Ανησυχία ΝΑΤΟ για αμυντική συμφωνία Τουρκίας - Κίνας

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ ΡάσμουσενΕπιφυλάξεις για την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει πυραυλικό αμυντικό σύστημα από κοινού με κινεζική εταιρεία, εξέφρασε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν
Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι η επιλογή ενός αμυντικού συστήματος είναι εθνικό θέμα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ανέμενε από την Άγκυρα να επιλέξει ένα σύστημα πιο συμβατό με αυτό των συμμάχων της.
 
«Εκείνο που για εμάς είναι σημαντικό είναι ότι κάθε σύστημα που αποκτά κάθε μία από τις χώρες θα πρέπει να είναι ικανό να λειτουργεί και να συνεργάζεται με τα συστήματα των άλλων κρατών. Ευελπιστώ πως κι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη Τύπου, στην Κοπεγχάγη και πρόσθεσε: «Φυσικά, αναμένω από κάθε έθνος της Συμμαχίας να το εξασφαλίζει αυτό. Αυτό συμβαδίζει με το να είναι κάποιος μέλος του ΝΑΤΟ»
 
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να υπογράψει συμφωνία, ύψους 3,4 δισ. δολαρίων, με την κινεζική εταιρεία CPMIEC καθώς επέλεξε το πυραυλικό της σύστημα FD-2000, έναντι των ακριβότερων ρωσικών, αμερικανικών κι ευρωπαϊκών προτάσεων.  Πάντως, έχει επισημάνει ότι η απόφασή της αυτή δεν είναι οριστική.
 
Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει ανησυχία για τη συμφωνία, επισημαίνοντας πως το κινεζικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα άλλα νατοϊκά συστήματα.
 
Οι ΗΠΑ ενέταξαν τον περασμένο Φεβρουάριο την κινεζική CPMIEC στον κατάλογο των εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις, για τις πωλήσεις της στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Σύρία. 
 
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια