Αγία Σοφία. Ναός ξανά!

Πάνε τρεις μήνες σχεδόν από την επίσκεψη μου στο χώρο σου και δεν μπορώ να σε βγάλω από τη σκέψη μου. Η πίστη πως κάποια μέρα θα σε δω να λειτουργείς ξανά ως σύμβολο της εν Χριστώ αγάπης, μου γιγαντώνει τη θέλησή μου να πρεσβεύσω ως ένας απλός πολίτης του κόσμου, για να δω τα ιερά σου να γυρίζουν στην έδρα τους. Για την Αγιά Σοφιά στην Πόλη ομιλώ.
Την Αγία Σοφία, την αγία και ιερά επίκληση που από αρχαιοτάτων χρόνων και σε όλες τις θρησκείες την επικαλείται ο άνθρωπος στις δύσκολες στιγμές. Ο Οδυσσέας επικαλείτο την θεά Αθηνά, τη θεά της Σοφίας να τον σώσει από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και τον περίφημο Κύκλωπα, τον Πολύφημο. Ο Μέγας Σολομών της Ιερουσαλήμ, ξακουστός για τη θεία σοφία του που έδινε λύσεις στο λαό του και έκτισε τον περίλαμπρο Ναό του.
Η του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Σοφία που απαντώντας στο ερώτημα ποιος κυβερνά τον κόσμο απήντησε: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα τω Θεώ τω Θεώ!».
Τί ποιο σπουδαία απάντηση από αυτή και ποιο τρανό επιχείρημα από αυτό, για να μας επιτρέψετε αγαπητοί μας Τούρκοι την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας έστω για μία φορά; Να δοξάσουμε τον Θεό μας στην έδρα του επιθυμούμε για την ουράνια μας πίστη και όχι για τα γήινα μεγαλεία, τα οποία ούτως ή άλλως σε εσάς αποδίδονται. Άλλο τα σύνορα των ουρανών και άλλο τα σύνορα των ανθρώπων. Αυτά σας ανήκουν γιατί τα κερδίσατε με το αίμα σας. Αλλά τα ιερά της θρησκείας μας ανήκουν στο χριστιανικό πλήρωμα, όπως και η Μέκκα ανήκει στο λαό του Ισλάμ. Αυτή είναι η φύση της ανεξιθρησκείας, αποδεκτής παγκοσμίως σε όλες τις συμβαλλόμενες χώρες με τον Ο.Η.Ε.
Και κλείνοντας τον ταπεινό μου συλλογισμό πώς θα φαινόταν αν λειτουργούσε κάποιο τζαμί στην Ελλάδα ως χριστιανικός ναός; Δεν θα ήταν άδικο και βεβήλωση; Θα ήταν. Τότε εσείς γιατί δεν μας επιτρέπετε την αποκατάσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στη Κωνσταντινούπολη;
Μέσα στις ταραγμένες εποχές που διανύουμε, η δημιουργία οροσήμων και σημείων αναφοράς στην ανθρωπότητα είναι ικανή να γεμίσει με ελπίδα τις καρδιές των απελπισμένων, ώστε να δημιουργήσουν ξανά με ειρήνη.
Θερμή παράκληση να μας επιτρέψετε τη λειτουργία του ναού έστω για μία φορά! Δείξτε μας ένα δείγμα καλής θέλησης… Θυμηθείτε τα λόγια του Νηλ Άρμστρονγκ όταν πάτησε στη Σελήνη: « Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα.»

Με τιμή
Μακρυχώρι, 21 / 11/ 2013
Μιχαήλ Ν. Αβέλλας
Αν. Δημ. Σύμβουλος Τεμπών – Αστυνομικός – Μέλος Α’ Βάθμιας Επιτροπής Εκπαίδευσης Δ. Τεμπών 


http://ireport.cnn.com/docs/DOC-1063115

Σχόλια