Η ευρωδιάσωση θυμίζει τραγωδία..Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την παγίδα του χρέους

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι στην πραγματικότητα οι λύσεις που συζητούνται δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Από τα διαρθρωτικά ταμεία θα μπορούσαν να απελευθερωθούν το πολύ μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, ένα νέο πρόγραμμα με καινούργια δάνεια θα εκτόξευε ακόμη περισσότερο στα ύψη το ελληνικό χρέος ενώ η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι εργαλεία που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει:
«Αντί να αναβάλλεται περαιτέρω η πτώχευση, ένα κούρεμα θα ήταν η ενδεδειγμένη και αληθινή απάντηση. Θα έφερνε βέβαια τους διασώστες σε δυσάρεστη θέση. Από τη μια η Γερμανία θα έπρεπε να διαγράψει πιθανότατα 20 δισ. ευρώ, η Γαλλία σχεδόν τα ίδια. Από την άλλη οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι θα ρωτούσαν γιατί να πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους, όταν οι Έλληνες απαλλάσσονται για δεύτερη φορά. Η ευρωδιάσωση θυμίζει όλο και περισσότερο τραγωδία. Ό,τι κι αν κάνει κανείς, οδηγεί σε ένα άσχημο τέλος».
Η Stuttgarter Zeitung εκτιμά ότι ακόμη και ένα κούρεμα δεν θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους: «(…) Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Μια νέα δανειακή βοήθεια, όπως την προαναγγέλλει ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε έχει νόημα, μόνον εάν υπάρξει επιτέλους αλλαγή πορείας. Η ΕΕ θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ελλάδα, αποδεσμεύοντας, για παράδειγμα, πρόωρα κοινοτικούς πόρους που προορίζονται ούτως ή άλλως για τη χώρα. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την παγίδα του χρέους». Deutsche Welle

Σχόλια