Στο 47,5% το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου

Στο 47,5% αυξάνεται η συμβολή των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου με περισσότερα από 100.000 ευρώ στο λογαριασμό τους, έπειτα από συμφωνία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, του υπ. Οικονομικών και εκπροσώπων της τρόικας.
Σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεών τους χάνουν όσοι διατηρούσαν λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου με ποσό άνω των 100.000 ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η συμβολή των καταθετών στη διάσωση της τράπεζας, η οποία συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάρτιο με τους διεθνείς πιστωτές, θα ανέλθει συνολικά στο 47,5%.
Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Λευκωσία κατέβαλε προσπάθειες να κρατήσει την υποχρεωτική εισφορά των καταθετών της τράπεζας όσο το δυνατόν χαμηλότερη. Όμως εν τέλει το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου διαμορφώθηκε στο 47,5%.
Η συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση ήταν προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου από το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει εκτός αυτού πλήρη εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας, της δεύτερης σε μέγεθος κυπριακής τράπεζας, αλλά και μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης, όπως μείωση των δημοσίων δαπανών, περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση του εταιρικού φόρου.
«Ελπιδοφόρα σταθεροποίηση της κατάστασης που θα βοηθήσει την οικονομία» χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο. Από τα μέσα Ιουλίου βρίσκεται στην Κύπρο 30μελής αντιπροσωπεία της τρόικας, που επιτηρεί την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.
dpa / tagesschau.de / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Σχόλια