Πέντε ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι διαχειρίζονται σωστά την κρίση!

Πέντε αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπερασπίζονται σε κοινό άρθρο τους, σε δύο εφημερίδες, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την κρίση -ο οποίος έχει ενίοτε επικριθεί ότι ευνοεί την λιτότητα- σημειώνοντας ότι αποφέρει καρπούς ακόμη κι αν καταστήσει αναγκαία μια επίθεση σε ένα “απαράδεκτο” επίπεδο ανεργίας.

“Όλα δεν έχουν έρθει ακόμη στην θέση τους..... όμως είναι σαφές ότι η απάντησή μας στην κρίση συμβάλλει στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας της ευρωζώνης και έχει επιτρέψει να υπάρχουν εγγυήσεις για την ακεραιότητα του ευρώ”, σημειώνουν ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υπoθέσεις Olli Rehn, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Jorg Asmussen, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Klaus Regling και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.

“Μέσα στην θύελλα, ενισχύσαμε τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και βελτιώσαμε την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μας”, συνεχίζουν οι ίδιοι σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της International Herald Tribune και των New York Times.

Οι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν τους βασικούς πυλώνες της απάντησής τους στην κρίση, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της δημοσιονομικής επίβλεψης των κρατών μελών της ευρωζώνης, το πρόγραμμα εξαγοράς του χρέους της ΕΚΤ, η δημιουργία μόνιμου τείχους ασφαλείας και η υποστήριξη που προσφέρεται, συχνότερα μαζί με το ΔΝΤ, στις χώρες που χρειάζονται χρηματοπιστωτική βοήθεια.

“Η απάντηση αυτήν στην κρίση έχει αποφέρει καρπούς (…) Οι αγορές χαιρετίζουν τις προσπάθειες αυτές”, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι αυτοί, σύμφωνα με τους οποίους “η ευρωζώνη έχει δείξει μια δυνατότητα αντίστασης και μια ικανότητα να επιλύνει τα προβλήματά της, την οποία ορισμένοι παρατηρητές ούτε καν υποψιάζονταν πριν από ένα έτος”.

“Ως συνέπεια της αποφασιστικότητάς μας και της κοινής μας στρατηγικής γίνεται μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη προσαρμογή, από την οποία θα αναδυθεί μια ευρωζώνη πιο ισχυρή”, διαβεβαιώνουν.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ότι “η απαραίτητη αυτή προσαρμογή συνεπιφέρει σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις, κυρίως υπό την μορφή μιας απαράδεκτα υψηλής ανεργίας”. “Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα”, υπογραμμίζουν οι ίδιοι.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται την ώρα που ξαναρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις η δημόσια συζήτηση για την λιτότητα. Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Ουέιν Σουάν επέκρινε σήμερα την “ανόητη λιτότητα” στην Ευρώπη που εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης προχθές οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για μια “ασθενή” ζήτηση στην ευρωζώνη και μια “κούραση λόγω της λιτότητας”, η οποία απειλεί ορισμένες χώρες της περιοχής που έχουν δεσμευτεί σε σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια