Το Αμερικάνικο hedge fund Third Point, επενδύει σε Ελληνική εταιρεία πετρελαίου..

Το Αμερικάνικο hedge fund Third Point έχει συμφωνήσει να αγοράσει ένα μερίδιο στην Oil Energean & Gas, μια μικρή εταιρία παραγωγής πετρελαίου, για 60 εκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε δήλωσή τους την Τρίτη.
Τον Οκτώβριο, η Ελβετική Dufry εξαγόρασε την ελληνική Folli Follie για € 200.500.000 (260.300.000 δολαρίων). 

Την 1η Μαΐου, η Czech ελεγχόμενη από το ταμείο Emma Delta συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο ελέγχου
σε τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ για € 652.000.000.
Η Ελλάδα ήταν στο στόχαστρο της Third Point για μήνες. Το ταμείο έκανε μεγάλα κέρδη από την εμπορία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου το περασμένο έτος. Επίσης, υπέβαλε προσφορά για να αγοράσει τον ΟΠΑΠ, αλλά ακυρώθηκε.
Η συμφωνία με την Energean γίνεται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει συσταθεί για να επενδύσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
«Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη," Ανέφερε ο ιδρυτής της Third Point, Daniel Loeb στην ανακοίνωση.
Η Αθήνα σχεδιάζει άδειες ανάθεσης γεωτρήσεων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2014, ελπίζοντας να βρει μεγάλες υπεράκτιες καταθέσεις που θα μειώσουν την εξάρτησή της από τις εισαγωγές.
Η χώρα, που συντηρείται από ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης, δεν παράγει σχεδόν καθόλου πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ξοδεύει περίπου 5 % της ετήσιας παραγωγής από τις εισαγωγές ενέργειας.
Η Third Point αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το μέρος του κεφαλαίου της εταιρείας με έδρα την Νέα Υόρκη εταιρεία ύψους 9.000.000.000 δολάρια, διατίθεται για επενδύσεις στο ΤΑΙΠΕΔ. Η
Η Energean Oil που ελέγχεται από δύο επιμέρους Έλληνες μετόχους, αρνήθηκε να πει πόσο μεγάλο μερίδιο έχει αγοράσει η Third Point.
Η Energean θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να διπλασιάσει την τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Ελλάδα με 4.000 βαρέλια την ημέρα από το τέλος του 2013 και θα αρχίσει να αναπτύσσει τον τομέα του πετρελαίου




Σχόλια