ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΑΣ

24/10/2013 
του Αργύρη Γιαννόπουλου - Υπ. Τομέα Εργασίας και Απασχόλησης
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με μεγάλο στρατηγό το Γιάννη Στουρνάρα, έχουν βαλθεί να αποτελειώσουν ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Ενώ καταγγέλλουν δημόσια ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εφαρμογή των πολιτικών της λιτότητας, συνεχίζουν να τις εφαρμόζουν αυξάνοντας την ανεργία, την ύφεση και τη δυστυχία στην ελληνική κοινωνία.
Δε φτάνουν τα νέα μέτρα,
που πρόκειται να ψηφίσουν κατ’ εντολή της ΤΡΟΪΚΑ, παρά το δήθεν αντάρτικο, που για λόγους εντυπωσιασμού έχει κηρύξει το Μαξίμου τις τελευταίες μέρες, με νέες και οριζόντιες μειώσεις σε πρόωρες, κύριες αλλά και σε  επικουρικές συντάξεις, ούτε στην επιβολή νέου ενιαίου φόρου ακινήτων χωρίς την κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ από το λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά προβαίνουν ακόμα σε κατάσχεση ποσοστού των μισθών, των  συντάξεων, των επιδομάτων ανεργίας ακόμα και των  διατροφών, για χρέη είτε στην εφορία, είτε στο υπόλοιπο Δημόσιο, είτε για ληξιπρόθεσμα χρέη προς Τράπεζες. Έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο ανηθικότητας που δεν τηρούν ούτε τους νόμους που ψήφισαν οι ίδιοι τον Ιούνιο του 2013, και συγκεκριμένα το ν.4161/2013, όπου στο άρθρο 20 γίνεται σαφές ότι το ακατάσχετο, από τα πιστωτικά ιδρύματα ορίζεται στα 1.500 € για ένα δικαιούχο και στα 2,000€ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Αυτοί, οι οποίοι έχουν κάνει τη νομιμότητα σημαία και έχουν το θράσος να καταδικάζουν άνομες συμπεριφορές και να κάνουν τους κήνσορες της νομιμοφροσύνης και της κοινωνικής ειρήνης. Επίσης, οι κατασχέσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες του κάθε είδους μισθού, ή σύνταξης, ή επιδόματος ή ακόμα και διατροφής, αντίκεινται στα άρθρα 451 & 464  του Αστικού Κώδικα, τα οποία αναφέρουν ότι δεν επιτρέπεται συμψηφισμός κατά ακατάσχετης απαίτησης και απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες, αντίστοιχα. Επιπλέον, για τα χρέη προς το Δημόσιο, όπως ρητώς αναφέρεται στο άρθρο 20 του 4161/ 2013 ισχύει ο νόμος 356/1974 στο άρθρο 31: "Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ".
 Σε αντίστοιχες δηλώσεις περί παράνομης κατάσχεσης μισθών και συντάξεων για ληξιπρόθεσμα προς τις τράπεζες, προέβη στις 14/10 ο Υφ. Ανάπτυξης κ. Σκορδάς, αναφέροντας μάλιστα πως το 2011, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμα σε τρεις τράπεζες (EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) ύψους 100.000 ευρώ και 60.000 ευρώ, επειδή οι τράπεζες αυτές προέβαιναν στη μονομερή ανάληψη (μέρους ή όλου) του μισθού ή της σύνταξης για το συμψηφισμό απαιτήσεών τους που διατηρούσαν προς κατόχους των λογαριασμών με βάση σχετικούς γενικούς όρους («ψιλά γράμματα») που εμπεριέχονταν στις δανειακές συμβάσεις. Παραμένει άγνωστο εάν οι άνθρωποι δικαιώθηκαν μετά τις προαναφερθείσες κατασχέσεις.
Και ενώ ο Υφ. Ανάπτυξης κατήγγειλε και κατηγορούσε τις τράπεζες για παράνομη παρακράτηση μισθών – συντάξεων, υπάρχουν καταγγελίες όπου τράπεζα κατάσχεσε, από το λογαριασμό του το ποσό των 260€, από τα 540€ που διέθετε για ένα χρέος, 25.000€ προς την εφορία από μια οικογένεια με 4 παιδιά.
Επίσης, συγκλονίζει το γεγονός ότι κατάσχεσαν επίδομα ανεργίας, 360 € δηλαδή από έναν πολίτη, επειδή χρωστούσε στο Δημόσιο.
Υπάρχουν καταγγελίες ότι σε πάνω από 5.000 άνεργους το τελευταίο χρόνο, τους έχουν παρακρατήσει το επίδομα και μάλιστα για χρέη προς το Δημόσιο που ήταν κάτω των 1.500€. Οι καταγγελίες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες εβδομάδες με αποτέλεσμα να παρέμβει και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ζητώντας και ενημερώνοντας το καταναλωτικό κοινό περί του ζητήματος αυτού, αναφέροντας ότι έχει δεχθεί πλήθος καταγγελιών περί παραβίασης του «ακατάσχετου» ορίου των 1.500 και 2.000€ αντίστοιχα και μάλιστα χωρίς ενημέρωση.
Η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δεν αντέχει και δεν ανέχεται άλλο την κοροϊδία των  κυρίων Στουρνάρα, Σαμαρά και Βενιζέλου, κάτι που αποδέχεται και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μέχρι πότε θα πράττουν διαφορετικά, όχι μόνο από αυτά που λένε αλλά και από αυτά που ψηφίζουν; Τι ισχύει τελικά, μπορείτε να μας απαντήσετε; Θα παίρνετε σε ένα βράδυ τους μισθούς τις συντάξεις και τα επιδόματα των ανθρώπων χωρίς να ρωτάτε κανέναν; Ποιος άραγε, με αυτές τις φασιστικές μεθόδους, ενισχύει την ανασφάλεια στην αγορά, αλλά πολύ περισσότερο στην ίδια την κοινωνία; Πού πήγε άραγε, και αν υπάρχει τελικά -γιατί περισσότερο σαν λογιστικό κολπάκι μοιάζει- το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης; Πώς γίνεται από τη μια ο Πρωθυπουργός να δεσμεύεται για αποκατάσταση των αδικιών από τη στιγμή που επετεύχθη πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και την ίδια στιγμή με την ανοχή της Κυβέρνησης, οι τράπεζες να κατάσχουν μέχρι και επιδόματα ανεργίας για μικρά χρέη προς το Δημόσιο; Αποτελείτε την καταστροφή της Ελλάδας και θα πρέπει να απομακρυνθείτε με κάθε μέσο και κόστος από την διακυβέρνηση της χώρας, γιατί διαλύετε και υποθηκεύετε με τις αποφάσεις σας και τις επόμενες γενιές του ελληνικού λαού.
Για το θέμα σήμερα κατετέθη επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή μας κ. Μαριά και έπεται συνέχεια και από τον κ. Καπερνάρο.

Σχόλια