Τα... απίθανα «κόλπα» με τις δηλώσεις

Περίεργα και σκοτεινά είναι τα παιχνίδια που παίζονται με τις φορολογικές δηλώσεις.  
Το TAXISnet παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα γίνει με τις υποτιθέμενες εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών
έχει υποβάλει αίτημα στην τρόικα για παράταση όλων των ΑΦΜ ως το τέλος Αυγούστου, με κύριο επιχείρημα τα τεχνικά προβλήματα που υφίστανται και αποδίδονται στον μεγάλο όγκο των δηλώσεων που πρέπει να υποδέχεται το TAXISnet σε καθημερινή βάση.
Τη διαχείριση του θέματος έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος, αν και πέφτει από γκάφα σε γκάφα, εντούτοις παραμένει ακλόνητος στη θέση του.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο προαναφερόμενος που ενημερώνει τους πολίτες συνήθως μέσω αναρτήσεων μικρών κειμένων στο twitter συγκεντρώνει την μήνιν των φοροτεχνικών - λογιστών και των εφοριακών στις ΔΟΥ, το έργο των οποίων -υποτίθεται- έχει αναλάβει να ξαλαφρώσει.
Οι εφορίες βουλιάζουν σε καθημερινή βάση από κόσμο, κάτι τελείως παράλογο, καθώς υποτίθεται ότι ο προαναφερόμενος γενικός γραμματέας έχει κάνει ηλεκτρονικές τις περισσότερες υπηρεσίες, που σημαίνει στην πράξη μείωση της γραφειοκρατίας.
Το TAXISnet θα μένει ανοιχτό για την υποδοχή των δηλώσεων και μετά την παρέλευση των προθεσμιών, δηλαδή δεν θα κλείνει κάθε φορά που λήγει μια προθεσμία, για όσους δεν είναι εμπρόθεσμοι.
Οσες φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται στο TAXISnet μετά τη λήξη των κανονικών προθεσμιών δεν εκκαθαρίζονται, ενώ είναι ερώτημα αν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, θα κρατηθούν στην άκρη και όταν λήξει και η τελευταία προθεσμία της 30ής Αυγούστου θα επιδιωχθεί να γίνει μια νέα συνεννόηση με την τρόικα προκειμένου να μη χαρακτηριστούν εκπρόθεσμες! Αν η τρόικα δεν αποδεχτεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς, τότε οι συγκεκριμένες δηλώσεις θα θεωρηθούν οριστικά «εκπρόθεσμες» και οι φορολογούμενοι που τις υπέβαλαν θα πληρώσουν πρόστιμο, ενώ θα χάσουν και το αφορολόγητο όριο αφού δεν θα ισχύουν οι αποδείξεις!. δημοκρατία

Σχόλια