Ο Σαμαράς δεν έχει όραμα...

Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα
"Ακόμη και το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν εισπράττεται στην Ελλάδα ως μεταρρυθμιστική δράση"
«Ο Σαμαράς δεν έχει όραμα», είναι ο τίτλος σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά την πρόοδο που συντελείται, και που αφορά κυρίως τη μείωση των ελλειμμάτων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμη στο δρόμο της ανάπτυξης:
«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο δεδομένου ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της περασμένης δεκαετίας –προσλήψεις στο δημόσιο, όλο και περισσότερα δάνεια- οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Δυστυχώς μέχρι στιγμής ο Σαμαράς δεν κατάφερε να υποδείξει στους Έλληνες αναπτυξιακές προοπτικές. Για το μέλλον της Ελλάδας όμως θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχουν οράματα στα οποία να πιστεύουν οι πολίτες.
Στην παρούσα φάση ο Σαμαράς έρχεται αντιμέτωπος με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, όταν υπεραμυνόταν των κεκτημένων. Δεν έχει την αξιοπιστία να ενσαρκώσει μια νέα αρχή, επειδή το κόμμα του και προφανώς και ο ίδιος ήταν στο παρελθόν μπλεγμένοι σε ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων, το οποίο οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής. Ακόμη και το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν εισπράττεται στην Ελλάδα ως μεταρρυθμιστική δράση. Με δυσπιστία παρακολουθούν όλοι εάν η ΝΔ χρησιμοποιήσει τη φαινομενική ανανέωση της δημόσιας τηλεόρασης για να βάλει δικούς της ανθρώπους (…). Εάν η Ελλάδα πρέπει και θέλει να αναπτυχθεί θα πρέπει να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τον σημαντικότερο κλάδο της οικονομίας, τον τουρισμό».
Όπως σημειώνει ωστόσο η εφημερίδα, τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός έχασε ένα σημαντικό μερίδιο στη γερμανική αγορά. Ακόμη και μια καλή χρονιά όμως, όπως η φετινή, δεν αρκεί για να φέρει αναπτυξιακή προοπτική. «Ο Σαμαράς πρέπει να συνεχίσει να αποδεικνύει λοιπόν ότι δεν είναι δέσμιος του παλιού τρόπου σκέψης της ελληνικής πολιτικής. Μπορεί να σώσει την Ελλάδα μόνον με αλλαγές οι οποίες θα ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις της Τρόικας και γι΄ αυτό χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό όραμα για το μέλλον της Ελλάδας». Deutsche Welle

Σχόλια