ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υπουργός Ναυτιλίας, ξαναχτυπά: Mετά την απόφασή του για παραχώρηση όλων των «ορφανών» λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω ΟΛΚΕ (και μαζί με αυτά, δυνητικά, όλης της ακτογραμμής της Κέρκυρας), τώρα προωθεί την κατάργηση της Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος που εδρεύει στην Κέρκυρα, με την υποβάθμιση του Λιμεναρχείου του Νησιού που θα υπάγεται πλέον στην Ηγουμενίτσα!
Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του
προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Ιονίου πελάγους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικόυ portal της Κέρκυρας www.corfupress.com:

»Ενώ μέχρι σήμερα η έδρα της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής είχαν έδρα το νησί μας, με τον λεγόμενο και ως «Καλλικράτη» του Υπουργείου Ναυτιλίας, η έδρα μεταφέρεται πλέον στην Ηγουμενίτσα με περιοχές δικαιοδοσίας τους νομούς Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας...

»Το σχέδιο Βαρβιτσιώτη έχει μπει στην τελική του ευθεία και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

»Και ο Υπουργός δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή της έδρας της Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, αφού προσανατολίζεται στην κατάργηση δεκάδων λιμενικών σταθμών και φυλακίων σε όλη τη χώρα, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή μας.

»Συγκεκριμένα, στο προτεινόμενο σχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των Λιμενικών Αρχών Μενιδίου και Σιαγαδας στη Θεσπρωτία, η πιθανή κατάργηση ή υποβάθμιση των Λιμενικών Σταθμών Ληξουρίου και Φισκάρδου στη Κεφαλονιά ενώ ενδέχεται να υπάρξουν υποβαθμίσεις ή καταργήσεις φυλακίων του Λιμενικού και στο νησί της Κέρκυρας.

«Κατανοείτε ότι ο εν λόγω λιμενικός σταθμός, επιτελεί τεράστιο έργο
τόσο στην πάταξη του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και ανθρώπων) όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τον πολίτη του Δήμου Φιλιατών, ιδίως μετά από την συστηματική και χρόνια υποβάθμιση του Σώματος Συνοριακής Φύλαξης;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά όχι μόνο την αποψίλωση, αλλά την περαιτέρω ενίσχυση της προαναφερόμενης μονάδας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΔΡΑΣ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Κύριε Υπουργέ:

Η αποψίλωση της Κέρκυρας και κατ' επέκταση των Ιονίων Νήσων από υπηρεσίες, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με επόμενο «θύμα» την έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικόυ portal της Κέρκυρας www.corfupress.com:

«Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Υπουργός Ναυτιλίας, ξαναχτυπά: μετά την απόφασή του για παραχώρηση όλων των «ορφανών» λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω ΟΛΚΕ (και μαζί με αυτά, δυνητικά, όλης της ακτογραμμής της Κέρκυρας), προωθεί την κατάργηση της Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος που εδρεύει στην Κέρκυρα, με την υποβάθμιση του Λιμεναρχείου του Νησιού που θα υπάγεται πλέον στην Ηγουμενίτσα!

Το θέμα έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ενώ απασχόλησε και τους Περιφερειακούς Συμβούλους στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου.

Ενώ μέχρι σήμερα η έδρα της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής είχαν έδρα το νησί μας, με τον λεγόμενο και ως «Καλλικράτη» του Υπουργείου Ναυτιλίας, η έδρα μεταφέρεται πλέον στην Ηγουμενίτσα με περιοχές δικαιοδοσίας τους νομούς Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας...

Το σχέδιο Βαρβιτσιώτη έχει μπει στην τελική του ευθεία και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Καταργεί και δεκάδες λιμενικές αρχές!

Και ο Υπουργός δεν περιορίζεται μόνο στην αλλαγή της έδρας της Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, αφού προσανατολίζεται στην κατάργηση δεκάδων λιμενικών σταθμών και φυλακίων σε όλη τη χώρα, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, στο προτεινόμενο σχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των Λιμενικών Αρχών Μενιδίου και Σιαγαδας στη Θεσπρωτία, η πιθανή κατάργηση ή υποβάθμιση των Λιμενικών Σταθμών Ληξουρίου και Φισκάρδου στη Κεφαλονιά ενώ ενδέχεται να υπάρξουν υποβαθμίσεις ή καταργήσεις φυλακίων του Λιμενικού και στο νησί της Κέρκυρας.

Ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από την Αυτοδιοίκηση στις περιοχές της Θεσπρωτίας που λιμενικοί σταθμοί φέρονται υπό κατάργηση, ενώ και η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Φιλιατών έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων:

«Είναι περιττό να αναφέρουμε το πόσο σημαντικό έργο επιτελεί ο εν λόγω λιμενικός σταθμός τόσο στην πάταξη του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και ανθρώπων) όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τον πολίτη του Δήμου Φιλιατών, ιδίως μετά από την συστηματική και χρόνια υποβάθμιση του Σώματος Συνοριακής Φύλαξης.

Είναι περιττό επίσης να αναφέρουμε ότι η παρουσία του είναι σημαντική για την προστασία από εγκληματικές ενέργειες των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής, αλλά και της παράκτιας αλιείας, τομείς που στηρίζουν αποφασιστικά την τοπική οικονομία και δίνουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που πλήττει την τοπική κοινωνία».

Σύμφωνα με το http://epiruspost.gr, ο δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς δήλωσε ότι όχι μόνο δε δέχεται την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού αλλά θεωρεί πως αυτός θα πρέπει να ενισχυθεί, αφού όπως σημειώνει ο κ. Παππάς η περιοχή είναι πέρασμα και μάλιστα ανάμεσα στα στενά Κέρκυρας και Αλβανίας και προκύπτουν ιδιαίτερα ζητήματα και για την ασφάλεια των πολιτών.

Σύμφωνα με το ρεπρτάζ της ιστοσελίδας, ο κ. Παππάς τόνισε πως ο Δήμος θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις τόσο στη διαβούλευση του σχεδίου, όσο και με παράσταση στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη του Οκτώβρη.

Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις τόσο της Τοπικής Κοινότητας Σαγιάδας όσο και των ιχθυοκαλλιεργητών, οι οποίες αναμένεται να πάρουν και επίσημη μορφή το επόμενο διάστημα».


Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Αληθεύουν οι πληροφορίες περί κατάργησης της Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος που εδρεύει στην Κέρκυρα, με την υποβάθμιση του Λιμεναρχείου του Νησιού που θα υπάγεται πλέον στην Ηγουμενίτσα;

2.Θα προβείτε στην κατάργηση των Λιμενικών Αρχών Μενιδίου και Σιαγαδας στη Θεσπρωτία, των Λιμενικών Σταθμών Ληξουρίου και Φισκάρδου στην Κεφαλονιά; Θα υπάρξουν υποβαθμίσεις ή καταργήσεις φυλακίων του Λιμενικού και στο νησί της Κέρκυρας;

3.Κατανοείτε ότι ο εν λόγω λιμενικός σταθμός, επιτελεί τεράστιο έργο
τόσο στην πάταξη του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και ανθρώπων) όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τον πολίτη του Δήμου Φιλιατών, ιδίως μετά από την συστηματική και χρόνια υποβάθμιση του Σώματος Συνοριακής Φύλαξης;

4.Συνειδητοποιείτε πόσο σημαντικός είναι ο προαναφερόμενος σταθμός για
την προστασία από εγκληματικές ενέργειες των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής, αλλά και της παράκτιας αλιείας, τομείς που στηρίζουν αποφασιστικά την τοπική οικονομία και δίνουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας που πλήττει την τοπική κοινωνία;

5.Έχετε σκεφθεί ότι η περιοχή είναι πέρασμα και μάλιστα ανάμεσα στα στενά Κέρκυρας και Αλβανίας και προκύπτουν ιδιαίτερα ζητήματα και για την ασφάλεια των πολιτών;

6.Προτίθεστε να κάνετε αποδεκτό το αίτημα του Δημάρχου Φιλιατών Δημήτρη Παππά για περαιτέρω ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος Λιμενικού Σταθμού;





Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ


Σχόλια