Θοδωρής Ανδριόπουλος: Ο συγγραφέας του κύριου Χ μιλάει στο greekteachers.gr

Πώς σας προέκυψε η ιδέα της συγγραφής ενός graphic novel με ήρωες διάσημους επιστήμονες της παγκόσμιας διανόησης;
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2008, στo πλαίσιo της συμμετοχής μου σε ένα πρόγραμμα καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων. Θέλοντας να κάνω το μάθημα των μαθηματικών ελκυστικότερο, επινόησα μία φανταστική ιστορία δολοφονίας συνδυάζοντάς τη με πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα και της έδωσα τον τίτλο Ποιος σκότωσε τον Κύριο Χ;.


Έπειτα, λοιπόν, από τη θετική ανταπόκριση που έτυχε η εργασία μου, θεώρησα ενδιαφέρουσα την ιδέα να της δώσω τη μορφή μυθιστορήματος και να την εκδώσω σε μορφή κόμικ. Βεβαίως, για να μεταμορφωθεί η εργασία σε βιβλίο χρειάστηκε αρκετή δουλειά. Έπρεπε η πλοκή να διευρυνθεί, αλλά και να γίνει σοβαρή έρευνα για πρόσωπα και γεγονότα στα οποία θα αναφερόμουν. Το βιβλίο μου Ποιος σκότωσε τον Κύριο Χ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.
Το βιβλίο σας απέσπασε πολυάριθμες διακρίσεις εντός και εκτός της χώρας μας. Ποιες είναι αυτές;
Τον Μάρτιο του 2009 στη Βιέννη, 150 καινοτόμες εκπαιδευτικές προτάσεις από 40 χώρες της Ευρώπης συμμετείχαν στον 6ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft, αφού προηγουμένως είχαν επιλεγεί ως οι καλύτερες εργασίες σε εθνικό επίπεδο.
Στον διαγωνισμό αυτό, Ο Κύριος Χ κέρδισε την τρίτη θέση στην κατηγορία όπου όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ψηφίζουν την καλύτερη εργασία.
Τη διάκριση ακολούθησαν η βράβευση από το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια του προγράμματος «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» και άλλη μία ευρωπαϊκή αναγνώριση, αυτή τη φορά από τη γερμανική Microsoft η οποία μου απένειμε τον τίτλο «Καθηγητής του μήνα Ιανουαρίου 2010», ένας τίτλος που αποδίδεται σε έναν καθηγητή κάθε μήνα για τις πρωτοπόρες ιδέες του.
Είστε ευχαριστημένος από τις πωλήσεις του Κυρίου Χ;
Το βιβλίο αντιστάθηκε σθεναρά στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, σημειώνοντας εξαιρετικές πωλήσεις, σχεδόν 11.000 μέχρι στιγμής, επιβεβαιώνοντας τη θέση μου ότι η κρίση αναδεικνύει τα αξιόλογα έργα. Όπως όλα δείχνουν, το ίδιο καλά θα πάει και η αγγλική του έκδοση, που φαίνεται να εντυπωσιάζει και το αναγνωστικό κοινό του εξωτερικού.
Θα μας μιλήσετε λίγο για την υπόθεση του βιβλίου;
Το 1900 στο Παρίσι λαμβάνει χώρα ένα από τα σπουδαιότερα συνέδρια στην ιστορία της επιστήμης. Ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, ο διάσημος Καθηγητής Χ, μετά από λίγες ώρες βρίσκεται στο ξενοδοχείο του δολοφονημένος.
Η αστυνομία του Παρισιού ξεκινάει τις έρευνες  για να βρει τον θύτη. Οι ύποπτοι είναι κορυφαίοι μαθηματικοί και φιλόσοφοι όλων των εποχών  και οι καταθέσεις τους οδηγούν σε μαθηματικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, για να αποκαλυφθεί ο ένοχος. Έτσι, ο Επιθεωρητής Ζεράρ ζητάει τη συνδρομή του Κουρτ, ενός φίλου του μαθηματικού, ο οποίος θα είναι το μοιραίο πρόσωπο της ιστορίας.
Ποια είναι τα αληθινά γεγονότα και πρόσωπα στα οποία έχετε στηρίξει την πλοκή σας;
Το συνέδριο στα 1900 στο Παρίσι ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια στην ιστορία και ο κεντρικός ομιλητής του ήταν ο Ντάβιντ Χίλμπερτ, που στο βιβλίο παίζει τον ρόλο του θύματος με την ονομασία «Κύριος Χ» στα ελληνικά και «Professor X» στην αγγλική έκδοση.
Οι ύποπτοι εμφανίζονται στο βιβλίο με τα μικρά τους πραγματικά ονόματα. Κάθε ένας από αυτούς έχει ένα κίνητρο να δολοφονήσει τον Καθηγητή Χ. Το κίνητρο αυτό έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός από τη ζωή κάθε επιστήμονα που κρύβεται πίσω από κάθε ύποπτο ή να αναδεικνύει κάποια χαρακτηριστική και συνάμα ενδιαφέρουσα πτυχή της προσωπικότητάς του.
Τι διαφορετικό μπορεί να περιμένει ο αναγνώστης από την ανανεωμένη έκδοση του βιβλίου σας που κυκλοφόρησε πρόσφατα;
Στην ανανεωμένη έκδοση προστέθηκε ένας ακόμη ύποπτος ή πιο σωστά μία ακόμη ύποπτη. Η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της ηρωίδας που προστέθηκε δικαιολογεί την απουσία της από την πρώτη έκδοση.  Ένας από τους στόχους μου όταν έγραφα το βιβλίο ήταν η γνωριμία του αναγνώστη με τη ζωή, το έργο και τα στοιχεία της προσωπικότητας των διασημότερων επιστημόνων όλων των εποχών. Και επειδή οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να αναρριχηθούν στις κορυφαίες θέσεις στο Πάνθεον των φημισμένων επιστημόνων, διέφυγαν και της δικής μου προσοχής! Είμαι, όμως, ευτυχής που αποκαταστάθηκε αυτή η αδικία με το να συμπεριλάβω τη Σοφί Ζερμέν, μία σπουδαία προσωπικότητα της επιστήμης, στην καινούρια έκδοση του βιβλίου μου.
Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;
Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη. Σε αυτούς που έχουν κάποιες γνώσεις μαθηματικών και σε αυτούς που δεν έχουν καθόλου μαθηματικές γνώσεις, αλλά τους ενδιαφέρει το συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αφού η πλοκή, όπως προανέφερα, είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και οι ήρωες του βιβλίου είναι όλοι υπαρκτά πρόσωπα, με τη διαφορά ότι έζησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Η πρώτη κατηγορία αναγνωστών στα σημεία που παρουσιάζονται οι καταθέσεις των υπόπτων θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν ο κάθε ύποπτος έχει ή δεν έχει άλλοθι, επιλύοντας το μαθηματικό πρόβλημα, ενώ η δεύτερη κατηγορία θα παρακάμψει αυτό το κομμάτι.
Έτσι κι αλλιώς, ο αναγνώστης θα πάρει τις απαντήσεις, καθώς θα πλησιάζει στο τέλος του βιβλίου. Μέχρι, όμως, να φθάσει σε αυτό το σημείο, θα περιπλανηθεί στους δρόμους του Παρισιού την εποχή του μπελ επόκ, θα συναντήσει ιδιόρρυθμους τύπους, αλαζόνες, ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους σε μία ιδέα, επιστήμονες που ξεπερνούν ανυπέρβλητα εμπόδια για αποδείξουν την αξία τους, αλλά και άλλους «εγκλωβισμένους» σε θρησκευτικές προκαταλήψεις, καθώς και σωβινιστές που διολισθαίνουν σε ιστορικά ατοπήματα. Ο αναγνώστης θα μάθει πως η απόδειξη του Τελευταίου Θεωρήματος του Φερμά αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο δολοφονίας, θα έρθει αντιμέτωπος με μαθηματικά παράδοξα και θα μάθει ποιος πασίγνωστος κρύβεται πίσω από τον άγνωστο Χ.
Τέλος, θα συγκινηθεί από την ιστορία του 19χρονου που γητεύει τις πεμπτοβάθμιες εξισώσεις, αλλά δεν μπορεί να αντισταθεί στην ομορφιά και παγιδεύεται σ’ έναν θανάσιμο έρωτα!
Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το βιβλίο παράλληλα και ως εκπαιδευτικό εργαλείο;
Αναμφισβήτητα. Το βιβλίο ενδείκνυται για ερευνητική εργασία (project) στην τάξη, ζητώντας από τους μαθητές να επιλύσουν τα μαθηματικά προβλήματα, να μελετήσουν τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν, να απαντήσουν στο ποιος σπουδαίος μαθηματικός κρύβεται πίσω από κάθε ήρωα του βιβλίου, ποια στοιχεία της προσωπικότητάς του αποδίδονται πιστά και τέλος, ποια από τα γεγονότα που περιγράφονται στην πλοκή συνέβησαν στην πραγματικότητα και ποια είναι επινόηση του συγγραφέα.
greekteachers.gr

Σχόλια