Η ΕΕ ανακαλύπτει νέα μαύρη τρύπα στην Αθήνα

Πιθανές λύσεις για το χρηματοδοτικό κενό
Έκπληκτος δηλώνει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ
«Η ΕΕ ανακαλύπτει νέα μαύρη τρύπα στην Αθήνα» αναφέρει δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, περιγράφοντας τα όσα διεμείφθησαν στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης: «Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έθεσε το ζήτημα με σαφήνεια:
ʻη Ελλάδα ποτέ δεν είναι απλή περίπτωσηʼ ανέφερε ο Φινλανδός το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο. Λίγο πριν το Γιούρογκρουπ είχε ανακαλύψει μία νέα μαύρη τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας: σε ποσό έως έξι δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέρχεται το χρηματοδοτικό κενό μέσα στο 2014, δηλαδή περίπου δύο δισεκατομμύρια περισσότερα απ΄ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι αυτοί οι αριθμοί ʻτου προκαλούν έκπληξηʼ. Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επέπληξε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του επεσήμανε ότι η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει το κενό με δικές της προσπάθειες».
«Αρνητική η πρόγνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα- ανοιχτά ερωτήματα για τα χρηματοδοτικά κενά» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. Η εφημερίδα εστιάζει και στις πιθανές λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπολογίζεται -σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ- στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ: «Το πώς θα καλυφθεί το κενό αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί στα τέλη της χρονιάς. Αλλά και στην Αθήνα οι απόψεις διίστανται. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς θα προτιμούσε να βγει στις αγορές. Ενόψει ευρωεκλογών θα ήθελε να μεταφέρει στους Έλληνες το μήνυμα ότι τα μισητά προγράμματα λιτότητας λαμβάνουν τέλος. Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών και πολιτικοί με γνώση του θέματος πιστεύουν ότι ένα νέο δάνειο από την ΕΕ θα δινόταν με πιο ευνοϊκούς όρους». Deutsche Wele

Σχόλια