Προς αναστολή της απεργίας των εκπαιδευτικών

Τις δικές τους... εξετάσεις πέρασαν αργά χθες το βράδυ οι καθηγητές, μετά την ξαφνική αλλαγή στάσης των παρατάξεων που πρόσκεινται στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της δραματικής συνεδρίασης των προέδρων των τοπικών ενώσεων (ΕΛΜΕ).
Ενώ η πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις εξετάσεις υπερψηφίστηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από τους προέδρους των  ΕΛΜΕ (78 από τις 85 ΕΛΜΕ ψήφισαν υπέρ της απεργίας), ξαφνικά η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ - και συγκεκριμένα οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ - κατέθεσε και δεύτερη πρόταση, ζητώντας από τους προέδρους των ΕΛΜΕ να ψηφίσουν αυτή τη φορά αν η απεργία μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά την επιστράτευση και χωρίς τη στήριξη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αιφνιδιάζοντάς τους πλήρως!
Σε αυτή τη δεύτερη αιφνίδια πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή με υψηλή ένταση από τους καθηγητές, μόλις 18 πρόεδροι ΕΛΜΕ ψήφισαν ότι η απεργία μπορούσε να αγνοήσει την επιστράτευση, 9 ψήφισαν «όχι» και 57 ψήφισαν λευκό τονίζοντας ότι αυτό το θέμα δεν το είχαν θέσει στις συνελεύσεις τους, άρα ήταν αδύνατον να τοποθετηθούν από μόνοι τους!
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναμένεται να αναστείλει σήμερα την απεργία για πρακτικούς λόγους, εφόσον και η ΑΔΕΔΥ δεν θα προκηρύξει απεργία για αύριο, πρώτη ημέρα των Εξετάσεων. Εξάλλου, το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) είχε από πριν τοποθετηθεί εναντίον, με αποτέλεσμα υπέρ της απεργίας, παρά την επιστράτευση, να παραμένει μόνο η παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς! Σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή της πλειοψηφίας των συνδικαλιστών που έως τώρα είχαν παρασύρει τον κλάδο σε μια επαναστατική γυμναστική, η οποία με τη σειρά της ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα επιστρατεύοντας τα πάντα για τις Εξετάσεις, έπαιξαν ίσως και οι ευνοϊκές τροποποιήσεις που αποφάσισε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Παιδείας στο ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις τους. Στην περίπτωση αναστολής της απεργίας είναι ενδεχόμενη και η αναστολή της επιστράτευσης.

«ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ». Αυτά συνέβησαν ξαφνικά χθες μετά τις 10 το βράδυ, ενώ έως τότε οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είχαν πάρει τη μορφή πολεμικής επιχείρησης, τουλάχιστον από πλευράς οργάνωσης, ενώ οι εκπαιδευτικοί μιλούσαν με τρόπο που θύμιζε πολεμικό ανακοινωθέν!
Το υπουργείο Παιδείας, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα κρούσματα απειθαρχίας καθηγητών και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να εμποδίσει δυνητικά την ομαλή διεξαγωγή των Εξετάσεων, επίταξε χθες όλα τα σχολεία της χώρας, από τα νηπιαγωγεία έως τα λύκεια, με έγγραφο που κοινοποίησε στους δήμους.
Επιπλέον, υπό επίταξη τελεί έως την ολοκλήρωση των Εξετάσεων οτιδήποτε θα χρησιμεύσει στη διεξαγωγή τους, κινητό ή ακίνητο, όπως οι συγκοινωνίες, το ηλεκτρικό, τα μηχανήματα μετάδοσης των θεμάτων κ.λπ.
Εξάλλου, ειδικά για εφέτος το υπουργείο όρισε σχεδόν διπλάσιους επιτηρητές σε σχέση με άλλες χρονιές, προκειμένου να είναι εφικτή ή άμεση αντικατάσταση οποιουδήποτε τυχόν αποφασίσει να μην παρουσιαστεί στο σχολείο. Σε γενική επιφυλακή επίσης θα βρίσκεται η Αστυνομία. Ολα δείχνουν λοιπόν ότι οι Εξετάσεις θα ξεκινήσουν κανονικά.  
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε χθες ότι οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους τονίζοντας: «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχώρησαν σε μια επιβεβλημένη απόφαση για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους. Υψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών. Τώρα προέχει η άσκηση του καθήκοντος και η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Εύχομαι καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς».
Το προεδρείο της ΟΛΜΕ, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης των κομμάτων, συναντήθηκε χθες με τον γραμματέα της ΝΔ Εμμ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά τους αλλά επανέλαβε ότι οι Εξετάσεις πρέπει να γίνουν κανονικά και στην ώρα τους. Κατόπιν συναντήθηκαν με τον γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος τους είπε ότι οφείλουν να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των Εξετάσεων και της βαθμολόγησης των γραπτών, αλλά ζήτησε και από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των καθηγητών.

Δικηγορικός Σύλλογος κατά επίταξης
Την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πρακτική της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Συντάγματος που απαγορεύουν την αναγκαστική εργασία εξέφρασε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας

tanea.gr

Σχόλια