ΔΝΤ: Στο 23% ξανά ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση..Τον Σαμαρά τον ρωτήσανε;;

Τη θέση ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 23% διατυπώνουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.
Στο Ταμείο θεωρούν ότι η δοκιμή που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 23% στο 13%, απέτυχε....
και εάν ο συντελεστής δεν αυξηθεί και πάλι θα υπάρξει επιπλέον κενό της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, το Ταμείο θέλει να μπουν στο στόχαστρο οι λεγόμενοι κακοπληρωτές εκ προθέσεως -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- εκείνοι δηλαδή που δεν πληρώνουν ενώ έχουν εισοδήματα και καταθέσεις στις τράπεζες.
Από το ΔΝΤ υπογραμμίζουν ότι στηρίζουν τις ευάλωτες τάξεις και τους αποδεδειγμένα φτωχούς και πως το ζητούμενό τους είναι να «σπάσει» η κουλτούρα των κακοπληρωτών που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα μετά το 2009 από τους κατέχοντες οι οποίοι -όπως αναφέρουν- δεν πληρώνουν επειδή... δεν πληρώνει και ο γείτονας.
Επιπρόσθετα, από το Ταμείο επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση προστατεύσει όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, τότε η «τρύπα» των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη νέας βοήθειας και οι τράπεζες και κατ' επέκταση να υπάρξει μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό.
Αναφορικά με το άλλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, αυτό των αμυντικών βιομηχανιών, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λένε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος.

Σχόλια