Ανησυχία για την απρόσκοπτη εκτέλεση των έργων της Κάρλας...

Τεχνική σύσκεψη για τα έργα της Κάρλας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Ανάδοχος για την εργολαβία «σκούπα» στον Περιφερειακό του Βόλου
Τη συνεργασία όλων ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός
Τεχνική σύσκεψη για την πορεία των έργων επανασύστασης της λίμνης Κάρλας πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.
Στη σύσκεψη συμμετείχε η Διευθύνουσα Υπηρεσία των εργολαβιών της Κάρλας, η προϊσταμένη του τμήματος Κατασκευής Έργων Τρικάλων της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσιών Έργων Οδικών Σηράγγων & Υπόγειων Έργων (ΕΥΔΕ/ΟΣΥΕ)
κα. Ιουλία Καρυά-Κουτρομάνου, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως είναι γνωστό με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, τις εργολαβίες επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας και του Περιφερειακού του Βόλου,
τις έχει αναλάβει το εν λόγω τμήμα μέχρι οι αρμοδιότητες αυτές να μεταφερθούν στην αιρετή Περιφέρεια όπως ορίζει ο Ν. 4199/2013.
Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την απρόσκοπτη εκτέλεση των έργων της Κάρλας, ενώ δήλωσε, ότι η Περιφέρεια από την πλευρά της κάνει ότι είναι δυνατό για να βοηθήσει στην επίλυση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν. Επεσήμανε δε ότι είναι αναγκαία από πλευράς Υπουργείου η ομαλή ροή χρηματοδότησης σύμφωνα με την κατασκευή, ώστε οι εργασίες, να συνεχιστούν κανονικά.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή των έργων έχουν εγκατασταθεί με ολοκληρωθείσες εργολαβίες, θυροφράγματα, τα οποία θα πρέπει να ανοίγουν κατά περίσταση, ώστε να αποφευχθεί ο πλημμυρισμός καλλιεργούμενων εκτάσεων, ιδιαίτερα στα χαμηλά σημεία της περιοχής. Ενόψει μάλιστα της επερχόμενης χειμερινής περιόδου ο κίνδυνος πλημμυρισμού είναι πολλαπλά αυξημένος. Για το λόγο αυτό απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των εμπλεκόμενων φορέων (ΤΟΕΒ, κ.λ.π) καθώς και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας (ΕΥΔΕ/ΟΣΥΕ).
Όπως έγινε ακόμα γνωστό κατά τη σύσκεψη σύντομα ξεκινά και η εργολαβία σκούπα για Περιφερειακό Βόλου, προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ, καθώς κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο. Ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες προϋπολογισμού 13,6 εκατ. ευρώ για το τμήμα από Γορίτσα μέχρι πριν τη δυτική είσοδο Αγριάς μήκους 3 km εκ των οποίων 595μ. είναι η σήραγγα και 440μ. η κοιλαδογέφυρα.
Όσον αφορά το έργο της Κάρλας και τις εργολαβίες που έχουν ολοκληρωθεί ή που βρίσκονται σε εξέλιξη ισχύουν τα παρακάτω:
ΕΠΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

  1. «Ταμιευτήρας Κάρλας και συναφή έργα».
Το έργο περαιώθηκε την 30/06/2006 με συνολική δαπάνη 81.106.382,98 ευρώ με ΦΠΑ. Έχει πραγματοποιηθεί η οριστική παραλαβή του έργου.

  1. «Κατασκευή των απαιτούμενων έργων τροφοδοσίας της λίμνης Κάρλας από τον Π.Πηνειό»
Το έργο ολοκληρώθηκε την 31/01/2010 με συνολική δαπάνη ποσού 8.925.000 ευρώ με ΦΠΑ.

  1. «Κατασκευή έργων ανάδειξης περιβάλλοντος λίμνης Κάρλας»
    Η σύμβαση υπογράφηκε στις 30-12-2009 και ανέρχεται στο ποσό των 4.151.823,08 ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο ολοκληρώθηκε και αναμένεται η διοικητική παραλαβή του.

  2. «Καθαρισμός τάφρων 7Τ-2Τ και συμπληρωματικά έργα επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας»
Η υπογραφείσα σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των 492.082,50 ευρώ με ΦΠΑ. Έχει πραγματοποιηθεί η οριστική παραλαβή του έργου.

  1. «Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, Α΄ Φάση»
    Έργο προϋπολογισμού 38.000.000 ευρώ με ΦΠΑ. Έγκριση απόφασης ματαίωσης της διάλυσης της σύμβασης και της σχετικής αποζημίωσης προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.

  1. «Κατασκευή έργων ενίσχυσης της ύδρευσης της μείζονος περιοχής Βόλου, Α΄ Φάση»
Έργο προϋπολογισμού 12.500.000 ευρώ με ΦΠΑ. Έγκριση απόφασης ματαίωσης της διάλυσης της σύμβασης και της σχετικής αποζημίωσης προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.

7.«Κατασκευή υπολειπομένων εργασιών έργου επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας, Α΄ Φάση»
Η σύμβαση υπογράφηκε στις 19-07-2010 και ανέρχεται στο ποσό των 12.012.794,74 ευρώ με ΦΠΑ. Έργο σε εξέλιξη.
α) Τροποποίηση τεχνικού δελτίου για την κατάθεση της αποζημίωσης των απαλλοτριωμένων εκτάσεων.
β) Έγκριση μελετών
γ) Έγκριση του πρωτοκόλλου διαπίστωσης βλαβών και μελέτη για την αποκατάσταση αυτών.
δ) Παραχώρηση των δεσμευμένων εκτάσεων λόγω αρχαιολογικών ερευνών, οι οποίες περατώθηκαν στις 31-8-2013 σύμφωνα με το μνημόνιο.

8. «Κατασκευή συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας στη λεκάνη της λίμνης Κάρλας»
Έγκριση τροποποιήσεων μελετών. Προϋπολογισμός μελέτης 12.900.000 ευρώ με ΦΠΑ. Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες.

9. «Συντήρηση – Αποκατάσταση και λειτουργία των αντλιοστασίων Πηνειού, κόμβου Πέτρας και Καναλίων της λίμνης Κάρλας»
Έργο προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο είναι σε εξέλιξη.

10. «Αποκατάσταση βλαβών, βελτίωση και συντήρηση του αντλιοστασίου κόμβου Πέτρας της λίμνης Κάρλας»
Έργο προϋπολογισμού 910.000 ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο είναι ολοκληρώνεται σύντομα.
Τα δύο τελευταία έργα είναι σημαντικά, καθώς η λειτουργία των αντλιοστασίων συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής καθώς και στην τροφοδοσία της λίμνης με νερό κατά τη χειμερινή περίοδο.

Σχόλια