Λουκέτο εξπρές στη δημοτική αστυνομία

Συσκέψεων συνέχεια θα υπάρξει σήμερα ανάμεσα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους εκπροσώπους της τρόικας για το θέμα των απολύσεων και της κινητικότητας.
Χθες ο υπουργός είχε συνεχόμενες συναντήσεις με τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον ίδιο να είναι ιδιαίτερα δύσκολες δηλώνοντας όμως ότι μέχρι τη Δευτέρα, που είναι και η μέρα του Eurogroup, θα είναι όλα έτοιμα.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης του αριθμού των απολύσεων πέρα από τις 15.000 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά.
Η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε στην τρόικα τη μετάταξη των 4.000 αντρών και γυναικών της δημοτικής αστυνομίας στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο με το θέμα της κινητικότητας που φρενάρει τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα η πρόταση έχει ήδη γίνει δεκτή κατ’ αρχήν από τους ελεγκτές αλλά και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς λύνει προβλήματα έλλειψης προσωπικού στην αστυνομία.
Εκτιμάται ότι πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος.
Από την πλευρά της η τρόικα πρότεινε χθες, προκειμένου να αποδεχθεί την παράταση των τριών μηνών που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης, να μειωθεί ο χρόνος της διαθεσιμότητας πριν από την απόλυση σε 12 μήνες που ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα σε 9 μήνες. Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, ο υπάλληλος που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ή θα απολύεται ή θα μετατάσσεται.
Κυβέρνηση και Τρόικα πρέπει να καταλήξουν πάση θυσία μέχρι το βράδυ σε λύση-πακέτο για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις στις αλλαγές στο δημόσιο και τα 3,2 δισ. από φόρους ακινήτων. Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς η Δευτέρα 8 Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Σχόλια