Ο νεο-οθωμανισμός δεν θα πρέπει να γίνει αποδεχτός ούτε από τους Άραβες ούτε από τους χριστιανούς ούτε από τους Εβραίους της περιοχής.

Οι ιστορικοί λαοί της ανατολικής Μεσογείου ανεξαρτήτως του αν πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες, έχουν υποχρέωση απέναντι στην ιστορία τους στην αξιοπρέπεια τους να αντισταθούν από κοινού στον νέο-οθωμανισμό της Τουρκίας. 
Η συμπεριφορά της Τουρκίας και η ωμή επέμβαση της στα εσωτερικά των γειτόνων της και ειδικά στις μουσουλμανικές χώρες, δεν γίνεται γιατί οι Τούρκοι
μετατράπηκαν ξαφνικά από διαχρονικοί σφάχτες δυνάστες και καταπιεστές όλων των λαών της περιοχής, σε φιλεύσπλαχνους υπερασπιστές τους.
Η ανατολική μεσόγειος και η μικρά Ασία είναι μια περιοχή όπου αναπτύχτηκαν οι αξιολογότεροι πολιτισμοί του κόσμου, πολλούς από τους οποίους εξαφάνισαν εντελώς οι Τούρκοι. 
Σήμερα οι Τούρκοι, επιχειρούν ένα δεύτερο ύπουλο αυτήν την φορά γύρο εξόντωσης των υπολοίπων ιστορικών λαών της περιοχής. 
Η Τουρκία ευρισκόμενη για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά της κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μια ανοδική πορεία, εκφράζει ένα απύθμενο μεγαλοϊδεατισμό θράσους ο οποίος είναι 100% επικίνδυνος για όλους τους ιστορικούς λαούς της περιοχής, για την ειρήνη στην περιοχή αλλά ακόμη και για την ίδια εσωτερικά. 
Οι σύγχρονοι Τούρκοι του Ερτογκάν και του Νταβούτογλου επιχειρούν ωμά και απροκάλυπτα την ανασύσταση μιας νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας. 
Λαοί όπως οι Άραβες οι Ισραηλίτες οι Έλληνες οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι , Αλβανοί, Βούλγαροι κτλ, κινδυνεύουν να μετατραπούν χωρίς πόλεμο σε υποτακτικούς της Τουρκίας, μιας Τουρκίας η οποία ακόμη ξεχωρίζει τους λαούς σε ανώτερους και κατώτερους. 
Ανεξαρτήτως των μεταξύ τους διαφορών οι ιστορικοί λαοί της περιοχής, έχουν κοινό συμφέρον στο να αποφύγουν μια δεύτερη υποδούλωση στον ίδιο δυνάστη. Κτηνοτρόφος από την Κρήτη .

Σχόλια