Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η επόμενη δόση....

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα, κύκλοι των Βρυξελλών υπενθυμίζουν ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης εξαρτάται από την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων. 
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει μετά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων από την κυβέρνηση, ενώ μέχρι το τέλος του έτους
θα υπάρξουν αποφάσεις για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.... το απόγευμα της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, ωστόσο, ο ίδιος τα πιο ενδιαφέροντα νέα για την Ελλάδα αναμένονται τον Νοέμβριο, όταν θα υπάρχει πλήρης εικόνα για ενδεχόμενες επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες.
Τέλος Απριλίου η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
Αναφορικά με το χρέος, η συζήτηση στο Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Απριλίου, μετά την δημοσιοποίηση από την Εurostat των τελικών στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και εφόσον διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα εμφάνισε πλεόνασμα το 2013.
Aπό παλαιότερη συνάντηση του Eurogroup Σχετικά με το δεύτερο τμήμα που απομένει από τη δόση του Ιουλίου, δηλαδή το ένα δισ. ευρώ, ο αξιωματούχος συνέδεσε την εκταμίευση με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν, δηλαδή τη ρύθμιση του ζητήματος της αναδιάρθρωσης της ΕΛΒΟ, της ΛΑΡΚΟ και των ΕΑΣ, την κινητικότητα και διαθεσιμότητα στο δημόσιο, την ψήφιση του νέου κώδικα των δικηγόρων και την αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Η εκταμίευση θα γίνει μόνον εφόσον εκπληρωθούν τα παραπάνω προαπαιτούμενα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα εξεταστούν επίσης η ευρωπαική τραπεζική ενοποίηση και τα προγράμματα προσαρμογής της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αν και δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Σχόλια