Η τριτοκοσμική οικονομία θα δημιουργεί πάντα Μανωλάδες κύριε Ευαγγελάτο και κύριε Τσίμα.



Ως συνήθως στην Ελλάδα, όταν ξεσπάσει ένα πρόβλημα όπως αυτό τώρα στην Μανωλάδα, όλοι σπεύδουν να αναλύσουν να καταδικάσουν να καταγγείλουν να προτείνουν, πάντα βέβαια σε μια πρόσκαιρη βάση.

Το πρόβλημα δεν είναι ούτε η Μανωλάδα, ούτε ο κακός επιστάτης στα χωράφια της φράουλας, ούτε ο λαθρομετανάστης που είναι χωρίς χαρτιά.
Το πρόβλημα είναι η κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας, κύριε Ευαγγελάτο και κύριε Τσίμα.

Όσο εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί στηριζόμενη στον πρωτογενή τομέα (φράουλες – πατάτες – ελιές κτλ) και στα τριτοκοσμικά εργατικά χέρια, τόσο θα αυξάνονται οι Μανωλάδες.
Ένα αυτοκίνητο αξίας 30 000 Ευρώ, χρειάζεται πέντε λεπτά για να φτιαχτή και πέντε ειδικευμένους εργάτες, την ίδια στιγμή για να παρακτεί τζίρος 30 000 Ευρώ στις ελιές  ή στις πατάτες χρειάζονται 50 τριτοκοσμικοί εργάτες και ένας χρόνος εργασίας.
Λοιπόν, ποιά οικονομία θέλουμε;
Αυτό είναι το ζητούμενο, και όχι το αν κοιμούνται σε τρώγλες οι λαθρομετανάστες, ή αν είναι καλοί ή κακοί οι εργοδότες.
Μια τριτοκοσμική αγροτική οικονομία, για να είναι ανταγωνιστική χρειάζεται τριτοκοσμικούς εργάτες και τρώγλες για να κοιμούνται.
Μια οικονομία στηριζόμενη σε υψηλής τεχνολογίας προϊόντα χρειάζεται υψηλής εξειδίκευσης εργάτες και επιστήμονες και ακριβά σπίτια για να διαμένουν.
Θέλουμε μια φτηνή οικονομία, ή μια ακριβή οικονομία;
Θέλουμε ακριβά εστιατόρια, ή θέλουμε φτηνά εστιατόρια;
Θέλουμε φτηνά εργατικά χέρια, ή ακριβά εργατικά χέρια;
Θέλουμε μια φτηνή κοινωνία ή μια ακριβή κοινωνία;
Προσωπικά, είμαι υπέρ της ακρίβειας, γιατί αυτό θα αποτρέψει τις Μανωλάδες.
Αυτοί που  υποστηρίζουν την άποψη ότι τα φτηνά εργατικά χέρια των μεταναστών βοηθούν την οικονομία γιατί μαζεύουν τις ελιές στα ή τις πατάτες, στην πραγματικότητα βάζουν τις βάσεις, για την δημιουργία μιας τριτοκοσμικής οικονομίας, κατά συνέπεια και μια τριτοκοσμικής κοινωνίας.
Για την ιστορία: Οι ελιές στην Ισπανία μαζεύονται μόνο μηχανικά, αλλά και τα μαρούλια τα καρότα τα λεμονιά τα πορτοκάλια στην αργεντινή μαζεύονται μόνο μηχανικά.
Μόνο στην Ελλάδα μαζεύονται ακόμη οι ελιές και τα καρότα με τα χέρια.
Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη.

Σχόλια