Ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο σε έως και 100 δόσεις

Αιτήσεις για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς το Δημόσιο έως και σε 100 δόσεις θα μπορούν να υποβάλουν από αύριο 20 Ιουνίου 2013 μέχρι και τις 18 Ιουλίου σε εφορίες και τελωνεία οι οφειλέτες του Δημοσίου για χρέη τους που προέκυψαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Μετά τις 18 Ιουλίου 2013 οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet. Με τη ρύθμιση οι μικροοφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μόνοι τους το ποσό της μηνιαίας δόσης που δύνανται να καταβάλουν, με το ελάχιστο ποσό δόσης να είναι τα 15 ευρώ.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στη ρύθμιση θα υπάγονται υποχρεωτικά οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του φορολογούμενου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο ή τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή, αλλά και χρέη που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, καθώς και οι οφειλές πτωχών οφειλετών. Η ρύθμιση θα χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη και για τις οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής. Στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο, πιστοποιείται και η περιουσιακή κατάσταση των προσώπων που ευθύνονται για χρέη του νομικού προσώπου μαζί με αυτό. Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες των οποίων οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία χάθηκε με υπαιτιότητα του φορολογούμενου μετά την 26η Απριλίου 2013 ή οφειλέτες εις βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

Η υποβολή αίτησης. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, ενώ μεταβατικά και για όσο διάστημα υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση θα υποβάλλεται στις εφορίες που είναι αρμόδιες για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Ενδεικτικά, η υποβολή της αίτησης για την εφάπαξ εξόφληση (με έκπτωση 50% των έως και τις 31/12/2012 προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής) και η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιούνται στην αρμόδια εφορία έως και την 1η Ιουλίου 2013. Η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων θα πραγματοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία από αύριο 20 Ιουνίου 2013 έως και τις 18 Ιουλίου 2013. Μετά τις 18 Ιουλίου η αίτηση θα υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά και η καταβολή των δόσεων θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά στους φορείς είσπραξης.
Η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης ή η εφάπαξ εξόφλησή της θα πρέπει να γίνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον ο φορολογούμενος δεν καταβάλει την πρώτη δόση εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των τριών εργάσιμων ημερών, θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Καθώς η καταληκτική ημερομηνία αποπληρωμής των 48 δόσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2017, για την αξιοποίηση της δυνατότητας του μέγιστου αριθμού των 48 δόσεων η υποβολή της αίτησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2013. Η καταβολή των δόσεων θα διενεργείται σε τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, υποχρεωτικά με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή. Η αρμόδια εφορία θα προσδιορίζει τον λογαριασμό με τον οποίο θα συνδέεται η πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης, προκειμένου ο οφειλέτης να δίνει εντολή στον συγκεκριμένο λογαριασμό.
tanea.gr

Σχόλια