Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεύτερο "κούρεμα" της περιουσίας των ταμείων

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία γνωστοποιείται ο αποκλεισμός τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά τη διαδικασία ανακεφαιοποίησης των τραπεζών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΟΤΟΕ.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, αλλά και τους
υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, τονίζουν ότι δρομολογείται η αναγκαστική απομείωση της περουσίας των ταμείων που είναι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, καθ' υπόδειξη της τρόικας, γεγονός που οδηγεί ουσιαστικά σε νέο "κούρεμα" της περιουσίας τους, μετά από αυτό που υπέστησαν με τη διαδικασία του PSI. Και μάλιστα όταν τα ταμεία (ΤΑΥΤΕΚΩ, ΙΚΑ) είχαν λάβει αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση με την ιδιότητα του παλαιού μετόχου θεωρώντας τη "μονόδρομο για τη διατήρηση της αξίας των μετοχών τους".
Τόσο με το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, όσο και σε αντίστοιχη επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τονίζεται ότι "η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση, που υπαγορεύθηκε από τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, για τη μη συμμετοχή των ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, με τη δικαιολογία ότι τα ταμεία θεωρούνται φορείς της γενικής κυβέρνησης".
Όπως τονίζουν ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ, "τα δικαιώματα των μετόχων και εν προκειμένω των ασφαλιστικών ταμείων είναι πλήρως κατοχυρωμένα από το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο και δεν επιδέχονται επιλεκτικό αποκλεισμό και παρεκκλίσεις ούτε από τη Διοίκηση ούτε καν από τον εθνικό νομοθέτη. Αποφάσεις τέτοιου είδους είναι παράνομες, ποινικά κολάσιμες γι' αυτούς που θα τις επιβάλουν και θεμελιώνουν αστική ευθύνη προς αποζημίωση". Τέλος προειδοποιούν ότι θα εξαντλήσουν κάθε αγωνιστικό και δικαστικό μέσο για την αποτροπή αποκλεισμού των ταμείων, προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά η περιουσία τους.
http://www.avgi.gr

Σχόλια