Στριμωγμένος στα... σχοινιά ο Μηταράκης!

Την ώρα που η εφημερίδα «Μακεδονία» βρίσκεται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, στο υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθούν να δικαιολογηθούν για την καθυστέρηση στην ένταξης της επιχείρησης σε εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και διάσωσης.
Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι το υπουργείο επιμένει πως ενημέρωσε την εφημερίδα για την αρνητική εξέλιξη στο πρόγραμμα και ότι απέστειλε σχετική επιστολή του γενικού διευθυντή στις 10 Μαΐου.
Ολως τυχαίως, όπως πληροφορούμαστε, στη «Μακεδονία» ακόμα την αναμένουν, διότι, μπορεί η επιστολή να πρωτοκολλήθηκε, αλλά η... γραφειοκρατία του Δημοσίου εδώ και τέσσερις μέρες την εμποδίζει να φτάσει στα γραφεία της εφημερίδας στη Θεσσαλονίκη. Ισως δεν έχει βρεθεί ο αρμόδιος «αγγελιοφόρος»...

Καλά ενημερωμένες πηγές, που γνωρίζουν το γαϊτανάκι που έχει εμπνευστεί, προκειμένου να κωλυσιεργεί, το υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι παραλείπουν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα όπως:

-Οι υπηρεσίες του υπουργείου, που επί τρία χρόνια εξέταζαν το θέμα, επί της ουσίας, ολοκλήρωσαν κάθε έλεγχο νομιμότητας, το αξιολόγησαν, το ενέκριναν και, όταν ο προκάτοχος του κ. Μηταράκη, ο κ. Θ. Μωραΐτης, το έκανε αποδεκτό, το κοινοποίησαν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στη συνέχεια έστελναν συνεχώς και αδιαλείπτως συμπληρωματικά στοιχεία και πρόσθετες πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πώς γίνεται σήμερα οι ίδιες αυτές υπηρεσίες, οι οποίες κινήθηκαν άμεσα όλη την προηγούμενη τριετία, να ανακαλύψουν πέντε μήνες μετά την έγκριση της Κομισιόν τα «ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια», αυτοακυρούμενες;
-Ο κ. Μηταράκης, σε συνέχεια του προκατόχου του, δεσμεύτηκε ρητά ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (με έγγραφο από τις 21/8/2012) για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας με την ανεπιφύλακτη αναφορά ότι το εν λόγω σχέδιο αναδιάρθρωσης έχει εγκριθεί από τις ελληνικές Αρχές, κάτι το οποίο κάνει προφανές ότι έχει επίσης ελεγχθεί από αυτές.
-Στις διάφορες συναντήσεις του κ. Μηταράκη με εκπροσώπους της επιχείρησης ουδέποτε ενημερώθηκε η επιχείρηση για «αρνητική εισήγηση» της υπηρεσίας ούτε έλαβε γνώση του περιεχομένου του εγγράφου της 23ης Απριλίου 2013.

Αξιοσημείωτο είναι ότι επί τρία χρόνια το αίτημα της εφημερίδας έχει ελεγχθεί πολλάκις, ενώ εγκρίθηκε τόσο από τις ελληνικές Αρχές όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά της, η εταιρία που εκδίδει τη «Μακεδονία» προχώρησε στην εφαρμογή του σχεδίου, οι μέτοχοι κατέβαλαν τα απαιτούμενα μεγάλα ποσά, ενώ οι εργαζόμενοι θυσίασαν και απεμπόλησαν δικαιώματα χάριν του σχεδίου αναδιάρθρωσης για τη βιωσιμότητα της εφημερίδας.

Ολα τα παραπάνω καθιστούν έωλο κάθε επιχείρημα που προβάλλουν οι αρμόδιοι και, μάλιστα, μόλις την επόμενη ημέρα (26/4/2013) από την επιστολή διαμαρτυρίας της εταιρίας που εστάλη στις 25/4/2013.


Οι αστείες δικαιολογίες και η επιστολή (του) που αγνοείται

Την εντύπωση που είχε σχηματιστεί περί ολιγωρίας του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναφορικά με την υπόθεση αναδιάρθρωσης της ιστορικής εφημερίδας «Μακεδονία» της βόρειας Ελλάδας επιχείρησε να διασκεδάσει χθες ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης.

Τα δημοσιεύματα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, με αφορμή σημερινά και χθεσινά δημοσιεύματα για την αίτηση υπαγωγής του επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε., προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία των εργαζομένων και συνολικά του δημοσιογραφικού κλάδου για την τύχη της ιστορικής εφημερίδας “Μακεδονία”. Σε αντίθεση με όσα αναφέρονται, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κινηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Συγκεκριμένα, ανταποκρίθηκε ταχύτατα για την αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων και πρόσθετων πληροφοριών που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως δεν εκφέρει γνώμη περί της ορθής εφαρμογής του εθνικού δικαίου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους της επιχείρησης.

Μετά από αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας (23/4/2013), που επεσήμαινε ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί η έκδοση γνωμοδότησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή της επιχείρησης, που εστάλη στις 25/4/2013 στο ΥΠΑΝ και περιλάμβανε τη γνωμοδότηση δύο καθηγητών του συνταγματικού δικαίου, διαβιβάστηκε άμεσα στο ΝΣΚ (26/4/2013), προκειμένου να αξιολογήσει όλα τα δεδομένα στη γνωμοδότησή του.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε η επιχείρηση με την από 10/5/2013 επιστολή του αρμόδιου γενικού διευθυντή.

Οσον αφορά τα αναγραφόμενα περί συγχρηματοδότησης του σχεδίου από την Ε.Ε., διευκρινίζεται ότι για τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 3299/2004 προβλέπεται χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)».
Δημοκρατία

Σχόλια