Κορίτσι τριών ετών περιμένει Ανάσταση!

κατάλογος Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την υπολειτουργία του μοναδικού δημόσιου Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων.  Από την πλευρά του, ο σύλλογος ισχυρίζεται ότι το υπουργείο αρνείται να δώσει το πράσινο φως για την ολική επαναλειτουργία του κέντρου ανοίγοντας τη ΜΕΘ, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι
θα μπορεί να αναλάβει ανοιχτές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στους μικρούς ασθενείς που τώρα κινδυνεύουν, όπως η τρίχρονη Π.Θ. που χρειάζεται να χειρουργηθεί άμεσα.

Εντολή
Μάλιστα, όπως είπε στη «δημοκρατία» η πρόεδρος του συλλόγου Χρυσάνθη Κοκκολάκη, «υπάρχει και έγγραφη εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την επαναλειτουργία του κέντρου». Το υπουργείο, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι το ΕΚΑΣΚΑΠ ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 20 Μαρτίου 2013 και σταδιακά θα αναπτυχθεί πλήρως. Οσο για την έγγραφη εντολή του πρωθυπουργού, πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν στη «δημοκρατία» ότι «δεν υπάρχει τέτοια επιστολή».
Την ίδια ώρα, όμως, χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μικρή Π.Θ. για την οποία, ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να χειρουργηθεί γιατί κινδυνεύει η ζωή της, ουδείς αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ώστε να γίνει επιτέλους η επέμβαση πριν να είναι πολύ αργά. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του Θεραπευτηρίου «Αγία Σοφία» υποστηρίζει ότι το χειρουργείο της τρίχρονης δεν μπορεί να γίνει στο κέντρο, γιατί δεν κάνει ακόμα ανοιχτές επεμβάσεις. Ούτε όμως και το Ωνάσειο αναλαμβάνει την ευθύνη να κάνει την επέμβαση στη μικρή, διότι όπως υποστηρίζει «η περίπτωση του παιδιού είναι πολύ σοβαρή και χρειάζεται να μεταφερθεί στο εξωτερικό». Αυτήν τη λύση, όμως, την απορρίπτουν οι γονείς του κοριτσιού.
Να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας του παιδιού και έδωσε εντολή να βγουν οι απαραίτητες άδειες που χρειάζονται ώστε να χειρουργηθεί στο Ωνάσειο από τον καρδιοχειρουργό Γιώργο Καλαβρουζιώτη, που είχε εγχειρήσει την πρώτη φορά το παιδί στο ΕΚΑΣΚΑΠ, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη να κάνει την επέμβαση στο Ωνάσειο.
Και ενώ η περιπέτεια της υγείας της μικρής φαινόταν ότι θα λάμβανε τέλος, πριν από λίγες ημέρες οι γονείς άλλαξαν γνώμη και επιμένουν στην αρχική τους θέση να χειρουργηθεί το παιδί στο «Αγία Σοφία». Μάλιστα, χθες κατέθεσαν αίτηση στη διοίκηση του νοσοκομείου, με την οποία υποστηρίζουν ότι «αναλαμβάνουν την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στο παιδί τους, στην περίπτωση που χειρουργηθεί στο μοναδικό δημόσιο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας» όπως είπε στη «δημοκρατία» η κυρία Κοκκαλάκη.
Επειτα από αυτή την τροπή, χθες ο διοικητής της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» Εμμανουήλ Πασσάβας πήγαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και τον ενημέρωσαν για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΕΚΑΣΚΑΠ έκλεισε τον Νοέμβριο του 2011, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων που ξεκίνησαν επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου.
Απορίας άξιο είναι, λοιπόν, γιατί ενώ το μοναδικό για παιδιά δημόσιο καρδιοχειρουργικό κέντρο ξεκίνησε να επαναλειτουργεί δεν αναπτύσσεται πλήρως, όταν την ίδια στιγμή σε άλλα νοσοκομεία, όπως στο νοσοκομείο ΚΑΤ -θέμα που είχε αναδείξει με ρεπορταζ της η «δημοκρατία»-, ενώ ήδη υπάρχει η Μικροχειρουργική Κλινική Ανω Ακρων του Νικόλαου Γεροσταθόπουλου, η διοίκηση προσπαθεί να ανοίξει και δεύτερη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι απαραίτητη.
Ρίτα Μελά, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια