ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ:ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ Ο ΟΓΑ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ..

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ
«ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ Ο ΟΓΑ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ, ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ!»
Τον παράνομο και αναιτιολόγητο εμπαιγμό της Άννας Χούχουτα, μόνιμου κατοίκου Χαλκιδικής, εγγεγραμμένης στα μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), στηλιτεύει με Ερώτησή του
προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή της καταγγέλλουσας, η οποία και παραδόθηκε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από την ίδια, «η κα Χούχουτα, υπήχθη αυτοδικαίως στην ασφάλιση του ΟΓΑ από την 01.01.1988, όπου παρέμεινε μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής της την 22-12-2011 (λόγω συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας της)».

Στις 28-8-2012 εκδόθηκε Απόφαση της Προϊσταμένης του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΟΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία διακόπτεται ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από 01.10.2002 η ασφάλισή της στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.

«Πώς είναι δυνατόν ο ασφαλιστικός φορέας μου, ενώ εισπράττει τις εισφορές μου, να έρχεται μετά από δέκα χρόνια και να μου διαγράφει το χρόνο ασφάλισης, ανατρέποντας όλο το σχεδιασμό και το πλάνο ζωής μου και προσβάλλοντας κατάφορα την αξιοπρέπειά μου;», διερωτάται η κα Χούχουτα και συμπληρώνει ότι ο ΟΓΑ ΟΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ αρνήθηκε να λάβει υπ’ όψιν τα εκκαθαριστικά των οικονομικών ετών 2005-2010 επειδή εκδόθηκαν κατόπιν συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι η συμπληρωματική φορολογική δήλωση είναι μια κοθ’ όλα νόμιμη πράξη, προβλεπόμενη από την φορολογική νομοθεσία, καθώς, σύμφωνα με το νόμο αλλά και την υπόδειξη του λογιστή της, δεν ήταν υποχρεωμένη λόγω του χαμηλού και αφορολόγητου εισοδήματός της να υποβάλλει τακτικές φορολογικές δηλώσεις.

Αφού λοιπόν υπάρχουν τα κατά το νόμο αρμόδια όργανα, όπως ο κατά τόπους ανταποκριτής του ΟΓΑ και οι προϊστάμενοι του ΟΓΑ, γιατί κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν ήρθε να ελέγξει αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσα, ή να της ζητήσει σχετικά δικαιολογητικά;

«Ποια είναι η δική σας θέση απέναντι σε αυτή την απίστευτη συμπεριφορά και απαξίωση μίας κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότισσας; Έχετε την άποψη ότι τα αρμόδια εποπτικά όργανα ασκούν σωστά τα καθήκοντά τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη περίπτωση της αναφερομένης αγρότισσας;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά τη διενέργεια ΕΔΕ για όλους τους εμπλεκομένους υπαλλήλους αλλά και την επανεξέταση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, ώστε να μην υπάρξουν άλλες τέτοιες περιπτώσεις σαν την προαναφερόμενη.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ

κ.κ. Υπουργοί,

Χωρίς ιδιαίτερους προλόγους, σας καταθέτω επιστολή της Άννας Χούχουτα του Βασιλείου, κάτοικου Νικήτης Χαλκιδικής, με ΑΜ 481410000051 στα μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που παρέλαβα στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου:
«Γεννήθηκα στη Νικήτη Χαλκιδικής, όπου ζω μέχρι σήμερα. Ως αποκλειστική απασχόλησή μου και κύριο επάγγελμά μου είχα την αγροτική οικονομία. Ούσα αγρότισσα υπήχθη αυτοδικαίως στην ασφάλιση του ΟΓΑ από την 01.01.1988, όπου παρέμεινα μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής μου την 22-12-2011 (λόγω συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μου). Ποτέ δεν ασφαλίστηκα σε άλλο φορέα ασφάλισης, αφού δεν άσκησα οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα,

Στις 28-8-2012 εκδόθηκε υπ’ αριθμόν 468/2012 Απόφαση της Προϊσταμένης του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΟΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία διακόπτεται ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από 01.10.2002 η ασφάλισή μου στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών.

Πώς είναι δυνατόν ο ασφαλιστικός φορέας μου, ενώ εισπράττει τις εισφορές μου, να έρχεται μετά από δέκα χρόνια και να μου διαγράφει το χρόνο ασφάλισης, ανατρέποντας όλο το σχεδιασμό και το πλάνο ζωής μου και προσβάλλοντας κατάφορα την αξιοπρέπειά μου;

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 του ΠΔ 78/1998, όπως αναφέρει και η προσβαλλόμενη απόφαση:

«Η ασφάλιση στον Κλάδο διακόπτεται από την Ιη του μήνα εκείνου που ο ασφαλισμένος: α)Σταματάει να ασκεί επάγγελμα για το οποίο ασφαλίζεται στον ΟΓΑ. β)……. κλπ.».

Σύμφωνα δε με την παρ. Ι του άρθρου 2 του Ν. 4169/1961: «Εις την ασφάλισιν του παρόντος νόμου υπάγονται αυτοδικαίως πάντα τα πρόσωπα, άτινα απασχολούνται εν Ελλάδι κατά κύριον επάγγελμα, εξ ου και αντλούν τον βιοπορισμόν αυτών, εις την αγροτική οικονομίαν».

Περαιτέρω σύμφωνα με την παρ. 1 εδ. α, β και γ του άρθρου 6 του Ν. 3050/2002 με τίτλο Προσδιορισμός έννοιας κύριου επαγγέλματος:

«1.α) Η κατά κύριο επάγγελμα απασχόληση στην αγροτική οικονομία κατά την έννοια της παραγράφου Ι του άρθρου 2 του ν. 4169/1961 (ΦΕΚ 81 Α), όπως ισχύει, αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ. Ο. Υ.) εφόσον τα εκκαθαρισθέντα εισοδήματα προέρχονται από γεωργικές επιχειρήσεις. β) Σε περίπτωση που ο απασχολούμενος στην αγροτική οικονομία δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δηλώσεως η κατά κύριο επάγγελμα απασχόληση στην αγροτική οικονομία αποδεικνύεται με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τα εδάφια α΄, β΄και γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του π.δ. 78/1998 (ΦΕΚ 72 Α) όπως ισχύει, γ) Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα ανωτέρω δικαιολογητικά, η κατά κύριο επάγγελμα απασχόληση στην αγροτική οικονομία αποδεικνύεται με την άμεση αντίληψη των αρμόδιων οργάνων του άρθρου 3 του ίδιου προεδρικού διατάγματος».

Μεταξύ δε των δικαιολογητικών της παρ. 2 του άρθρου 6 του ΠΔ 78/1998 είναι η βεβαίωση της αρμόδιας συνεταιριστικής ή επαγγελματικής οργάνωσης και η βεβαίωση δημόσιων υπηρεσιών ή υπηρεσιών Νομαρχιακής ή Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ως εκ τούτου μεταξύ των δικαιολογητικών που προσκόμισα υπήρχε και η σχετική Βεβαίωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής, σύμφωνα με την οποία είμαι μέλος του Συνεταιρισμού και ασχολούμαι με την αγροτική δραστηριότητα από το 1985 έως σήμερα ενώ το ίδιο βεβαιώνει με έγγραφη βεβαίωση και ο Δήμαρχος του Δήμου Σιθωνίας Τζίτζιος Ιωάννης

Σύμφωνα με τα ως άνω εκ του νόμου προβλεπόμενα προσκόμισα τα Εκκαθαριστικά των οικονομικών ετών 2005-2010 από τα οποία φαίνεται ότι το εισόδημα μου προέρχονται αποκλειστικά από γεωργικές επιχειρήσεις. Ο ΟΓΑ ΟΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ αρνήθηκε να τα λάβει υπ’ όψιν του ως είχε εκ του νόμου υποχρέωση επειδή τα ως άνω εκκαθαριστικά σημειώματα εκδόθηκαν κατόπιν συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων. Η άρνηση αυτή αποτελεί αυθαίρετη και παράνομη πράξη, καθώς η συμπληρωματική φορολογική δήλωση είναι μια κοθ’όλα νόμιμη πράξη, προβλεπόμενη από την φορολογική νομοθεσία, καθώς, σύμφωνα με το νόμο αλλά και την υπόδειξη του λογιστή μου, δεν ήμουν υποχρεωμένη λόγω του χαμηλού και αφορολόγητου εισοδήματός μου να υποβάλλω τακτικές φορολογικές δηλώσεις.

Ακόμα όμως και αν και αυτά δεν επαρκούν πρέπει να πάμε στο εδάφιο γ) του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με το οποίο: «Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα ανωτέρω δικαιολογητικά, η κατά κύριο επάγγελμα απασχόληση στην αγροτική οικονομία αποδεικνύεται με την άμεση αντίληψη των αρμόδιων οργάνων του άρθρου 3 του ίδιου προεδρικού διατάγματος.».

Αφού λοιπόν υπάρχουν τα κατά το νόμο αρμόδια όργανα, όπως ο κατά τόπους ανταποκριτής του ΟΓΑ και οι προϊστάμενοι του ΟΓΑ, γιατί κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν ήρθε να ελέγξει αν είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσα, ή να μου ζητήσει σχετικά δικαιολογητικά;

Η κρίση της προσβαλλόμενης απόφασης, ότι δεν αντλώ τον βιοπορισμό μου από την αγροτική οικονομία, είναι ολωσδιόλου αναληθής και αυθαίρετη.

Κατόπιν των ανωτέρω υπέβαλλα ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΓΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ την υπ’ αριθ. 3620/22-11-2012 αίτηση αντιρρήσεων – ενστάσεων κατά της ως άνω απόφασης η οποία εκ νέου απορρίφθηκε με την υπ’ αριθ. 3889/2013 απόφαση του ΟΓΑ η οποία επανέλαβε το σκεπτικό της ως άνω προσβαλλόμενης απόφασης και η οποία ήδη μου επιδόθηκε.

Ως εκ τούτου αναφέρω ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων τον παράνομο και αναιτιολόγητο εμπαιγμό που υφίσταμαι κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, και την προσβολή της προσωπικότητάς μου και της αξιοπρέπειάς μου από τον ΟΓΑ και ζητώ όπως παρέμβει ο ίδιος ο Υπουργός».

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Ποιά είναι η δική σας θέση απέναντι σε αυτή την απίστευτη συμπεριφορά και απαξίωση μίας κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότισσας;

2.Έχετε την άποψη ότι τα αρμόδια εποπτικά όργανα ασκούν σωστά τα καθήκοντά τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη περίπτωση της αναφερομένης αγρότισσας;

3.Επειδή είναι βέβαιο από το ιστορικό που σας παραθέτω, ότι έχουμε παράνομη και σοβαρή αρνητική μεταχείριση στην εν λόγω αγρότισσας, θα διατάξετε ΕΔΕ για όλους τους εμπλεκομένους υπαλλήλους;

4.Εάν η σχετική νομολογία παρουσιάζει κενά, με αποτέλεσμα αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις για αγρότες και αγρότισσες, μήπως πρέπει να επανεξετάσετε το υφιστάμενο πλαίσιο, ώστε να μην υπάρξουν άλλες τέτοιες περιπτώσεις σαν την προαναφερόμενη;



Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ






Σχόλια