ενόχληση στους δανειστές. Μήπως κάτι έχει αλλάξει λοιπόν;

Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Στα κεντρικά σημαντικά θέματα του μνημονίου και της αφαίμαξης των κοινωνικών εισοδημάτων και της μνημονιακής πορείας της χώρας η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει στις απαιτήσεις των δανειστών. Άλλωστε και ο προϋπολογισμός του 2014 είναι εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. Οι όποιες φραστικές αντιδράσεις, όπως στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για παράδειγμα, αποτελούν κατά τη γνώμη μας λεονταρισμούς οι οποίοι είναι στο πλαίσιο του επικοινωνιακού παιγνιδιού της συγκυβέρνησης για να δείξει ότι κάνει κάτι και να δικαιολογήσουν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας την παρουσία τους. Στο τέλος πάντα η κυβέρνηση λέει στην τρόικα «ναι σε όλα».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εκτιμάτε ότι θα πουν «ναι σε όλα» και στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα; Έχουν διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις από βουλευτές, αν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως τα ακίνητα θα φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο, ότι το συνολικό ύψος θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών.

Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος που έχει μπει στον προϋπολογισμό 2014 που προσδιορίζει συγκεκριμένα τα ποσά που απαιτεί η τρόικα και τα οποία θα πρέπει να προκύψουν από τον φόρο επί των ακινήτων. Τα ποσά αυτά είναι συγκεκριμένα και είναι επιπλέον φόροι για την ακίνητη περιουσία, ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Αν διαφωνούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μπορούν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Για τον φόρο της ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να εισπραχθούν το 2014 φόροι ύψους 3,9 δισεκ. ευρώ που σημαίνει, όπως είπα, 1,2 δισεκ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Μαριά, οι πολίτες είναι πολύ απαισιόδοξοι για τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους. Δημοσκόπηση της GPO δείχνει ότι το 63% δηλώνει ότι περιμένει η ζωή του να χειροτερέψει μέσα στα επόμενα 2 έως 3 χρόνια. Εσείς δεν βλέπετε κάποιο φώς; Τι σχεδιάζουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ενόψει και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών;

Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Κατ’ αρχάς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δίνουν τη μάχη στη Βουλή, με την παρουσία τους, με έναν τεκμηριωμένο τρόπο και μαχητικό ταυτόχρονα. Στους κοινωνικούς αγώνες συμμετέχουμε μαζικά, δημοκρατικά, νόμιμα στο πλαίσιο των συνταγματικών δικαιωμάτων που έχουν οι πολίτες και τα κόμματα. Στις Ευρωεκλογές είναι δεδομένο, όπως και στις Εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα κατέβουν αυτόνομα στον εκλογικό στίβο και θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ενδεχόμενα να υπάρξουν τοπικές συνεργασίες με τις πολιτικές δυνάμεις του αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου, συνεργασίες που όμως θα αποφασισθούν από τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα προκρίνουν τα πρόσωπα και τις προσωπικότητες που μπορούν να στελεχώσουν και να δημιουργήσουν, να συγκροτήσουν, ψηφοδέλτια, είτε για τις περιφερειακές εκλογές, είτε για τις δημοτικές εκλογές. Είναι κάτι που πολιτικά, ως κατεύθυνση, θα το επιθυμούσαμε, θα θέλαμε δηλαδή να υπάρξει ένα ενωτικό αντιμνημονιακό μήνυμα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά το εάν αυτό θα γίνει, σε ποιες περιοχές θα γίνει, θα εξαρτηθεί από τις ίδιες τις δυνάμεις της κοινωνίας και τις δυνάμεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τοπικά, που θα επιλέξουν υπό ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις και εάν μπορούν να συνεργασθούν με άλλες δυνάμεις, όπως σας είπα του αντιμνημονιακού, πατριωτικού δημοκρατικού τόξου και ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με άλλες δυνάμεις που ανήκουν σε αυτό το τόξο - εννοείται ότι δεν ανήκει σε αυτό το τόξο η Χρυσή Αυγή - και φυσικά υπάρχει σαφέστατη δέσμευση ότι δεν μπορεί οι δυνάμεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ να στηρίξουν πρόσωπα, ή και να συνεργασθούν με πολιτικά κόμματα όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, που στήριξαν τα μνημόνια.

Αυτήν την προσπάθεια, αυτήν την προσέγγιση μιας ενδεχόμενης συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, τη χαρακτηρίζω ως αντιμνημονιακό πατριωτικό δημοκρατικό μέτωπο της μεταβλητής γεωμετρίας. Δηλαδή αλλού μπορείς να συνεργασθείς, αλλού ενδεχόμενα μπορούμε να έχουμε μία αυτοδύναμη κάθοδο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Στους μεγάλους δήμους, όπως στην Αθήνα, θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια;

Ν. ΜΑΡΙΑΣ: Παρότι έχουν ευρύτερη πολιτική σημασία τόσο οι μεγάλοι δήμοι όσο και οι περιφέρειες, τα κριτήρια είναι ίδια και ενιαία, δηλαδή η πολιτική κατεύθυνση είναι αυτή που σας είπα, αλλά το τι θα γίνει σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφασιστεί σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο πάντα αυτής της αντιμνημονιακής κατεύθυνσης που έχουμε ήδη προδιαγράψει.


Σχόλια