Ο αστυνομικός και το «πάρτι» με τις κρατούμενες

Εκτός της ΕΛ.ΑΣ. κινδυνεύει να βρεθεί ανθυπαστυνόμος ο οποίος έστησε «ροζ» πάρτι με αλλοδαπές κρατούμενες μέσα στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (ΥΜΔΑ)! Το γαργαλιστικό περιστατικό, όπως αναφέρεται στις πειθαρχικές αποφάσεις εις βάρος του, έλαβε χώρα το πρώτο δεκαήμερο του 1998.  Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ότι διοργάνωσε μέσα στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας πάρτι με τη συμμετοχή....
έξι αλλοδαπών, οι οποίες κρατούνταν εκείνη την ημέρα στην ΥΜΔΑ, καθώς και τριών συναδέλφων του και ενός πολίτη. Το πάρτι τα είχε όλα, πέντε φιάλες ουίσκι, τις οποίες πήρε ο ανθυπαστυνόμος, αναψυκτικά, φρούτα, αλλά και τους ήχους μουσικής. Οπως προέκυψε, ο εν λόγω αστυνομικός έδειξε ιδιαίτερη αδυναμία στη μία από τις έξι αλλοδαπές, από την οποία ζητούσε να κάθεται στα γόνατά του, ενώ κάποια στιγμή ανέβηκε μαζί της πάνω σε ένα έπιπλο του γραφείου, χορεύοντας και κάνοντας άσεμνες πράξεις.

Οταν τελείωσε το πάρτι στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, γύρω στις 4 το πρωί, ο ανθυπαστυνόμος, σύμφωνα με το Πειθαρχικό Συμβούλιο, διέταξε έναν αρχιφύλακα, ο οποίος διέμενε σε δωμάτιο του 5ου ορόφου του κτιρίου, να οδηγήσει δύο από τις αλλοδαπές στην τουαλέτα του ορόφου προκειμένου να... κάνουν μπάνιο. Ετσι οι δύο κρατούμενες είχαν την ευκαιρία να να επιχειρήσουν να αποδράσουν από την ταράτσα του 5ου ορόφου, χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τον συνοδό αστυνομικό, με τον οποίο προηγουμένως είχαν έλθει σε ερωτική επαφή εντός του δωματίου στον 5ο όροφο!
Σύμφωνα με την απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, οι αλλοδαπές, «εκμεταλλευόμενες την ανυπαρξία ελέγχου εκ μέρους των αστυνομικών επιχείρησαν να αποδράσουν πηδώντας στην ταράτσα διπλανού κτιρίου, ανεπιτυχώς όμως, λόγω τραυματισμού από την πτώση τους, με αποτέλεσμα να συλληφθούν αργότερα, ύστερα από ενημέρωση της υπηρεσίας από γειτόνισσα που διαμένει παραπλεύρως».
Την ίδια στιγμή, ο ανθυπαστυνόμος, αφού πλέον είχε τελειώσει η «διασκέδαση», δεν φρόντισε να επιστρέψουν στα κρατητήρια οι υπόλοιπες τέσσερις κρατούμενες, οι οποίες, μόνες τους και μεθυσμένες, κατέβηκαν στον χώρο φύλαξης, με ανοικτή την πόρτα, με αποτέλεσμα δύο να... αποδράσουν.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ο ανθυπαστυνόμος υπέπεσε σε αντιπειθαρχική και ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά. Από την άλλη, οι συνάδελφοί του κατέθεσαν ότι ήταν εξαίρετος αστυνομικός και δεν αδιαφορούσε για τα καθήκοντά του, απλά για λόγους ανθρωπιστικούς έδινε τη δυνατότητα στους κρατουμένους να τηλεφωνούν και να κάνουν μπάνιο.
Η υπόθεσή του θα απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγή του ίδιου κατά της απόφασης του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου με την οποία αποτάχθηκε από το αστυνομικό Σώμα. Στα ποινικά δικαστήρια του είχε επιβληθεί ποινή εξάμηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή, η οποία παραγράφηκε με ευεργετική διάταξη νόμου.
Βάσω Παλαιού, Δημοκρατία

Σχόλια