Διπλό χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες!

Ενα δεύτερο χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, οι οποίοι ήδη επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος!
Μαζί με τους περίπου 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, οι επαγγελματίες και γενικά όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (δηλαδή ακόμη και ένας μισθωτός που έχει δελτίο παροχής υπηρεσιών για μια δεύτερη δουλειά) θα δουν ότι στα εκκαθαριστικά σημειώματα της φορολογική δήλωσης,
εκτός από τον φόρο εισοδήματος, θα υπάρχει και ξεχωριστή χρέωση για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που έλαβαν ως επαγγελματίες, καθώς δεν έχει παρακρατηθεί από τα λογιστήρια. Εάν μάλιστα ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, αυτή θα συμψηφίζεται αυτόματα και με την εισφορά αλληλεγγύης και με το τέλος επιτηδεύματος!

Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται μόνο από τις αμοιβές εργαζομένων που έχουν ενταχθεί σε μισθολόγιο. Σε όσους απασχολούνται με ειδική σχέση και γενικότερα σε όσους εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών δεν γίνεται παρακράτηση της ειδικής εισφοράς. Ολοι αυτοί θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρη, μαζί με τον φόρο εισοδήματος. Επίσης θα επιβαρυνθούν και με ένα επιπλέον χαράτσι. Το τέλος επιτηδεύματος, που αυξάνεται φέτος σε 650 ευρώ από 500 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης θα επιβληθεί -ολόκληρο- και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (στο οποίο προΐσταται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας) αμέλησε να παρακρατήσει την εισφορά από τις συντάξεις! Αυτό σημαίνει ότι οι 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα κληθούν, μαζί με τον φόρο εισοδήματος, να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της εισφοράς.

Το πρόβλημα για τους συνταξιούχους δεν είναι μόνο ότι δεν έγινε παρακράτηση στην κύρια σύνταξή τους, είναι και το γεγονός ότι στην επικουρική ούτως ή άλλως δεν έχει παρακρατηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Ετσι, όταν μέσω της φορολογικής δήλωσης θα γίνει η πρόσθεση της κύριας με την επικουρική, θα προκύψει και από εκεί «χρέος» το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο συνταξιούχος. Το ύψος της οφειλής θα είναι τουλάχιστον 1% επί της επικουρικής σύνταξης, ενώ αν το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, τότε το χρέος ανεβαίνει στο 2%.

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται ως εξής:

-Από 12.000 έως 20.000 ευρώ 1%
-Από 20.001 έως 50.000 ευρώ 2%
-Από 50.001 έως 100.000 ευρώ 3%
-Ανω των 100.001 ευρώ 4%


Στέλιος Κράλογλου, δημοκρατία

Σχόλια