Έρχονται πάλι μέτρα

Νέο πακέτο μέτρων που θα προβλέπει μαχαίρι σε δαπάνες υγείας συντάξεις επιδόματα, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σκληρούς φόρους για ακίνητα και επαγγελματίες θα ζητήσουν οι επικεφαλής της τρόικας, που καταφθάνουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για να διαπραγματευτούν την αναθεώρηση του Μνημονίου αλλά και να να ελέγξουν εάν υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου!
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση,
καθώς έχει δεσμευτεί ότι όποτε εντοπίζονται αποκλίσεις από τους στόχους του Προϋπολογισμού θα λαμβάνονται πρόσθετα μετρά. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών, για να διασφαλίσει την επόμενη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, θα πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση φορολογικών εσόδων 549.000.000 ευρώ που καταγράφηκε στο πρώτο πεντάμηνο του 2013, αλλά και τη μαύρη τρύπα των 2,5 δισ. ευρώ που δημιουργούν τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να πέσουν εφιαλτικές προτάσεις για εισπρακτικά μέτρα όπως:

-Νέο «μαχαίρι» στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, με παρεμβάσεις όπως: περιορισμός διαγνωστικών εξετάσεων, μείωση τιμής των ακριβότερων σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο φαρμάκων και εφαρμογή του πρωτοκόλλου εργαστηριακών εξετάσεων που θα ορίζουν για κάθε πάθηση ποιες θα είναι οι εξετάσεις με πλαφόν δαπάνης
-Μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ., βάσει επαναξιολόγησης των προγραμμάτων Πρόνοιας που ζητά η τρόικα.
-Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία.
-Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για αναπήρους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
-Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για νησιωτικές περιοχές έως 3.000 κάτοικους.
-Επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, η οποία τυπικά λήγει το 2015.
-Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους.
-Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
 Κατά πληροφορίες, τα τέσσερα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι:

1. Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία. Προκαλεί νέο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014, που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Εντονο προβληματισμό προκαλεί ειδικά η έως τώρα πορεία των εσόδων στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.
2. Η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει το 2014 στα δημόσια ταμεία 3,17 δισ. ευρώ. Ετσι, ασκεί πιέσεις για τη συνέχιση του φετινού καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Παράταση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα σημάνει όμως και παράταση του ΦΑΠ για το 2014. Η τρόικα έχει εκφράσει αντιρρήσεις και για την είσπραξη του φετινού ΕΕΤΑ σε πέντε δόσεις και ζητά να μειωθούν οι δόσεις σε τέσσερις, με το σκεπτικό ότι, σε διαφορετική περίπτωση, ποσό ύψους 400.000 ευρώ θα «περάσει» αναγκαστικά στον Προϋπολογισμό του 2014.
3. Η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έπρεπε να είναι έτοιμο έως τα τέλη Ιουνίου, όπως και οι πρώτες 20.000 αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων.
4. Η τρόικα ζητά νέα μείωση συντάξεων στον ΟΑΕΕ, ώστε να αντισταθμιστεί η μη επιβολή της εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Ταμείου (που προβλέπεται στο Μνημόνιο).
 Στο μέτωπο του ΦΠΑ στην εστίαση, οι δανειστές φέρονται ιδιαίτερα φειδωλοί, έως αρνητικοί στο να αποδεχθούν το αίτημα της κυβέρνησης.

Ενα άλλο μέτωπο είναι η χρονική κλιμάκωση των μέτρων, δηλαδή ποια θα οριστούν ως προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα και ποια θα είναι «ορόσημα» καταβολής επί μέρους δόσεων το επόμενο διάστημα.

Στόχος είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας να ολοκληρωθούν έως τις 8 Ιουλίου, προκειμένου το ελληνικό ζήτημα να εξεταστεί αναλυτικά στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στέλιος Κράλογλου, Δημοκρατία

Σχόλια