Siemens Über Alles...

Στο γερμανικό προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα, η εταιρεία Siemens, η οποία προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά σκάνδαλα στη χώρα, με τη συνδρομή των κυβερνήσεων και των συγκυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ , απολαμβάνει ασυλία και προνόμια νεοαποικιακού τύπ ου. Ένα ειδικό καθεστώς που της δίνει το «δικαίω μα» να μην έχει πληρώσει τίπ οτε για τη ζημιά που προκάλεσε στο ελληνικό δημόσιο...
Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
Πριν από ένα χρόνο, στις 23 Αυγούστου 2012, η νεοσύστατη τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά
υπέγραψε έναν κατάπτυστο εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της Siemens και του ελληνικού δημοσίου για να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τις μίζες που είχαν καταλήξει στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και τα δωράκια σε πολιτικούς. Ο συμβιβασμός, εκτός από τη... συγγνώμη των Γερμανών, προέβλεπε και την καταβολή 330 εκατ. ευρώ σε βάθος πέντε χρόνων, όχι βέβαια σε ρευστό αλλά με τη μορφή επενδύσεων, συμψηφισμών οφειλών και –προσέξτε!– διοργάνωσης σεμιναρίων για τη διαφάνεια! Το τελικό ποσό των 330 εκατ. ευρώ ήταν προϊόν «κουρέματος» που πρόσφεραν οικειοθελώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού αρχικά το ποσό που σύσσωμη η εξεταστική επιτροπή της Βουλής είχε αποφασίσει να επιβληθεί ως πρόστιμο στη Siemens ως αποζημίωση προς το Δημόσιο ήταν 2 δισ. ευρώ.
Δεν φτάνει λοιπόν που κούρεψαν την αποζημίωση κατά 1,67 δισ. ευρώ, αλλά σήμερα, ένα χρόνο μετά, κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά υπήρξε συμψηφισμός των οφειλών. Αυτό όμως που γνωρίζουν πολλοί, και κυρίως οι έλληνες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της Siemens στη χώρα, είναι ότι, αντί για τις περιβόητες επενδύσεις που υποσχέθηκε, η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων, απειλές για περαιτέρω μείωση του προσωπικού και σχέδια για μεταφορά των εγκαταστάσεών της εκτός Ελλάδας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για να διαπιστώσει και ο πιο δύσπιστος ότι η φράση που ενώνει τους γαλαζοπράσινους κυβερνώντες και τα εκάστοτε πολιτικά δεκανίκια τους σ’ αυτήν τη χώρα είναι «Siemens über alles». Ο προκλητικός και σκανδαλώδης εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπως ήδη αναφέραμε, υπογράφηκε στις 23/08/2012, μία μόλις μέρα πριν αναχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς για το Βερολίνο, προκειμένου να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Τις τελικές υπογραφές έβαλε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή του συμβιβασμού αποτελούσε «προαπαιτούμενο» για να πραγματοποιηθεί η τότε συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ.
Το συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens είχε ήδη εγκρίνει από το Μάρτιο του 2012 το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου (του πρώην αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με έδρα τη Φραγκφούρτη). Το τελικό κείμενο της «συμφωνίας» ενέκρινε στη συνέχεια η Βουλή των Ελλήνων. Την προεργασία του συμβιβασμού είχε αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου και αρχιτέκτονας του τελικού κειμένου ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας, οι κυβερνώντες είχαν φροντίσει να ξεκαθαρίσουν ότι «δεν περιλαμβάνει ζητήματα ποινικού δικαίου», ώστε και τα γαλαζοπράσινα στελέχη που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο και η εταιρεία να τη βγάλουν καθαρή.
Εξωδικαστικός Συμβιβασμός : Δώρο στη Siemens
Βάσει της συμφωνίας και με το άρθρο 324 του νόμου 4072 (ΦΕΚ 86/Α/11-4-2012) ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τίτλο: «Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε.» για τα 330 εκατομμύρια ευρώ, προέβλεπε:
1. Παροχή ύψους 80 εκατ. ευρώ, για το συμψηφισμό ισόποσων εισπρακτικών απαιτήσεων της SIEMENS, που αυτή έχει σε βάρος φορέων του ελληνικού δημοσίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κ.ά.
2. Παροχή ύψους 90 εκατ. ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση: φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος· πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων (χορήγηση 100 υποτροφιών κάθε έτος για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας)· παροχή ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα δημόσια νοσοκομεία.
3. Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατ. ευρώ στη «SIEMENS Ελλάδας», ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.
4. Πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.
Για το θέμα αυτό ερώτηση κατέθεσε στα μέσα Ιουλίου στη Βουλή η βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα Ραχήλ Μακρή.
Σήμερα ένα χρόνο μετά, καμιά επένδυση από την πλευρά της Siemens δεν έχει προχωρήσει. Κανένα σεμινάριο... κατά της διαφθοράς δεν έχει οργανωθεί και κανένα νοσοκομείο της χώρας δεν έλαβε ιατρικά μηχανήματα από το γερμανικό μονοπώλιο. Το μόνο ποσό που έσβησε η Siemens από τα βιβλία της ήταν ένα χρέος 16,5 εκατ. ευρώ που είχε προς αυτήν η ΕΡΓΟΣΕ, από τη σύμβαση προμήθειας του «συστήματος ραδιοκάλυψης GSM-R». Ωστόσο πρόκειται για μια αμαρτωλή σύμβαση, η οποία είχε εξεταστεί την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο, αφού η προμήθεια του συστήματος φέρεται να είχε και «καπέλο» και μίζες. Εξάλλου η Siemens συνεχίζει να απαιτεί από την ΕΡΓΟΣΕ ποσά της
τάξης των 11 εκατ. ευρώ για το ίδιο σύστημα ραδιοκάλυψης, που βάση του εξωδικαστικού συμβιβασμού έπρεπε να έχει ήδη σβήσει από τα βιβλία της.
Απολύσεις αντί για επενδύσεις
Όσο για τις περιβόητες επενδύσεις που υποσχέθηκε η Siemens για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα, ας αφήσουμε να μας μιλήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που ζουν στο πετσί τους την εκμετάλλευση και τις απειλές των Γερμανών. Στις 19/04/2013 το σωματείο του προσωπικού της SIEMENS Α.Ε. σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι στην εταιρεία γίνονται αθρόες απολύσεις και σημειώνει: «Στη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων με τη Γενική Διεύθυνση, κ. Πάνο Ξυνή, και τη Διεύθυνση Προσωπικού, κα I. Φαναριώτη, στις 28.03.2013 (...) ενημερωθήκαμε σχετικά με το θέμα «Ανθρώπινο Δυναμικό της εταιρείας», σύμφωνα με τα στοιχεία από 28.02.2013, ότι ο αριθμός των εργαζομένων αορίστου χρόνου είναι 308 και ότι την τελευταία τετραετία απολύθηκαν 264 συνάδελφοι και προσλήφθηκαν 125. (...) Σχετικά με το θέμα των απολύσεων/αποχωρήσεων ενημερωθήκαμε ότι έπεται συνέχεια. Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, η Διεύθυνση, επιδιώκει τη μετατροπή της εταιρείας σε μικρή, ευέλικτη και κερδοφόρα επιχείρηση μέσω μείωσης του λειτουργικού της κόστους, ήτοι μείωσης προσωπικού. Απολύσεις που έχουν τη μορφή εθελούσιας εξόδου, αναγκάζοντας τους συναδέλφους να αποδέχονται να αποχωρήσουν. (...) Απαιτούμε συλλογικά, δυνατά, να σταματήσουν οι απολύσεις»...
Επίσης στη βιομηχανία «ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ» (κατασκευάζει ηλεκτρολογικούς πίνακες) στο Βασιλικό Εύβοιας, όπου το πλειοψηφικό πακέτο 48% κατέχει η Siemens, τον Ιούνιο του 2012, μόλις λίγους μήνες μετά την υπογραφή του «εξωδικαστικού συμβιβασμού», η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις καθώς και σε μεγάλες περικοπές των επιδομάτων στους περίπου 350 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες των εργαζομένων, υπήρξαν 27 «οικειοθελείς απομακρύνσεις» τον Ιούνιο, 10 απολύσεις τον Ιούλιο και επιπλέον 10 τον Αύγουστο.
Αντίστοιχες ανακοινώσεις, που έκαναν λόγο για κοροϊδία της Siemens σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, είχαν εκδώσει νωρίτερα και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο BSH (πρώην «ΠΙΤΣΟΣ»), το οποίο ανήκει κατά 50% στην Siemens και κατά 50% στην επίσης γερμανική εταιρεία Bosch και εδρεύει στη Μαγούλα. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι τόνιζαν: «Ξεπερνά τα όρια της κοροϊδίας η στάση της Siemens απέναντι στην Ελλάδα. Δεν φτάνει που όλοι οι όροι της συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο είναι το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, η γερμανική εταιρεία ψεύδεται όσον αφορά στα της δήθεν επένδυσης των 60 εκατ. ευρώ και την αύξηση των θέσεων εργασίας»!
Για την περίπτωση της BSH, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ακόμα και ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος ήδη το Γενάρη του 2013. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή του αναφέρει ότι: «Ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι η συγκεκριμένη επένδυση (σ.σ.: των 100 εκατομμύριων) που είχε υποσχεθεί και αφορούσε τη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (της πρώην ΠΙΤΣΟΣ) στη Μαγούλα, την προμήθεια νέου εξοπλισμού και την αύξηση της παραγωγής, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει», όπως σημείωνε ο ίδιος: «Η BSH προχωρά σε
περικοπές προσωπικού και ματαίωση της επένδυσης μετεγκατάστασης και ο νέος εξοπλισμός που είχε παραγγελθεί, μεταφέρεται στο εργοστάσιο της Τουρκίας»! Βέβαια σε μια προσπάθεια να μην εκθέσει, ή μάλλον να βρει τρόπο να καλύψει, την κυβέρνηση, το ερώτημα που απευθύνει είναι «αν η επένδυση της Siemens, που περιγραφόταν στη συγκεκριμένη παράγραφο της συμφωνίας συμβιβασμού, αφορούσε το εργοστάσιο της BSH»...
Στο προτεκτοράτο οι δουλειές είναι σίγουρες...
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η Siemens δεν έχει στόχο να επενδύσει, αλλά αντίθετα να συρρικνώσει τις δραστηριότητές της, να απολύσει προσωπικό και να μετακομίσει σε νέες «παρθένες» αγορές για να συνεχίσει τις δουλειές της... Εξάλλου το ελληνικό δημόσιο και το πολιτικό προσωπικό που σήμερακυβερνά τη χώρα το έχει σίγουρο «πελάτη», αξιοποιώντας και το μαστίγιο της καγκελαρίου Μέρκελ προς την κυβέρνηση Σαμαρά.
Η Siemens με τη λεόντειο συμφωνία που υπέγραψε με την ντόπια κυβέρνηση του γερμανικού προτεκτοράτου βγήκε καθαρή για τις μίζες και τα λαδώματα προς τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, απέφυγε να δώσει μετρητά και ταυτόχρονα, «άσπιλη» και «αμόλυντη», μπορεί να συνεχίσει να διεκδικεί και να εξασφαλίζει, όπως ήδη το κάνει, νέες προμήθειες και δουλειές με το ελληνικό δημόσιο...
Οι Γερμανοί και οι εταιρείες τους έχουν εξάλλου αποκτήσει την τεχνογνωσία για να παίρνουν τις δουλειές από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ρίχνοντας πάντα το ελληνικό δημόσιο και καταληστεύοντας το μόχθο του ελληνικού λαού. Πριν λίγα χρόνια πούλησαν τα τέσσερα υποβρύχια που γέρνουν στο πολεμικό ναυτικό. Ο γερμανικός κολοσσός Hochtief εκμεταλλευόταν μέχρι πρότινος το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με μια αποικιοκρατική σύμβαση, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ αρνιόταν να πληρώσει τα πάνω από 600 εκατ. ευρώ που χρωστούσε στο ελληνικό δημόσιο και είχε εισπράξει μέσω ΦΠΑ από το 2001. Από την «ομολογία» Τσουκάτου τον Ιούνιο του 2008μέχρι τον εξωδικαστικό συμβιβασμό πέρασαν τέσσερα χρόνια, και άλλο ένα από τον συμβιβασμό μέχρι σήμερα... Πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η Siemens, οι υπόλοιπες γερμανικές εταιρείες και η ίδια η κυβέρνηση της Μέρκελ έχουν σταδιακά μετατρέψει την Ελλάδα στο 17ο συνομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, αλλά με όρους αποικίας

http://unfollow.com.gr/home/item/271-unfollow-20.html

Σχόλια