ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ: «ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ 14.000 ΝΕΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ
«ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ 14.000 ΝΕΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ»
4.797 λουκέτα μέσα σε μια πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕ Ξάνθης έχουν μπει σε επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας empros.gr που έφτασε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από την Συντονιστική Επιτροπή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην εκλογική Περιφέρεια της Ξάνθης:

«Στο ναδίρ έχει φτάσει η επιχειρηματικότητα στο νομό μας. Η κατρακύλα άρχισε από το 2008 και σε πέντε χρόνια μετράει 4.797 επιχειρήσεις – θύματα της κρίσης και περίπου 14.000 ανέργους από τον ιδιωτικού τομέα.»

«Ο νομός μας έως πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν ως ένας βιομηχανικός νομός αφού τόσο τα κίνητρα της Θράκης, οι αναπτυξιακοί νόμοι αλλά και τα συνεταιριστικά που ήταν εν λειτουργία τον είχαν καταστήσει επιλέξιμο για βιομηχανικές επενδύσεις. Όμως το αναπτυξιακό όνειρο δεν κράτησε πολύ και άρχισε σταδιακά η αποβιομηχάνισή του αρχής γενομένης από τα συνεταιριστικά ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ. Ακολούθησαν οι κλυδωνισμοί της κρίσης και μια πλειάδα μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων έκλεισαν με τελευταία παραδείγματα της DIANA και της ALUMIL...»

«Την τραγικότητα της κατάστασης αποτυπώνει στην λιτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας για να ανατραπεί η κατάσταση: «Τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά. Πρέπει να αναδιπλωθούμε , να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αναδείξουμε και να παράξουμε πλούτο στο νομό μας. ¨Έχουμε πλούτο πολιτιστικό , φυσικό, ιστορικό.»

«Τι θα γίνει επιτέλους με την ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας; Πώς θα ζήσουν αυτοί οι 14.000 άνεργοι τις οικογένειές τους; Αφού μιλάτε συνεχώς για ανάπτυξη γιατί δεν δίνεται αναπτυξιακά κίνητρα ξανά στην περιοχή της Ξάνθης ώστε η περιοχή να καταστεί ξανά επιλέξιμη για βιομηχανικές επενδύσεις;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να πληροφορηθεί πότε σκοπεύουν οι Υπουργοί να ορίσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιο Μωραΐτη ώστε από κοινού να θεσπιστεί συνεργασία με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

κ.κ. Υπουργοί,

Σας προωθώ άνευ περεταίρω σχολίων το δημοσίευμα της ιστοσελίδας empros.gr σχετικά με την πτώση της επιχειρηματικότητας του Νομού Ξάνθης.
Μέσα σε μια πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕ Ξάνθης έχουν μπει λουκέτα σε 4.797 επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στην δημοσίευμα, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από την Συντονιστική Επιτροπή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην εκλογική Περιφέρεια της Ξάνθης, αναφέρονται τα εξής:

«Στο ναδίρ έχει φτάσει η επιχειρηματικότητα στο νομό μας. Η κατρακύλα άρχισε από το 2008 και σε πέντε χρόνια μετράει 4.797 επιχειρήσεις – θύματα της κρίσης και περίπου 14.000 ανέργους από τον ιδιωτικού τομέα!

Τρομάζουν οι αριθμοί…

Ο νομός μας έως πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν ως ένας βιομηχανικός νομός αφού τόσο τα κίνητρα της Θράκης, οι αναπτυξιακοί νόμοι αλλά και τα συνεταιριστικά που ήταν εν λειτουργία τον είχαν καταστήσει επιλέξιμο για βιομηχανικές επενδύσεις.

Όμως το αναπτυξιακό όνειρο δεν κράτησε πολύ και άρχισε σταδιακά η αποβιομηχάνισή του αρχής γενομένης από τα συνεταιριστικά ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ. Ακολούθησαν οι κλυδωνισμοί της κρίσης και μια πλειάδα μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων έκλεισαν με τελευταία παραδείγματα της DIANA και της ALUMIL.

Τα στοιχεία του ΕΒΕ Ξάνθης για τα τελευταία 5 χρόνια προκαλούν τρόμο…

Σύμφωνα μ’ αυτά από τις 1/1/2008 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3.049 νέες εγγραφές και 4.797 διαγραφές! Κατά συνέπεια η επιχειρηματικότητα στο νομό μας είχε αρνητικό πρόσημο 1.748 επιχειρήσεων!

Μωραϊτης: «Η κατάσταση είναι τραγική…»

Την τραγικότητα της κατάστασης αποτυπώνει στην λιτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας για να ανατραπεί η κατάσταση:

«Τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά. Πρέπει να αναδιπλωθούμε , να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αναδείξουμε και να παράξουμε πλούτο στο νομό μας. ¨Έχουμε πλούτο πολιτιστικό , φυσικό, ιστορικό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματά μας τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας»..»

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Τι θα γίνει επιτέλους με την ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας; Πώς θα ζήσουν αυτοί οι 14.000 άνεργοι τις οικογένειές τους;

2.Αφού μιλάτε συνεχώς για ανάπτυξη, γιατί δεν δίνεται αναπτυξιακά κίνητρα ξανά στην περιοχή της Ξάνθης, μέχρι ψηλά στα Πομακοχώρια, ώστε η περιοχή να καταστεί ξανά επιλέξιμη για βιοτεχνικές και βιομηχανικές επενδύσεις;

3.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αξιοποιηθούν επιτέλους οι φυσικοί, πολιτιστικοί και ιστορικοί πόροι της Ξάνθης;

4.Πότε σκοπεύετε να ορίσετε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιο Μωραΐτη ώστε από κοινού να θεσπιστεί συνεργασία με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ






Σχόλια