Νεολαία Ανέξ.Ελλήνων Π.Ε. Κοζάνης-Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ

Η Τρόικα απαιτεί μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν προετοιμαστεί οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και την πώληση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Έθνος», αυτές τις απαιτήσεις βάζουν οι δανειστές της χώρας προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις, και περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου, το οποίο σύντομα θα λάβει την τελική του μορφή.
Το άρθρο, επίσης, αναφέρει ότι στο σκέλος που θα αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στο «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια.

Για την ακρίβεια, να δημιουργήσει ένα μικρό «καλάθι» με μείγμα μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο θα αντιπροσωπεύει το 30% της σημερινής ΔΕΗ. Το εναπομείναν κομμάτι, η τρόικα ζητά να ιδιωτικοποιηθεί, δηλαδή να γίνει διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Αυτονόητο είναι ότι και η «μικρή» ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνει μονάδες παραγωγής που «καίνε» λιγνίτη, νερό και φυσικό αέριο θα πουληθεί.

Πέραν αυτής της απαίτησης, η Τρόικα ζητά και την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, ζητά να αποκρατικοποιηθεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στα πρότυπα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Οι πιστωτές ζητούν ενεργό ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), δηλαδή να προχωρήσει εκείνη το όλο εγχείρημα της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και την προετοιμασία της για τους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων.

Οι συγκυβερνώντες πριν αποφασίσουν την όποια ιδιωτικοποίηση, ή με απλά λογια ξεπούλημα, κάλο είναι να σκεφθούν τι επιπτώσεις είχε η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και των δικτύων σε άλλες χώρες. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Βουλγαρίας, όπου ο κόσμος βγήκε εξοργισμένος στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για τους διπλασιασμούς των τιμολογίων μέσα σε λίγους μήνες. Ας σημειωθεί, ότι το ηλεκτρικό δίκτυο ανήκει σε δύο Τσέχικες και μία Αυστριακή εταιρεία.

Επίσης, πρίν λίγους μήνες στην Γερμανία (σύμφωνα με άρθρο της der Spiegel) μέλος του υπουργικού συμβουλίου πρότεινε την μερική κρατικοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου. Ενδεχομένως, η Γερμανία θα ήταν σε καλύτερη θέση με ένα εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέρει ή πλήρως κρατικοποιημένο, άποψη που έχει εκφρασθεί από ειδικούς στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Με ποιά λογική, όμως, ζητάνε από το ελληνικό κράτος να ιδιωτικοποιήσει την δημόσια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον και οι ίδιοι γνωρίζουν πως τα οφέλη δεν είναι ουσιαστικα; Είναι φανερό, ότι κάποιοι θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στο τομέα Ενέργειας στη χώρα μας και όχι μόνο.

Η ενέργεια στην χώρα μας δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί! Η Ελλάδα μπορεί να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία! Η ΔΕΗ μπορεί να γίνει και πάλι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ευρώπη! Τα αποθέματα της χώρας σε λιγνίτη ξεπερνούν τα 3 δις τόνους, που μεταφράζεται σε αυτάρκεια για τα επόμενα 60 χρόνια! Επομένως η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενέργεια. Ο τρόπος είναι απλός: δημιουργώντας νέας τεχνολογίας λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τηρώντας και τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. για τα όρια ρύπων, και σε συνδυασμό με ΑΠΕ που θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και όχι ιδιωτικές που θα απομυζούν τα χρήματα από την ΔΕΗ,τηρώντας την σχετική οδηγία για το μείγμα καυσίμου, όπως προβλέπεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Οδηγιών (2003/54/ΕΚ, 2009/72/ΕΚ).

Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσια. Δεν πρέπει να παραδωθεί ο ενεργειακός έλεγχος της χώρας!

''Η Ηλεκτρικη Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό στο οποίο θα πρέπει όλοι οι Ελληνες να έχουν πρόσβαση και όχι προϊόν για να πλουτίζουν οι επιτήδειοι επιχειρηματίες.''



Τομέας Ενέργειας
Χαράλαμπος Κατσαλάς
Παύλος Γρηγοριάδης


Σχόλια

  1. εγγυημένη με αυτό τον τρόπο η ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης. Πιο εύκολα χρηαμτοδοτείται μία μεγάλη ΔΕΚΟ (ή ΙΕΚΟ) από 2-3 παραμαγαζάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.