«Ξαναχτύπησε» με το εφάπαξ ο Χ. Θεοχάρης!

«Δήμευση» και του εφάπαξ των συνταξιούχων που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών διά του γενικού γραμματέα του Χάρη Θεοχάρη. Εντός των ημερών θα στείλει επιστολές στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, με τις οποίες θα τους ζητά να παρακρατούν το ποσό των οφειλών από το εφάπαξ των συνταξιούχων του Δημοσίου, των τραπεζών κ.λπ. Επίσης, θα ζητήσουν άμεσα από την Ενιαία Αρχή
Πληρωμών να παρακρατεί μισθούς δημοσίων υπαλλήλων έναντι χρεών, ενώ ετοιμάζουν «πεσκέσια» προς ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να παρακρατούν για λογαριασμό του Δημοσίου μισθούς υπαλλήλων. Στο υπουργείο επαναφέρουν και τη μείωση του ακατάσχετου ορίου (του ποσού κάτω από το οποίο δεν θα μπορούν να γίνουν κατασχέσεις έναντι χρεών στο Δημόσιο) σε μισθούς και συντάξεις από τα 1.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 600 ευρώ. Επιπλέον, παρά τις διαψεύσεις, αν και είχε αποκαλυφθεί ότι η ρύθμιση είχε ενταχθεί σε σχέδιο νόμου, η μείωση του ακατάσχετου ορίου επανέρχεται στο τραπέζι με το επιχείρημα ότι είναι σχεδόν διπλάσιο από τον κατώτατο μισθό.

Ο απίθανος γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης εμπνεύστηκε ένα νέο και φοβερό σχέδιο για να τρομοκρατήσει τους πολίτες. Θα συμψηφίσει τα ποσά του εφάπαξ των συνταξιούχων με οφειλές τους προς το Δημόσιο. Βάσει της νομοθεσίας, το τελευταίο έχει το δικαίωμα να παρακρατεί έως και το 50% του εφάπαξ έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά η σχετική ρύθμιση είχε «παγώσει». Ο γενικός γραμματέας Εσόδων αποφάσισε να την ενεργοποιήσει και ήδη αναζητείται μηχανισμός για τη διασταύρωση των στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων (ποιοι παίρνουν εφάπαξ) με τη βάση δεδομένων που περιέχει τους οφειλέτες του Δημοσίου. Τα στοιχεία των οφειλετών θα στέλνονται στα Ταμεία και οι διοικήσεις των τελευταίων θα αναλαμβάνουν να εισπράττουν τις οφειλές.

Το υπουργείο θα παρακρατεί τα χρήματα από το εφάπαξ και εάν δεν εξαντληθεί το χρέος θα αρπάζει και το 25% από τη σύνταξη, εφόσον ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Και τα χρέη αυτά μπορεί να αφορούν ακόμα και μια απλή κλήση της Τροχαίας ή ένα πρόστιμο για εισιτήριο που δεν έκοψε κάποιος στο μετρό!

Για τα ημερομίσθια η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα παρακράτησης ποσού έως και 20%. Κατασχέσεις εισοδημάτων και εσόδων επιτρέπονται ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές, κάτω των 300 ευρώ. Η διαδικασία των κατασχέσεων προβλέπει την έκδοση κατασχετήριων εγγράφων και την αποστολή τους σε «τρίτους», δηλαδή τους εργοδότες που καταβάλλουν τους μισθούς ή τα ημερομίσθια στα ασφαλιστικά ταμεία που δίνουν τις συντάξεις, στους φορείς που πληρώνουν τις επιδοτήσεις, στους ενοικιαστές που πληρώνουν τα ενοίκια κ.α.

Την ίδια ώρα, η Εφορία βάζει το μαχαίρι στον λαιμό και όσων προσπαθούν να πουλήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο για να ξεπληρώσουν τις όφειλες τους προς το Δημόσιο. Για να τους χορηγήσει την αναγκαία φορολογική ενημερότητα, ώστε να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, τους δεσμεύει ότι θα πληρώσουν ολόκληρο το ποσό που χρωστούν από τα χρήματα τα οποία θα εισπράξουν από τη συναλλαγή. δημοκρατία

Σχόλια