Κανείς δεν επιβάλλει τίποτα στις τράπεζες που "ζουν" με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων

Χωρίς το βασικό συστατικό, που είναι η βούληση τήρησης των κανόνων και των συναλλακτικών ηθών, η υπόσχεση της κυβέρνησης για επίτευξη σωστής σχέσης ανάμεσα στο δανειολήπτη και τις τράπεζες.
 «Αν ο κ. Χατζηδάκης επιθυμούσε την «ανάσταση» της σχέσης μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών θα έπρεπε να επιβάλλει αυτά που λέει» επισήμανε μιλώντας στο radio1d.grτο πρώην τραπεζικό στέλεχος Βαγγέλης Μίτσιαλος.


Ανέφερε το οξύμωρο στοιχείο που διέπει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι, είπε, το γεγονός οτι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων τα διαχειρίζονται αυτοί που έφεραν την κατάσταση ως εδώ, παίρνοντας παχυλούς μισθούς. «Αν οι τράπεζες δεν είχαν ανακεφαιολοποιηθεί με 50 δις ευρώ και τα περισσότερα από 200 δις από τις εγγυήσεις. Θα είχαν χρεοκοπήσει. Από τη μία λοιπόν, ο λαός με τους φόρους και τις θυσίες του κρατάει ζωντανές τις τράπεζες, και την ίδια στιγμή των μάνατζμεντ αυτών βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια. Το κράτος θα έπρεπε να έχει το μάνατζμεντ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Κανείς, όμως δεν τους το επιβάλλει» τόνισε ο κ Μίτσιαλος.

Όπως τόνισε αν δεν υπάρχουν ελληνικές τράπεζες δεν γίνεται να ασκηθεί οικονομική πολιτική. Και πώς θα γίνει αυτό, αν θα πρέπει να πάρουμε την άδεια της τρόικα για να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας, αναρωτιέται.

«Όπως και ο παράνομος τρόπος υπολογισμού του τόκου με βάση έτος 360 ημέρες,  υπάρχουν πολλοί καταχρηστικοί όροι που επιβάλλουν οι τράπεζες στου οφειλέτες. Δεν υπάρχει όμως πολιτική βούληση για να σταματήσουν. Αν ο κ. Χατζηδάκης πιστεύει αυτά που λέει, θα πρέπει να έχει την βούληση να τα υλοποιήσει» δήλωσε ο κ Μίτσιαλος.

Απέδωσε στην έλλειψη βούλησης τη στάση των διοικούντων των τραπεζών να μην αντιλαμβάνονται την κατάσταση της κοινωνίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. «Πριν από 7-8 χρόνια, ο καθένας έμπαινε μέσα σε μία τράπεζα και έπαιρνε δάνειο. Τώρα που τα εισοδήματα όλων έχουν πέσει κατά τουλάχιστον 40%, και οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1,3 εκατομμύριο, έχει δημιουργηθεί μία πραγματικότητα που οι τραπεζικοί αρνούνται να δουν. Γιατί δε έχουν τη θέληση», επανέλαβε ο κ Μίτσιαλος. Αλλιώς, ανέφερε, θα μπορούσαν να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις, κι όχι αυτές που προτείνονται.

Να αγοράσουν οι δανειολήπτες τα δάνεια που πωλούνται σε ξένα funds

Την εξαγορά των «κόκκινων» δανείων με τα ποσοστά που τίθενται προς πώληση στις εταιρίες ειδικού σκοπού, υποστήριξε ως λύση στο αδιέξοδο των κόκκινων δανείων, το πρώην τραπεζικό στέλεχος Βαγγέλης Μίτσιαλος.

« Η Τράπεζα θα μπορούσε να προτείνει στους δανειολήπτες να εξαγοράσουν το δάνειο τους ώστε αυτά να μη «φύγουν» έξω επειδή θα τα έχουν αγοράσει σε ποσοστό 20% της αξίας του ξένα επενδυτικά σχήματα. Μία πρόταση με καλύτερη επιτοκιακή επιβάρυνση θα διευκολύνει πολλούς δανειολήπτες ώστε να αγοράσουν οι ίδιοι το δάνειο τους» πρόσθεσε. Η τράπεζα, λέει, μπορεί να βρει τους «μπαταχτζήδες» και τους υπόλοιπους να γίνει αυτή η πρόταση.

Μόνο έτσι θα σωθούν τα σπίτια του κόσμου από το να βγουν στον πλειστηριασμό, κατέληξε.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Σχόλια