Ο Βενιζέλος Νο 2 στην κυβέρνηση

Ο εξουσιομανής Ευάγγελος Βενιζέλος, αρχηγός του μικρού ΠΑΣΟΚ (που στις επόμενες εκλογές απειλείται με εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη), ετοιμάζεται για νέα μεγαλεία προβάροντας κοστούμι για να μπει στην κυβέρνηση!
Μπορεί μέχρι πρόσφατα να δήλωνε ότι δήθεν δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο,
αλλά όλες οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ήδη κινείται, αγχωμένα, προκειμένου να επισπευσθεί ο ανασχηματισμός και ο ίδιος να πάρει μια θέση που θα ισοδυναμεί κατ' ουσία με το «νούμερο δύο» της κυβέρνησης. Αλλωστε και με δημόσιες δηλώσεις που έκανε χθες επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η αγωνία τώρα του κ. Βενιζέλου είναι να βρεθεί ο θώκος που θα ικανοποιεί τις φιλοδοξίες και τις ματαιοδοξίες του. Ως εκ τούτου θέλει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά σε κάθε περίπτωση διεκδικεί ένα πρωτοκλασάτο υπουργείο. Δεδομένου πάντως ότι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει θητεύσει προτού γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ορέγεται -κατά τις πληροφορίες- το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πιθανός συνδυασμός της αντιπροεδρίας με το υπουργείο αυτό θεωρείται από πλευράς του ο ιδανικός.

Πέραν της αίγλης που αφελώς πιστεύει ότι -ύστερα από μια μακρά περίοδο συνεχών «τσαλακωμάτων»- θα κερδίσει και της δυνατότητας χειρισμών που περιέργως επιδιώκει να αποκτήσει σε κρίσιμα εθνικά θέματα, ο κ. Βενιζέλος υπολογίζει ότι το «άρωμα» του υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να του φανεί χρήσιμο για να παίξει ρόλο και σε πιθανές μελλοντικές διεργασίες και ανασυνθέσεις εντός και εκτός της σημερινής κυβέρνησης.


Οι επιδιώξεις του

Το γενικό περίγραμμα των επιδιώξεών του δεν μπόρεσε να το αποκρύψει μιλώντας χθες στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου έθεσε την ανάγκη ανασχηματισμού. Παράλληλα διεφάνη το σχέδιό του και για «πολιτική ομηρία» του Αντώνη Σαμαρά μέσω της «Εθνικής Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού» που ζητεί να συσταθεί.

Οπως είπε, πρέπει να γίνει αξιολόγηση των προσώπων στην κυβέρνηση, διότι «τον Ιούνιο κάναμε μια επιλογή να απαλλαγούμε από το στίγμα του κυβερνητισμού. Τώρα, χωρίς να κινούμαστε συντεχνιακά ή κομματικά, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα καλύτερα στελέχη μας και να καλλιεργήσουμε νέα κουλτούρα συνεργασίας». Και αναφέρθηκε στην ανάγκη «να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης».

Δεν παρέλειψε επίσης να αφήσει αιχμές προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. λέγοντας: «Εχουμε σηκώσει μεγάλο βάρος για να επιτρέπουμε σε κάποιους να διαφοροποιούνται εκ του ασφαλούς». ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια