AIDS: περιθωριοποίηση ή αλληλεγγύη;

Τα αρνητικά στοιχεία για τα κρούσματα εξάπλωσης του ιού HIV αλλά και κάθε είδους εξάρτησης αποτελούν αναμφισβήτητα παρελκόμενο της πολιτικής σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που ακολουθείται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.
HIV:
Η νόσος που παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και παρεμποδίζει την λειτουργία του με αποτέλεσμα ο οργανισμός να γίνεται ευπαθής και ευάλωτος σε ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους. Ο ιός μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής και εμφανίζεται έντονα στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών μέσω των μολυσμένων υποδερμικών βελόνων.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ( Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων) οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές για το 2013 αφού το 2012 τα κρούσματα του ιού είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Το πλέον αρνητικό είναι ότι ο ιός ενδημεί σε νέους 25-40 ετών. Λόγω της οικονομικής κρίσης οι 13 μονάδες ειδικών λοιμώξεων που λειτουργούν πανελλαδικά σε δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο αφού τα διαθέσιμα κονδύλια δεν επαρκούν στην κάλυψη της αντιρετροϊκής θεραπείας.
Με σωστή ενημέρωση αφήνοντας πίσω ταμπού και προκαταλήψεις να ζητήσουμε επιτακτικά από την πολιτεία να σταθεί αρωγός και να ευαισθητοποιηθεί παρέχοντας την αναγκαία και σωστή περίθαλψη στους οροθετικούς αφού οι παροχές υγείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε πολίτη.
Οι ‘’πληγές’’ δεν επουλώνονται με την περιθωριοποίηση των ανθρώπων από τους γύρω τους αλλά με ψυχολογική στήριξη και πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να διακατέχει τον καθένα από εμάς.




Νίκος Ντουρουντάκης
Υπεύθυνος Νεολαίας Περιφέρειας Θεσσαλίας
Ανεξάρτητων Ελλήνων

Σχόλια