Η ομιλία του Πάνου Καμμένου στην βουλή για το σκάνδαλο του ΤΤ




ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
«Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν καταθέταμε αυτή την επίκαιρη επερώτηση για τη διάλυση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στις 11.1.2013, περιμέναμε ότι ο Υπουργός θα έρθει να απαντήσει για να δώσει συγκεκριμένες διευκρινήσεις που περίμενε ο ελληνικός λαός, οι μέτοχοι της τράπεζας, οι καταθέτες, οι Έλληνες πολίτες, ο οικονομικός κόσμος της χώρας.


Πέρασαν τρεις μήνες και μόνο με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, της Διάσκεψης των Προέδρων, του συνόλου των κομμάτων και του Γενικού Γραμματέα της Κυβερνήσεως, έτυχε σήμερα να καταφέρουμε να έχουμε εδώ τον Υπουργό Οικονομικών για να απαντήσει στην επίκαιρη επερώτηση. Παραμένει επίκαιρη επερώτηση και γίνεται πολύ πιο επίκαιρη σήμερα που τη συζητούμε.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, ο οποίος έχει αρνηθεί να έρθει εδώ και να απαντήσει σε ερωτήματα βουλευτών ή αρχηγών κομμάτων. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που δεν έχει πατήσει εδώ για να απαντήσει απ’ αυτό εδώ το έδρανο, από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε σε μία ερώτηση!

Κύριε Υπουργέ, κατέβασα πριν από λίγο από το διαδίκτυο τα δύο σχεδιαγράμματα της συνεδρίασης του Χρηματιστήριου. Ποιος θα φανταζόταν ότι αυτό το σχεδιάγραμμα του -30% που κατέληξε σε +30% είναι της Τράπεζας Eurobank και αυτό το σχεδιάγραμμα που ξεκινά από το 0,36 ευρώ και φτάνει το 0,48 ευρώ με διακυμάνσεις της τάξεως του 50% και 60% είναι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Τέτοιου είδους σχεδιαγράμματα είχαμε να δούμε από την εποχή της «Κλονατέξ».

Κάποιοι σήμερα αγόρασαν στο limit down, στο 0,11 ευρώ τη μετοχή της Eurobank και την πούλησαν στο 0,2 ευρώ. Κέρδισαν, δηλαδή, στο 100%. Εάν αυτό δεν περιλαμβάνει χειραγώγηση, τότε τι σημαίνει χειραγώγηση στο χρηματιστήριο;

Τα καταθέτω για ιστορικούς λόγους στα πρακτικά της Βουλής.

Οι διακυμάνσεις, λοιπόν, αυτές αφορούν την τράπεζα η οποία έκτισε την οικονομική ιστορία της Ελλάδος, που στήριξε τον ελληνισμό σε δύσκολες στιγμές. Η Εθνική Τράπεζα ήταν παρούσα στη Μικρασιατική Καταστροφή, στον Εμφύλιο. Για πολλούς Έλληνες η τράπεζα αυτή σημαίνει ελληνική οικονομία.

Θα σας θυμίσω τι έλεγε ο πολιτικός σας πατέρας, ο κ. Σημίτης, όταν προέβλεπε ότι το Χρηματιστήριο θα πάει στις 6.000 μονάδες ή ο συγκάτοικός σας στη Σύρο, στα Λαγκόνια, ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, όταν έλεγε ότι το Χρηματιστήριο είναι η εικόνα της αγοράς. Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς. Αυτή την εικόνα έχετε δημιουργήσει πραγματικά, να ξεκινά με -30% μία από τις κεντρικές τράπεζες της Ελλάδος, κάποιοι να πουλάνε στο -30% και να κλείνει στο +30%, διακυμάνσεις τέτοιες όπου αλλάζουν περιουσίες, διακυμάνσεις τέτοιες που το μόνο που δεν δίνουν είναι σιγουριά στον ελληνικό λαό, διακυμάνσεις τέτοιες που εσείς δημιουργείτε με τις δηλώσεις σας.

Αντίστοιχη ήταν η επερώτηση που σας κάναμε για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στις 10 Αυγούστου δηλώνετε ότι είναι υγιές το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το μόνο πρόβλημα που είχε από το PSI ήταν αν θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Στις 29 Αυγούστου, σε 19 ημέρες, τα τουμπάρετε όλα και λέτε ότι ουσιαστικά το κλείνετε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αυτή την πολιτική εφαρμόζετε και από αυτήν την πολιτική, κύριε Υπουργέ, σίγουρα κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν, αυτοί που έχουν την εσωτερική πληροφόρηση, αυτοί που γνωρίζουν τι θα δηλώσει ο καθένας.

Το ίδιο ακριβώς παίζεται και στην ευρωπαϊκή σκηνή με τις διακυμάνσεις του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αυτό παίζεται όμως και στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Μιλάτε για το μοντέλο το οποίο έχετε. Ποιο είναι το μοντέλο; Υπάρχει μοντέλο, όταν βλέπουμε ότι με την ίδια τακτική η οποία ακολουθείται με την Αγροτική Τράπεζα, με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τη Γενική, με τη Millennium, με τις τράπεζες που απορροφούνται και συγχωνεύονται ουσιαστικά αυτό που γίνεται πίσω από κάθε περίπτωση είναι να κρύβεται ένα σκάνδαλο;

Μιλήσατε για την Κύπρο. Διασφαλίστηκαν, λέτε, με τις πράξεις της ελληνικής κυβερνήσεως οι καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα. Γιατί δεν λέτε ότι τα 500 εκατομμύρια τα έδωσε στον κ. Σάλα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Γιατί δεν λέτε ότι αυτή τη στιγμή η Πειραιώς έχει στα χέρια της καταθέσεις 13 δισεκατομμυρίων των ελληνικών brands των κυπριακών τραπεζών; Γιατί δεν λέτε ότι θα εισπράξει 20 δισεκατομμύρια από τα δάνεια τα οποία έχουν εμπράγματες εγγυήσεις; Είναι 13 δισεκατομμύρια, συν 20 δισεκατομμύρια, 33 δισεκατομμύρια αυτά τα οποία χαρίσατε, με 500 εκατομμύρια, τα οποία δώσατε εσείς στην Τράπεζα Πειραιώς για να σώσει, δήθεν, τα ελληνικά brands. Είναι αυτά που λείπουν από την κυπριακή οικονομία. Είναι αυτά που οδήγησαν σήμερα, μετά την υπαγωγή στα μνημόνια της Κύπρου, να δηλώνει η Γενική Λογίστρια ότι τα χρήματα φτάνουν μέχρι της 18 Απριλίου, ενώ ήδη έχει από τον ELA στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Κύπρου ένα ποσό των 5 δισεκατομμυρίων, που βλέπαμε όλοι να μεταφέρεται με κοντέινερς και τη συνοδεία ασφάλειας.

Και εδώ σας ερωτώ: Πίσω από αυτά ποιοι κρύβονται; Κρύβονται Έλληνες τραπεζίτες; Κρύβονται μεγαλοπαράγοντες με τους οποίους φωτογραφίζεστε σε δεξιώσεις, οι οποίοι έπαιρναν τα περίφημα μετοχοδάνεια, δάνεια για να αγοράζουν μετοχές της ίδιας της τράπεζας; Είναι θεσμικοί παράγοντες. Ένας εξ αυτών ήταν και ο πρόεδρος των εφοπλιστών, ο οποίος επετέθη στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, γιατί είπαμε ότι με το αγγλικό δίκαιο μπορεί να κινδυνεύσουν βαπόρια υπό ελληνική σημαία σε εταιρείες που έχουν πάρει δάνεια από ελληνικές τράπεζες και έχουν πάει στον EFSF. Και βλέπουμε ότι σήμερα παρουσιάζεται ότι είναι ένας εξ αυτών ο οποίος πήρε από τον κ. Βγενόπουλο μετοχοδάνειο για να αγοράσει μετοχές της MIG. Πού βρίσκονται αυτές οι μετοχές; Πόσα πήρε; Με τι εγγυήσεις; Έπληξαν ή όχι την κυπριακή οικονομία; Τους βοηθήσατε ή τα συγκαλύψατε παίρνοντας τα ελληνικά υποκαταστήματα;

Αναφερθήκατε εν συνεχεία στην Αγροτική Τράπεζα. Και σας ερωτώ: Σε ποιο κομμάτι πάνε τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας; Μήπως και εκεί έχουμε μία bad bank και εν συνεχεία υιοθετηθεί ότι θα αλλάξουμε τα ονόματα των κομμάτων και θα κάνουμε το ευρωπαϊκό κόμμα, όπου θα συγχωνευθείτε επιτέλους η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου τα 200 εκατομμύρια αυτά να σβηστούν; Γιατί σε κάθε περίπτωση υπάρχει από πίσω μια σκόνη που σηκώνουμε και μπαίνουν κάτω από το χαλί.

Και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπάρχουν τέτοιες υποθέσεις. Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπάρχουν τα «σκάρτα» της «T Bank». Όμως κάποιοι άνθρωποι –παρότι ο Ψωμιάδης βρίσκεται στη φυλακή- έχουν χάσει τις αποταμιεύσεις τους. Κάποιοι άνθρωποι καταστράφηκαν εδώ στην Ελλάδα και κανείς δεν τους αποζημίωσε. Κάποιοι άνθρωποι διέλυσαν τις οικογένειές τους.

Και παράλληλα μαζί με την «T Bank», στο «bad Bank» της συγκεκριμένης Τράπεζας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μπαίνει και η «Green Post Bank», δηλαδή η Τράπεζα της Πράσινης Ανάπτυξης, όπου ο συνέταιρος της τραπέζης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο περίφημος κ. Γριβέας, ήταν αυτός που έδωσε δάνειο χορηγήσεων 17 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης. Ήταν αυτός που οργάνωνε τα συνέδρια μαζί με τον Αντρίκο Παπανδρέου για την «I4CENSE». Εν συνεχεία, αφού έδωσε δάνειο στον εαυτό του, «έφαγε» τα λεφτά, την «κοπάνησε» στο Λονδίνο και τον ψάχνουμε. Πόσους ακόμα ψάχνουμε; Πόσοι κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους δάνεια;

Για να μην ειπωθεί ότι δεν σας καταθέτω στοιχεία, σας καταθέτω την ένορκη κατάθεση του Μιχάλη Αγγελάκη, από τους μικρομετόχους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αναφέρει πώς ακριβώς έγινε η ιστορία με τα CDSs.

Άκουσα με μεγάλη προσοχή ότι αναφερθήκατε στα CDSs για πρώτη φορά και είπατε το εξής καταπληκτικό, ότι όλα αγοράστηκαν και πουλήθηκαν από το Μάρτιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009, έχοντας υπ’ όψιν διασφάλιση των ομολόγων.

Σας ερωτώ, λοιπόν, το εξής: Εντάξει για το Μάρτιο, εντάξει για τον Αύγουστο που αγοράστηκαν, εντάξει και για τον Οκτώβριο που πουλήθηκαν, αλλά το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο που πουλήθηκαν τα CDSs -δηλαδή τα ασφάλιστρα κινδύνου- που σκοπό είχαν να διαφυλάξουν τα ομόλογα, τα οποία είχε στην κατοχή του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και που «κουρεύτηκαν» με το PSI και διαλύθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γιατί πουλήθηκαν, ενώ αποδεικνύεται ότι ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, είχε συνομιλίες με τον Στρος Καν από πολύ πιο πριν και είχε προβλέψει και είχε προδιαγράψει την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης;

Αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ, τα λέει ο Πρωθυπουργός σας, εδώ σε αυτήν την Αίθουσα. Όταν βγήκε στο «CANAL+» η συνέντευξη του Στρος Καν που είπε ότι ο Παπανδρέου γνώριζε και συνομιλούσε από το φθινόπωρο, αυτό σημαίνει ότι εν γνώσει του τότε Πρωθυπουργού θα πηγαίναμε στο μηχανισμό στήριξης, άρα θα «απογειωνόντουσαν» τα spreads.

Μας είπατε ότι κέρδισε 35 εκατομμύρια ευρώ από τα CDSs. Έχετε δίκιο. Ξέρετε γιατί; Αγοράστηκαν 950 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχω καταθέσει στη Βουλή, από την τότε διοίκηση, τον κ. Φιλιππίδη. Το σύνολο που πωλήθηκε ήταν 1.350.000.000 δολάρια. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν κερδίσει 400 εκατομμύρια ευρώ και να τα είχε γράψει στα κέρδη του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Μπείτε στον ισολογισμό, κύριε Υπουργέ. Κέρδισε 35 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε γιατί; Γιατί τα άλλα ήταν προμήθειες αγοράς και πώλησης. Και ρωτάμε στο Κοινοβούλιο με τέσσερις ερωτήσεις και δύο επερωτήσεις, εδώ και τρία χρόνια: Ποιοι τα πήραν; Ποιοι τα άρπαξαν; Ποιοι ήταν αυτοί που κέρδισαν;
Και αν δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς, γιατί απαγορεύετο στη δικαιοσύνη να πάρει τα στοιχεία; Ο κ. Προβόπουλος τα κατέθεσε, όπως μου είπε ο εισαγγελέας Κορέας και το είπε και δημόσια ο εισαγγελέας Πεπόνης όταν άσκησε τη δίωξη, δηλαδή την έβαλε στην κατηγορία των κακουργημάτων. Τα στοιχεία τα έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος το Μάιο μεταξύ των δύο εκλογών.

Τα απέκρυπτε ο κ. Προβόπουλος μέχρι τότε. Τα απέκρυπτε ο άνθρωπος που έχει και την ευθύνη του «κουρέματος» των ασφαλιστικών ταμείων των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων, το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ήξερε ότι θα «κουρευτούν» και δεν μετέτρεψε τα αποθεματικά σε γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να γλιτώσουν τουλάχιστον από το «κούρεμα» τα ελληνικά ιδρύματα. Δεν συμβούλευσε από την Κύπρο να βάλουν τα ομόλογα αυτά στα ελληνικά brands των κυπριακών τραπεζών, ώστε να συμμετέχουν στην αναχρηματοδότηση των 2.500.000.000 ευρώ.

Με ποιους λοιπόν συνεργάστηκε όλο αυτό το σύστημα και τι συμβαίνει τώρα; Γιατί δεν μας λέτε τι πραγματικά θέλετε να κάνετε; Διότι εδώ ακούω με προσοχή να λέτε ότι εγγυάστε τις καταθέσεις. Εγώ σας πιστεύω και ζητώ έτσι να είναι. Και μου το είπατε στην κατ’ ιδίαν συζήτησή μας, όπως μου είπατε –και οφείλω να το πω δημόσια γιατί το δήλωσα και στο ΑΠΕ τότε- ότι δεν δέχεται η τρόικα το deal της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Eurobank.

Αυτό όμως δεν έπρεπε να το πούμε και στους μετόχους της Εθνικής; Δεν έπρεπε να το ξέρουν οι μέτοχοι της Eurobank; Εσείς το ξέρατε. Εμένα μου το είπατε. Εγώ δημόσια το ανακοίνωσα, αλλά από εκεί και πέρα κανείς δεν με άκουσε. Στις 27 Μαρτίου συναντηθήκαμε, όπως θυμάστε. Έγινε αυτός ο διάλογος. Είχατε γνώση ότι δεν θα γίνει το deal. Γιατί δεν το ανακοινώνατε στους μετόχους όπως προβλέπει ο νόμος; Ποιοι κερδοσκόπησαν όλον αυτόν τον καιρό;

Εγώ θέλω να μου πείτε –και θα καταθέσουμε ερώτηση άμεσα- ποιοι αγόρασαν σήμερα στο -20% ή στο -10% την Εθνική και πούλησαν στο +20%; Ποιοι ήταν αυτοί που τόσο καιρό πόνταραν στην αποτυχία του deal ή ποιοι ποντάρουν στην επιτυχία του deal; Εδώ δεν μπορεί να ξεκινήσει χρηματιστηριακή ημέρα αύριο, αν δεν δώσετε σαφέστατες απαντήσεις.

Το θέμα είναι να απαντήσετε στον ελληνικό λαό τα εξής: Πώς εγγυάστε τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, όταν σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει μόνο 4,5 δισεκατομμύρια; Είναι αλήθεια αυτό ή είναι άλλο το ποσό, το οποίο δεν ξέρουμε; Πώς εγγυάστε τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, όταν στο ταμείο του ΤΕΚΕ σήμερα δεν υπάρχει ούτε 1 δισεκατομμύριο; Από 1 έως 1,2 δισεκατομμύρια, τόσα είναι αυτή τη στιγμή τα χρήματα που υπάρχουν στο ΤΕΚΕ.

Πρέπει να πείτε τι έχουν γίνει όλα αυτά τα χρήματα που μπήκαν στις τράπεζες. Στις ελληνικές τράπεζες μπήκαν 350 δισεκατομμύρια και οι καταθέσεις είναι 160 δισεκατομμύρια. Ποιοι τα άρπαξαν και τα πήγαν στην Ελβετία ή στους φορολογικούς παραδείσους; Ποιοι είναι αυτοί που περιμένουν την κατάρρευση της χώρας για να πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί τις τράπεζες; Ποιες τράπεζες θα επιβιώσουν;

Υπάρχουν και υγιείς τράπεζες. Σήμερα είδα τη μετοχή της Τράπεζας Αττικής. Η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έχει μαζέψει 150 εκατομμύρια από τα 350 εκατομμύρια -αν θυμάμαι καλά- που ζητάει, για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Γιατί την καταδικάζετε; Γιατί δεν κοιτάτε ποιες είναι οι υγιείς τράπεζες;

Κλείσατε την Αγροτική Τράπεζα για να σωθεί η Πειραιώς, χωρίς να έχουμε τα στοιχεία της BlackRock αν είναι ισχυροτέρα η μια της άλλης. Το ίδιο ακριβώς παίζεται και τώρα. Φοβούμαι πολύ ότι είναι και άλλα παιχνίδια, τα οποία είναι από πίσω, παιχνίδια κάποιων οι οποίοι δημιουργούν πανικό, αγοράζουν στο limit down και αύριο θα εμφανιστούν σωτήρες της χώρας.

Τα βλέπουμε, όμως και στην Κύπρο πώς λειτούργησαν όλα αυτά. Έχουμε να κάνουμε με οικονομικούς δολοφόνους που ποντάρουν στην πτώχευση της Ελλάδος.

Πρέπει στη Βουλή, κύριε Υπουργέ, να είναι σαφής ο λόγος του Υπουργού των Οικονομικών. Πρέπει η Βουλή να γνωρίζει εάν τα νούμερα αυτά τα οποία έχετε δημόσια ανακοινώσει ισχύουν ή όχι, εάν θα πάτε σε τέταρτο μνημόνιο και αν θα πάρετε νέα μέτρα. Δεν είναι δυνατόν αυτό να είναι κάτι μυστικό και απόρρητο, όπως οι εκθέσεις της BlackRock που αντικρούονται μεταξύ τους. Θα πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται με τον ELA. Αυτή τη στιγμή είναι στα 32 και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα 110; Έγινε η αλλαγή αυτή; Πώς προβλέπεται η στήριξη των τραπεζών σε περίπτωση που τα χρειαστούν;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία, κύριε Υπουργέ, έχετε υποχρέωση να τα απαντάτε στη Βουλή. Ευτυχώς, που αργήσατε τρεις μήνες να απαντήσετε την επερώτησή μας, γιατί σήμερα όλος ο ελληνικός λαός περιμένει. Η Βουλή είναι άδεια, αλλά οι τηλεοράσεις είναι ανοικτές και περιμένουν με αγωνία οι Έλληνες τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει με σαφήνεια όχι για την προσωπική του εγγύηση, αλλά για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ευχαριστώ πολύ».


Σχόλια