Ρωσία: Αποδείξεις ότι αντικαθεστωτικοί έριξαν χημικά στη Συρία

Στα χέρια της ρωσικής διπλωματίας βρίσκονται οι συριακές αποδείξεις ότι τα χημικά τα έριξαν οι αντάρτες, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριμπιάκοφ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «μονόπλευρο και πολιτικοποιημένο» το πόρισμα των επιθεωρητών για την επίθεση στην Γκούτα, στις 21 Αυγούστου.
«Μόλις πήραμε τα στοιχεία αυτά και

φυσικά θα τα αναλύσουμε. Πάντως, είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την οπτική του ΟΗΕ στο θέμα των χημικών. Η βάση πάνω στην οποία συντάχθηκε το πόρισμα δεν είναι επαρκής» τόνισε ο Ριμπιάκοφ.
Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται ότι ενθαρρύνουν το καθεστώς της Δαμασκού. Μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάντ Μόκταντ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να κάνει δεκτή την πρόταση για προσφυγή στη βία.
«Νομίζω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα των δυτικών δυνάμεων και εμείς πιστεύουμε ότι το Κεφάλαιο 7 δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ καθώς δεν θα υπάρχει αιτιολογία για την χρήση του»  σημείωσε ο Μόκνταντ.
Η διπλωματική μάχη για το Συριακό συνεχίζεται στον ΟΗΕ, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζητούν για το ψήφισμα που θα καλεί τη Δαμασκό σε παράδοση του χημικού της οπλοστασίου -με άγνωστο το πότε θα γίνει ψηφοφορία και το πώς θα επηρεάσει την τελική απόφαση η αντίθεση της Ρωσίας σε «ρήτρα» για στρατιωτική δράση.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία πιέζουν για μια «δεσμευτική» απόφαση κατά του συριακού καθεστώτος, το οποίο κατηγορούν για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Απριλίου κοντά στην Δαμασκό, η οποία προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιών.
Η Ρωσία απορρίπτει οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό το Κεφάλαιο 7.
Διπλωμάτες των πέντε μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) εξέτασαν την Τρίτη, χωρίς να σημειώσουν σημαντική πρόοδο, ένα σχέδιο απόφασης που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει την αποτελεσματική καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. tovima.gr

Σχόλια