Ραχήλ Μακρή: Ο στοχευμένος κοινοβουλευτικός έλεγχος είχε θετικό αποτελέσματα για υλοποίηση δίκαιου αιτήματος εκπαιδευτικού από την Κοζάνη με σοβαρά προβλήματα υγείας

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 η Βουλευτής Ν. Κοζάνης, κα Ραχήλ Μακρή, ευαισθητοποιημένη από επιστολή  εκπαιδευτικού από την Κοζάνη  κατέθεσε την 1545/11-9-13 ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να διερευνηθεί εάν η Ελληνική πολιτεία διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά ευαισθησίας στην έκκληση εκπαιδευτικού της για το αυτονόητο.
Να έχει τη δυνατότητα τακτικής κλινικής και εργαστηριακής παρακολούθησης κοντά στην οικογένεια και το παιδί της, προκειμένου να δώσει την μάχη της με την ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά αντιμετωπίσιμη μορφή καρκίνου, από την οποία πάσχει.

Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή είχε θέσει  ακόλουθα ερωτήματα:
1)Προτίθεστε  να ευαισθητοποιηθείτε στο ιδιαίτερα σοβαρό και ευαίσθητο αίτημα στης συγκεκριμένης εκπαιδευτικού;
2)Εάν   ναι σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Εάν όχι γιατί;
3)Υφίσταται    μέριμνα για παρόμοιες περιπτώσεις;
4)Εάν   όχι προτίθεστε να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία;
5)Εάν   όχι γιατί επιδεικνύετε αναλγησία και αδιαφορία σε θέματα που άπτονται της υγείας και της δυνατότητας επιβίωσης των Ελλήνων πολιτών;
Ο στοχευμένος κοινοβουλευτικός έλεγχος της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή είχε αποτέλεσμα. Με την αριθμ πρωτ 138606/Δ1 Απόφαση της 27 Σεπτεμβρίου 2013 του Υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου η εκπαιδευτικός αποσπάστηκε από την Καβάλα στην Κοζάνη. Πέραν της συγκεκριμένης περίπτωσης το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω της απάντησης στην ερώτηση της κ. Ραχήλ Μακρή δεσμεύτηκε ότι οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι προβάλλουν σοβαρούς λόγους υγείας – πέραν των υπαγομένων στο αρθρ. 13 του Π.Δ. 50/96 – διαβιβάζονται στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο (ΚΥΣΠΕ), προκειμένου να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης όλων των περιπτώσεων και να ικανοποιηθεί μέρος των προαναφερθεισών αιτήσεων, εάν η ασθένεια σε συνδυασμό με το ποσοστό αναπηρίας καθιστούν αναγκαία την απόσπαση των εκπαιδευτικών και να ικανοποιηθούν τα σχετικά αιτήματα με γνώμονα λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Η κα Μακρή αναγνωρίζοντας ως βασικό καθήκον της πολιτείας να καλύψει το ενδεχόμενο νομοθετικό κενό και να επιλύσει με ευαισθησία και διακριτικότητα τα δίκαιο αιτήματα ανάλογων περιπτώσεων περιμένει από την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων να αναλάβει την απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία για ένα ολοκληρωμένο νόμο πλαίσιο μεταθέσεων ή και αποσπάσεων ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Απάντησης του Υπουργείου Παιδείας.


Σχόλια